hirdetés

A szívelégtelenség gyorsítja az andropauzát

A női változó kor, a menopauza férfi megfelelője az andropauza. Egy lengyel vizsgálat igazolta, hogy a keringési elégtelenség négyszeresére gyorsítja ezt az  állapotot.

hirdetés

Az életkor előrehaladtával nem csak a nők, hanem a férfiak szervezetében is csökken a nemi hormonok termelődése, ezt az állapotot a női menopauzától eltérően még nem egységes elnevezéssel jelölik, az andopauza, andropauzális szindróma (AS) illetve a lassan kifejlődő hipogonadizmus (Androgen Deficiency in the Aging Male, ADAM) egyaránt használatos.

Wroclaw orvosegyetemének kardiológiai klinikáján Ewa Jankowska professzor vezette munkacsoport azt tanulmányozta, hogy a szívelégtelenség milyen módon és mértékben befolyásolja az andropauza folyamatát. Első eredményeiket Lisszabonban, az Európai Kardiológusok Társaságának Szívelégtelenség kongresszusán ismertették, melynek összefoglalását az European Heart Journal közölte.

Az andrológiai szakirodalom az andropauza tüneteit három csoportba sorolja: a szexuális tünetek: az erektilis diszfunkció és a libidó csökkenése, a lélektani változások: depresszió, ingerlékenység, szorongás, továbbá a szomato-vegetativ tünetek: izzadás, izomgyengülés, alvászavarok, kimerültség.

Ezek a betegek életének minőségét kifejezetten rontó tünetek nagyrészt megegyeznek a keringési elégtelenség tüneteivel, így feltehetően mind az andropauza, mind a szívelégtelenség kezelése alkalmas enyhítésükre. Megvizsgáltak 232 keringési elégtelenségben szenvedő és 362, hasonló korú (40-80 éves) nem szívelégtelen férfiaknál az andropauza prevalenciáját.

Az andropauza tüneteinek mértékét a nemzetközi Aging Males’ Symptoms (AMS) osztályozás szerint értékelték és csak azokat vonták be a vizsgálatba, akiknek AMS szintje meghaladta az 50 pontot.   

Az andropauza a dekompenzált betegek egyharmadában életkortól függetlenül is jelentkezett. A kontrollszemélyek 40-59 éves korcsoportjában az andropauza 7 %-ban fordult elő, míg a szívelégtelenséggel küszködők csoportjában ez az arány négyszeres, azaz 28 % volt (p=0,001) mind a szexuális, mind a lelki, mind a szomato-vegetatív tünetek esetén.

A 60-80 esztendősek csoportjában, a szexuális és szomato-vegetativ  tünetek prevalenciája azonos volt és nem függött a szívelégtelenségtől. A munkacsoport szerint a szívelégtelenség felgyorsítja az andropauzát: az ilyen betegek aránylag fiatal életkorban endokrinológiai és szexuális tanácsadásra szorulnak.

Kiegészítő vizsgálatukban a kutatók csak gyenge összefüggést találtak a szívelégtelenségben szenvedők csoportjában az anabolikus károsodás és terápia szintje között. Összefoglalásként megállapítják, hogy a szívelégtelenség önmagában is jelentősen befolyásolja az endokrin mirigyek aktivitását.    

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.