hirdetés

A reklám és a tesztoszteronpótlás

Az Egyesült Államokban egyre nő a szabadon reklámozható tesztonterápiát alkalmazók száma, de két idei vizsgálat szerint a hormon szedése idősebb férfiakban növelte a halál, a szívinfarktus és az iszkémiás stroke kockázatát.

hirdetés

Mióta a tesztoszteron terápia nem csak injekciós formában áll rendelkezésre, hanem helyileg alkalmazható gélként és implantálható golyócskák formájában is, az Egyesült Államokban a gyógyszergyártók közvetlenül a fogyasztóknak szánt reklámokkal igyekeznek növelni a tesztoszteron fogyasztását.

E reklámokban megkérdik a férfiakat, hogy csökkent-e a libidójuk, fáradtak-e, ingerlékenyek-e, meghíztak-e és csökkent-e az izomtömegük, mindezen tünetek alacsony tesztoszteronszintet (low-T) is jelezhetnek. A kérdések elhangzásakor egy középkorú fitt, vonzó férfit mutatnak, aki éppen sportol vagy potenciális szexuális partnerével van. A nézők figyelmét annyira leköti a látvány, hogy alig hallják, amint a reklámban felsorolják a tesztoszteron terápia (TT) esetleges nemkívánatos hatásait. A reklámok hatnak, az elmúlt 14 évben majdnem megnégyszereződött az USA-ban a TT-t alkalmazó férfiak száma. Sokuknak nincs szüksége erre a kezelésre, csupán nemspecifikus tüneteik vannak, és anélkül kezdik el a kezelést, hogy meghatározták volna a tesztoszteronszintjüket.

Az alacsony tesztoszteronszint prevalenciáját mintegy 6%-osra becsülik a 30–79 éves férfiakban. A prevalencia pontos meghatározásának egyik akadálya az, hogy a normál tesztoszteronszintet másképp definiálják az egyes laboratóriumokban. A LabCorp szerint például 348–1197 ng/dl a normális tartomány, míg a Quest Diagnostics a 250–1100 ng/dl-es tartományt használja.

A normális tesztoszteron tartományt főként egészséges, fiatal férfiak értékei alapján határozták meg, és ezért kérdéses, hogy mennyire használható az idősebb, társbetegségekkel élő személyekben. Emellett nincs szükségképpen lineáris kapcsolat a tesztoszteron értékek és a tünetek között. Vannak férfiak, akiknek tesztoszteronszintje kifejezetten alacsony, mégis teljesen jól érzik magukat. Ezeknél a TT semmilyen előnnyel nem jár, sőt, az érintett férfiak rosszabbul érezhetik magukat tőle.

A 35. életév után a tesztoszteronszint mintegy 1%-kal csökken évente, azaz az alacsony normális szint az öregedésnek tulajdonítható. Csökkenthetik a tesztoszteronszintet olyan állapotok is, amelyek bár nem részei a normális öregedésnek, de idős korban gyakoribbak; ilyen a kövérség, a 2-es típusú diabétesz, a fájdalom és a depresszió. Más olyan rendellenességek, amelyek csökkentik a tesztoszteronszintet: a metabolikus szindróma, az oszteoporózis, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), a koronáriabetegség, a gyulladásos állapotok, a szív-, vese- és májelégtelenség, és ritkán a hipofízis daganata. Alacsonyabb lehet a tesztoszteronszint olyan módosítható életmód tényezők miatt is, mint a rossz étrend, a testmozgás hiánya és a dohányzás.

A tesztoszteron egy anabolikus szteroid, egy teljesítményfokozó szer, amelynél fennáll az abúzus veszélye. Bármilyen életkorú férfiakban csökkenti a test zsírtartalmát, növeli az izomerőt, javítja az inzulinrezisztenciát, a hemoglobin A1C szintet, a lipidprofilt és a libidót. Az exogén tesztoszteron azonban veszélyeket is hordoz magában. Gátolja az endogén tesztoszteron termelődését, és irreverzíbilis terméketlenséghez vezethet, ami komoly aggodalomra ad okot a fiatalabb férfiakban. További kockázatai a bármilyen életkorú személyekben: a prosztatanagyobbodás, a vízretenció, az alvási apnoé súlyosbodása és a policitémia, ami viszont megnöveli a vérrögök kialakulásának veszélyét. Aggodalomra ad okot a tesztoszteron és a prosztatarák közötti feltételezett kapcsolat is. Legújabban, 2014-ben az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) egy biztonsági figyelmeztetést adott ki két vizsgálat eredményei alapján, amelyekben a TT-t alkalmazó idősebb férfiakban nagyobb volt a halál, a szívinfarktus és az iszkémiás stroke kockázata.

A tesztoszteron kezelés drága, és nem minden biztosító finanszírozza. Nem szokatlan az USA-ban, hogy a gyógyszergyártók a kezelés kezdetén a szokásos árnál jóval olcsóbban biztosítják a tesztoszteront, így sokan kezdik használni, de abba is hagyják, amikor már a szokásos magas árat kellene fizetnie érte. Az abbahagyáskor lezuhan a tesztoszteronszint, és megjelennek az alacsony tesztoszteronszint tünetei, amelyek mindaddig fennállnak, amíg a szervezet nem kezd újra megfelelő mennyiségben endogén tesztoszteront termelni; ez azonban hetekbe-hónapokba telhet.

Az Endokrin Társaság és a Hormon Alapítvány azt javasolja, hogy csak azoknál a férfiaknál vizsgálják ki az esetleges tesztoszteronszint csökkenést, akiknek tüneteik vannak, és csak akkor állapítsanak meg tesztoszteron hiányt, ha legalább két reggeli tesztoszteronszint egyértelműen alacsony. Mivel nincs egyértelmű határ a normális és az alacsony tesztoszteronszint között, azt ajánlják, hogy az orvos a teljes klinikai képet nézze, ne pusztán a számokat.

Ha a személy pusztán teljesítményfokozás céljából kér TT-t, ezt el kell utasítani. A túlsúlyos, alacsony tesztoszteronszintű férfiaknak a TT bevezetése előtt azt kell javasolni, hogy diétázással és testmozgással csökkentsék a testsúlyukat, a dohányosoknak pedig azt, hogy szokjanak le a dohányzásról. A TT megkezdése előtt mindenkit tájékoztatni kell a kezelés kockázatairól, hogy informált döntést hozhassanak, különösen a gyermektelen fiatal férfiakat és az idősebb szívbetegeket. Ha a TT mellett döntenek, akkor a cél a közepes normális érték elérése. A kezelés során rendszeresen ellenőrizni kell a beteget, hogy időben észrevegyék a nemkívánatos hatások jeleit.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.