hirdetés

A nemspecifikus hasi fájdalom depresszió miatt

Az ismertetett vizsgálat azt mutatja, hogy nem csak a funkcionális gyomor- bélbetegségek, hanem a súlyos, nem nemspecifikus hasi fájdalom hátterében is állhat depresszió. 

hirdetés

A sürgősségi osztályokon gyakran jelentkeznek olyan betegek, akiknek gasztrointesztinális (GI) panaszuk van, és gyakran eredménytelen és költséges vizsgálatokat végeznek rajtuk. Ha e betegeknek nemspecifikus hasi fájdalmuk van, ezt pszichiátriai zavar is okozhatja, hasonlóan a funkcionális GI betegségekhez, amelyek szorosan összefüggnek a szorongással és a depresszióval.

(A funkcionális GI betegségek az USA-ban az összes GI betegség 40%-át teszik ki.

Az egyre alaposabb vizsgálatok ellenére sok, a sürgősségi osztályokon (ED, emergency department) jelentkező betegben csak a nemspecifikus hasi fájdalom diagnózisát tudják felállítani. A betegek e nagy csoportjának új diagnosztikus és terápiás stratégiákra van szükségük. A jelen vizsgálat célja a betegek azon csoportjának azonosítása volt, amelynek hasznára válna a célzott pszichiátriai szűrés. Pontosabban: azt akarták meghatározni a szerzők, hogy azokban a betegekben, akik többször is felkeresik az ED-t nemspecifikus hasi fájdalommal, fennáll-e mérsékelt-súlyos depresszió.

A vizsgálatot egy városi, egyetemi ED-n végezték, ahol évente mintegy 70 000 beteg jelentkezik. Keresztezett vizsgálatot végeztek, s a mintavétel során nagyobb számú olyan beteget választottak ki, akik 1 év alatt legalább négyszer mentek el az ED-re. A beválasztási kritériumok közé tartozott az angol nyelv tökéletes ismerete, a legalább 18 éves életkor és az, hogy a fő panasz ne legyen pszichiátriai jellegű. A betegek toborzása 2011-ben, félév alatt történt. A személyek betegségét a Betegségek Nemzetközi Osztályozásának 9. módosítása alapján (ICD-9) határozták meg, s a megfelelő betegeket kikérdezték demográfiai, pszichiátriai és egészségügyi jellemzőikről. Minden beteg kitöltött egy 9 kérdésből álló depressziós skálát, amely a DSM-IV-en alapult (PHQ-9, Patient Health Questionnaire-9).

A szerzők egy adatbázis alapján meghatározták, hogy az ED-n történő index jelentkezést megelőző évben hányszor és milyen okból jelent meg a beteg az ED-n.

Khi-négyzet próbával vetették össze, hogy a depressziós, illetve a nem depressziós betegek között milyen arányban fordultak elő azok, akik többször is hasi fájdalommal jelentkeztek az ED-n.

A bevonni kívánt 1116 beteg közül 987-en töltötték ki a PHQ-9 kérdőívet, és ismert volt, hogy korábban hányszor jelentkeztek az ED-n. Közülük 83-nál az elsődleges vagy másodlagos diagnózis nemspecifikus hasi fájdalom volt (74-nél elsődleges, 9-nél másodlagos). E betegek átlagos életkora 36,2 év volt, és 73%-uk nő volt. A nemspecifikus hasi fájdalommal jelentkezők közül 41 (49,4%) nem minősült depressziósnak (PHQ-9 < 5), 21 (25,3%) enyhén depressziós volt (PHQ-9: 5–<=9), és 21-nek (25,3%) mérsékelt-súlyos depressziója volt (PHQ-9 > 10). A nemspecifikus hasfájásos betegek közül összesen 34 (41,0%) jelent meg egynél többször az index jelentkezés előtt az ED-n a megelőző 364 nap alatt. A depresszió szerint elemezve, a mérsékelt-súlyos depressziósok 61,9%-a legalább egyszer jelentkezett az ED-n az index jelentkezés előtt, míg a nem depressziósoknál csak 29,2% volt ez az arány. A mérsékelt-súlyos depressziósoknál, akiknek nemspecifikus hasi fájdalmuk volt, a jelentkezések átlagos száma 3,76 volt (95%-os megbízhatósági tartomány [CI]: 2,26–5,26), az enyhén depressziósoknál 2,19 volt ez az érték (95% CI: 1,08–3,29), és a nem depressziósoknál 2,07 (95% CI: 1,26–2,88).

Az eredmények azt mutatják, hogy összefüggés van a nemspecifikus hasi fájdalom miatti ismételt segítségkérés és a depresszió között. Elképzelhető, hogy az ED-re többször is visszatérő betegeknek valamilyen krónikus betegségük van, és általában véve ismert, hogy az ilyen állapotok (és a funkcionális GI rendellenességek is) kapcsolatban állnak a depresszióval. Emellett a depresszióval járó kognitív zavarok növelik a valószínűségét annak, hogy a beteg többször is felkeresse az ED-t.

A hasi fájdalom a szomatizáció egyik formája is lehet, ami depresszióban nem ritka. Ennek diagnózisát azonban egyetlen vizit során nagyon nehéz megállapítani vagy kizárni.

Az ED-n dolgozó orvosok azt a következtetést szűrhetik le mindebből, hogy a hasi fájdalom miatt az ED-n többször jelentkező személyekben érdemes szűrni a depressziót.

 

Forrás: Western Journal of Emergency Medicine

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.