hirdetés

Hosszabb iskolai ebédszünet, egészségesebb étkezés?

Journal of the Academy of Nutrition and Dietetic című lapban megjelent közlemény szerint ritkán tudják befejezni az étkezést azok a diákok, akik 20 perces vagy annál rövidebb ebédszünetet kapnak. Esetükben nagyobb az esélye annak, hogy egészségtelen ételeket fogyasztanak.

hirdetés

A bostoni Harvard T.H. Chan School of Public Health munkacsoportja arra kereste a választ, befolyásolja-e az ebédidő hossza azt, hogy a diákok milyen ételt választanak és abból mennyit fogyasztanak.

Eric Rimm epidemiológus professzor és munkacsoportja vizsgálatában több mint 1000 diák vett részt hat általános - és középiskolából. A részt vevő iskolákban az ebédszünet időtartama 20 és 30 perc között változott; az összes iskola anyagilag rosszabb körülmények között élő massachusettsi körzetekben volt. Ez azért volt fontos,mert a rosszabb anyagi körülmények között élő családok gyermekeinek napi táplálékbevitelének több mint fele az iskolában kapott étkezésekből származik.

A szerzők azt találták, hogy azok a gyerekek, akiknek 20 percél kevesebb időt hagy az iskola az ebéd elfogyasztására, nemcsak kevesebbet esznek, hanem egészségtelenebbül is táplálkoznak. Azt figyelték meg, hogy rövidebb ebédszünetben a diákok belekezdtek ugyan a főétkezésbe, a zöldségfélék és tej elfogyasztásába, de semmit nem fejeztek be. Rövidebb idő alatt a gyermekek 13 százalékkal kevesebb főételt, 12 százalékkal kevesebb zöldségfélét és 10 százalékkal kevesebb tejet fogyasztanak.

„Megleptek bennünket az eredmények, mivel azt vártuk, hogy rövidebb idő alatt a gyermekek gyorsan megeszik a főfogást és megisszák a tejet, ugyanakkor meghagyják a gyümölcsöt és a zöldségféléket. Nem így történt, azt tapasztaltuk, hogy a diákok minden ételbe belekóstoltak, de egyiknek sem jutnak a végére, ha nincs elegendő idejük az ebédre” – kommentálja megfigyeléseiket Rimm professzor.

A szerzők azt is megfigyelték, hogy ha a diákoknak lehetőségük volt a gyümölcs kiválasztására, akkor a rövidebb ebédidővel rendelkező a rendelkezésre álló idő 44 százalékát áldozta erre, míg azok, akiknek több idő állt rendelkezésükre az evéshez, 57 százalékát.

Bár az Egyesült Államokban szövetségi irányelvek szabályozzák az iskolai étkezések minőségi összetételét, jelenleg semmilyen elvárás nem létezik az iskolai ebédszünetek hosszára vonatkozóan. Az ebédszünetek időtartamának meghosszabbítása nemcsak ésszerű követelmény, mondják a szerzők, de az iskoláknak meg kell találniuk a módját, hogy a diákok időben hozzájuthassanak az étkezésekhez, és rövidüljenek a sorok az ebédeltetésnél; ha egy diák későn jut el az ebédlőbe és/vagy hosszasan sorban áll az ételért, akkor sokszor mindössze 10 percet tölthet az asztalnál ülve.

„Az ételre váró sorok számának növelésével, a pénztárak sebességének fokozásával és/vagy automata kiszolgáló pontok telepítésével javítható lenne az ebédeltetés hatásfoka, így a diákok gyorsabban hozzájuthatnának az ebédjükhöz” – vonja le a következtetéseket a vizsgálatot vezető Juliana Cohen a lap hasábjain.

Dr. S.I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.