hirdetés

A Mycoplasma pneumoniae ellen még mindig a makrolidok a legjobbak

Mycoplasma pneumoniae a legtöbb esetben még szenzitív a makrolid antibiotikumokra az USA-ban, de egyre gyakoribb a rezisztencia. 

hirdetés

Ázsiában gyakori a makrolid-rezisztens M. pneumoniae (MRMP), és beszámoltak már róla Európában is. Észak-Amerikában először 2008-ban találtak ilyen törzseket, ezek prevalenciája azonban nem ismert, mivel erre vonatkozóan nincs szervezett megfigyelés.

Az Emerging Infectious Diseases augusztusi számában közölt epidemiológiai vizsgálatot  dr. Xiaotian Zheng, PhD (Ann & Robert H. Lurie Gyermekkórház, Chicago, és a Northwestern Egyetem Feinberg Orvoskara, Illinois) vezetette. A kutatócsoport 91 M. pneumoniae - pozitív mintát tanulmányozott, amelyeket 2012 és 2014 között gyűjtöttek hat Egyesült Államok-beli nagyvárosban. A minták 10 hónapos – 66 éves betegekből származtak, többségük 18 éven aluliakból.

A polimeráz láncreakció assay-k, a szubkultúrák és a pontmutációk azonosítására szolgáló DNS szekvenálás azt mutatták ki, hogy a minták 13,2%-a erősen rezisztens volt a makrolid antibiotikumokra. Ez az MRMP prevalencia nagyobb, mint az Észak-Amerikában a korábbi években talált 8–12%.

Sem a betegek életkora, sem a minták típusa nem korrelált szignifikánsan a makrolid-rezisztenciával.

Az antimikrobiális érzékenység vizsgálata igazolta, hogy a makrolid-rezisztens izolátumokban magas volt az erythromycin minimális gátló koncentrációja, míg a makrolid-érzékenyekben alacsony. Ha azonban tetraciklinnel vagy levofloxacinnal végezték a vizsgálatot, minden izolátumnál alacsony volt a minimális gátló koncentráció.

„Bár vizsgálatunk hat, egymással nem szomszédos USA államban igazolta az MRMP-t, azokban a gyermekekben, akiknek M. pneumoniae okozta légúti fertőzésük van, továbbra is a makrolid antibiotikumok a választandó gyógyszerek” – állítják a kutatók. „Az orvosoknak azonban oda kell figyelniük arra, ha a makrolidok nem hatnak, és szükség esetén más gyógyszereket kell alkalmazniuk.”

A vizsgálat másik fontos eredménye az volt, hogy a 80 légúti fertőzésből származó minták egyharmadában társfertőzés is fennállt, a M. pneumoniae mellett egy vírusos patogén is jelen volt. „A >30%-os vírusos társfertőzési arány azt jelzi, hogy azokban a gyermekekben, akiknek bizonytalan eredetű légúti fertőzésük van, vizsgálni kell mind a bakteriális, mind a vírusos patogének jelenlétét” – mondták a kutatók.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.