hirdetés

A Maláj Ginseng libidófokozó kivonata „átment” az első toxicitási vizsgálatokon

Az Eurycoma longifolia Jack népi gyógyászatban használt libidófokozó kivonata patkányokon végzett teratológiai vizsgálat alapján további, humán klinikai vizsgálatokra alkalmasnak, biztonságosnak tekinthető.

hirdetés

Eurycoma Longifolia Jack a növényrendszertani neve az általánosan Tongkat Ali, Maláj Ginseng, vagy Longjack néven ismert fás növénynek. Az E. longifolia Jack a Simaroubaceae családba tartozik és Délkelet-Ázsia erdeiben nő. Malájziában ez a növény a férfiúi ego és erő szimbóluma. Gyökere népszerű libidófokozó. A benne lévő quassinoidoknak, squalen származékoknak, bifenilneolignanoknak és egyéb alkaloidoknak igazoltan malária ellenes, citotoxikus, antiulcerogén és lázcsillapító hatása van. A quassinoidoknak kb. 150 fajtája ismert, és számos közülük a fenti hatások mellett különböző tumor sejttípusokban anti-proliferatív hatású.

Ismert, hogy az E. longifolia fő quassinoidja növelte a spermatogenezist és a termékenységet, de eddig kevés tanulmány vizsgálta a toxicitását.

Az E. longifolia kivonattal (TAF273) per os kezelt Sprague-Dawley patkányokon végzett kutatás során az akut és a reproduktív toxicitást nézték, és két-generációs teratológiai vizsgálatot végeztek. Az eredmények szerint a halálos dózis mediánja (LD50) a TAF273-ból a nőstény patkányokra nézve 1293 mg/kg és a hímekre  >2000 mg/kg. A TAF273-al kezelt egyedeknél a termékenységi index és az alomméret számottevően megnövekedett a kezelésben nem részesült patkányokéhoz képest. A TAF273-vel kezelt anyaállatoknál több volt a kihordott terhesség. A kezelt, terhes patkányokon nem mutatkoztak mérgezés tünetei, illetve a magzataik is normálisak voltak. Az a dózis, aminél nem észleltek mellékhatást (NOAEL= no-observed adverse effect level) több mint 10-szer alacsonyabb, mint az LD50 érték:100 mg/kg testtömeg/nap. Ennél fogva bármely emberi dózis, amit a 100mg/kg vagy alacsonyabb patkány dózisból konvertálnak át, további klinikai vizsgálatokra alkalmasnak, biztonságosnak tekinthető.

 

Forrás:

1. Phytotherapy Research

2. Experimental Animals

 

 

 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.