hirdetés

A reggeliző iskolás jobb osztályzatokat kap

Sok iskolás nem reggelizik, pedig egy nagy angol tanulmány azt igazolja, hogy a kiadós reggelit fogyasztó gyerekek iskolai teljesítménye lényegesen jobb, mint a nem evőké: a megfelelő étkezés pedagógiai haszna kimutatható.

hirdetés

A híres angol reggeli alapvető része a szigetországban a nap kezdetének, de mind több adat utal arra, hogy ennek az ősi szabálynak a betartása sem a gyermekek, sem a felnőttek körében nem általános ma már. Az Egyesült Államokban a hagyományos reggelizés a legtöbb helyen megmaradt: a philadelphiai Temple Egyetem vizsgálata szerint manapság a gyerekek 59%-a otthon eszik reggelit, 31%-uk az iskolában, de 80% valahol feltétlenül reggelizik.

Az Egyesült Királyságban a 7–15 éves gyermekek 14%-a kihagyja a reggelit, 30 % pedig ebédig semmit nem eszik. A reggelizés nagyrészt társadalmi kérdés: a rossz szociális helyzetű családok tagjai ebből legtöbbször kimaradnak. Hannah Littlecott vezette az eddigi legnagyobb vizsgálatot ezzel a kérdéssel kapcsolatban a Cardiffi Egyetemen, Development and Evaluation of Complex Interventions for Public Health Improvement (DECIPher) elnevezéssel. Ebben a tanulmányban száznál több általános iskola, 9–11 éves tanulói vettek részt.

A kutatók tisztázni kívánták a reggelizés és a 6–18 hónappal későbbi helyzet közötti összefüggést. A gyermekektől azt kérték, hogy írják le, mit ettek és ittak 24 órán keresztül, beleértve a két reggelit. Rögzítették a vizsgált nap hátralévő részében fogyasztott édességeket, sós ropit és gyümölcsöt is.

A kutatók hangsúlyozzák: nagy jelentősége van annak az iskolai teljesítmény szempontjából, hogy a gyerekek mit esznek. Ennek a témának a közegészségügyi fontosságát érdemes tovább vizsgálni. A munkacsoport figyelmezteti az iskolákat: a táplálkozás kérdéseit azzal a szemlélettel kezeljék, hogy nyilvánvaló szinergizmus van az egészség és a tanulás között. Az egészség javítása a tanulás fejlesztését is jelenti.

Az Egyesült Királyságban sok iskola ad reggelit a tanulóknak. Ez javítja mind az egészséget, mind a tanulmányi teljesítményt – mondotta Chris Bonell professzor, a londoni University College szakértője. A munkacsoport javasolja további kutatások folytatását, idősebb korosztályokban is. A tizenévesek 20–30%-a nem fogyaszt reggelit, kiváltképp a lányok és az idősebb tizenévesek hagyják abba a reggelizést.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.