hirdetés

A neoadjuváns terápia javítja az áttétes vastagbélrák túlélését

Egy retrospektív vizsgálat új eredményei szerint az egyetlen szervbe (májba vagy tüdőbe) metasztatizáló vastagbélrák esetén a neoadjuváns terápia jobb túlélést biztosított az adjuváns kezeléshez képest.

hirdetés

A neoadjuváns kezelésben részesült betegek átlagos teljes túlélése 47,24 hónap volt, szemben az adjuváns kezelésben részesülők 38,08 hónapjával. Ezt a túlélési előnyt azonban csak azoknál a betegeknél figyelték meg, akik nem akadémiai körülmények között kaptak neoadjuváns terápiát. Ebben a csoportban a haszon nagysága nagyon szignifikáns volt – jegyzik meg a szerzők (hazard ratio [HR], 0,661; P = 0,0001). Az akadémiai központokban kezelt betegek száma kétszerese kapott neoadjuváns terápiát (28,57% vs 14,61%).

Az amerikai National Comprehensive Cancer Network jelenlegi iránymutatásai a legtöbb olyan áttétes vastagbélrákban szenvedő beteg szisztémás kezelését javasolják, akiknél máj- vagy tüdőreszekciót terveznek, hogy növeljék a mikroszkópikus betegség felszámolásának esélyét. A reszekció utáni adjuváns terápia és a neoadjuváns terápia (beleértve a műtét előtt és után adott perioperatív kemoterápiát is) egyaránt elfogadható. Azonban továbbra is tisztázatlan maradt, hogy vastagbélrákban szenvedőbetegekben a máj- vagy tüdő metasztázisok eltávolítása előtti vagy utáni kemoterápia biztosít-e jobb túlélést. Jelen cikk szerzői erre kerestek választ.

A National Cancer Database segítségével 2010 és 2015 között 3038, olyan elsődleges vastagbélrákos felnőttet azonosítottak, akiknek egyetlen metasztázisuk volt a májban vagy a tüdőben. A kohorszt két csoportra osztották: a preoperatív/perioperatív (neoadjuváns) kemoterápiában (neoadjuváns) és a posztoperatív (adjuváns) kemoterápiában részesülőkre. Az adjuváns megközelítést 2387 (78,3%) betegnél, a neoadjuvánst a fennmaradó 651 (21,7%) betegnél alkalmazták.

Csak májmetasztázis reszekció 2958 betegnél, míg csak tüdőmetasztázis reszekció 80 betegnél történt. Az adjuváns csoportba tartozó betegeknél több volt a bal oldali daganat (50,7% vs 42,4%), és daganatuk kevésbé volt differenciált (16,4% vs 8,4%). A neoadjuváns csoportba tartozó betegek preoperatív karcinoembrionális antigén szintje nagyobb valószínűséggel volt >30 ng/ml (32,9% vs 22,4%). A neoadjuváns csoport betegeinél kevesebb volt pozitív körkörös reszekciós szél (CRM circumferential resection margins) -mely a sebészi reszekciós szél és a tumor széle közötti távolságot jelenti milliméterben - az adjuváns csoporthoz képest (4,5% vs 10,8%), és bár a regionális csomók száma nem különbözött a két csoport között sem az akadémiai sem a nem akadémiai ellátásban részesülőknél, mind az akadémiai, mind a nem akadémikus programokban szignifikánsan több regionális nyirokcsomó bizonyult pozitívnak az adjuváns csoportban, mint a neoadjuváns csoportban.

A többváltozós analízis során a neoadjuváns kezelésben részesült betegek általános túlélési előnyt mutattak nem akadémiai környezetben, de ez az előny nem volt megfigyelhető az akadémiai központokban kezelteknél. Az akadémiai központokban kezelt betegek körében a neoadjuváns terápia nem járt túlélési előnyben az adjuváns kezeléssel összehasonlítva (átlagos teljes túlélés, 48,33 hónap vs 51,71 hónap; HR, 0,994; P<0,9484). Ezzel szemben nem akadémiai körülmények között a teljes medián túlélés sokkal hosszabb volt neoadjuváns terápia mellett, mint adjuváns terápia esetén, nem akadémiai körülmények között (47,24 hónap vs 38,08 hónap; HR, 0,661; P<0,0001).

Noha a nem akadémikus környezetben való tartózkodásnak voltak hátrányai is, például az oncoteam hiánya, a neoadjuváns terápia alkalmazása képes volt kompenzálni a hátrányokat. "A nem akadémiai programban kezelt betegek általános túlélése hasonló volt az akadémiai programokéhoz" - mondta Hao.

Smitha Krishnamurthi kommentárjában megjegyezte, hogy a nem akadémia ellátóhelyeken a neoadjuváns kemoterápia biztosította jobb túlélés azt sugallja, hogy a kemoterápia után a daganat méretének csökkenése teljesebb sebészeti reszekciót tett lehetővé, és negatív körkörös reszekciós szélet eredményezett. "Ez azonban spekuláció, mert nem ismerjük a kulcsfontosságú részleteket, például azt, hogy a metasztázisok reszekálhatók-e a diagnóziskor, hogy az elvégzett műtét R0 reszekció volt-e, és hogy az összes tumort sikerült-e teljesen eltávolítani" - tette hozzá.

A retrospektív vizsgálat korlátai között megemlítendő, hogy nem volt információ a betegekről, és az alkalmazott kemoterápiás protokollokról (feltehetően a kemoterápia FOLFOX, FOLFIRI vagy 5-FU volt, amelyek mindegyike hatásos a vastagbélrák ellen). Az ilyen retrospektív vizsgálat nem tudják bizonyítani, hogy a neoadjuváns kemoterápia javítja a túlélést, csak azt, hogy összefüggés van a neoadjuváns kemoterápia és a jobb túlélés között.

A tanulmányt részben az NCI Cancer Center támogatta. A Hao kutatási támogatást kapott a Pfizertől, és tanácsadói/tanácsadói kapcsolatban áll a Bayer Inc-vel és a BeiGene-nel.

Forrás:

Zhonglin Hao et al: Neoadjuvant Versus Adjuvant Chemotherapy for Resectable Metastatic Colon Cancer in Non-academic and Academic Programs, The Oncologist, 2022;,oyac209,   https://doi.org/10.1093/oncolo/oyac209

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.