hirdetés

A respiratorikus syncytialis vírus-fertőzés jellemzői, kezelése és megelőzése

Bevezetés

A kisgyermekek körében évről évre előforduló, járványszerű alsó légúti megbetegedések leggyakoribb kórokozója a respiratorikus syncytialis vírus (RSV). A vírus által okozott bronchiolitis vagy tüdőgyulladás miatt az Egyesült Államokban évente mintegy 75–125 ezer csecsemő szorul kórházi kezelésre.
 A kórokozó gyermekgyógyászati jelentősége már több mint négy évtizede ismert, azt azonban csak nemrégiben bizonyították, hogy bármely életkorban okozhat komoly légúti fertőzést. A vírussal kapcsolatos ismeretek bővülése és a gazdaszervezet fertőzésre adott válaszának pontosabb megismerése kiszélesítette a betegségmegelőzési stratégiák tárházát és a terápiás eszköztárat is. Bár az RSV által okozott megbetegedések teljes kivédése ma még csak álom, a fertőzés hatékony kezelése és a betegek szigorú nyomon követése megoldott.

Virológia

Az RSV a Paramyxoviridae családba tartozó pneumovirus. Elsőként náthás csimpánzok szervezetében mutatták ki, mely alapján csimpánznátha-kórokozónak nevezték el. Ezt követően légúti betegségben szenvedő csecsemők szervezetéből is izolálták, és a szövettenyészetben megfigyelt jellegzetes syncytiumok alapján respiratorikus syncytialis vírusnak keresztelték át.
 A tokkal rendelkező vírus örökítőanyaga egyetlen molekulából álló, negatív szálú, 53106 D súlyú RNS. Ez összesen 10 mRNS-t kódol, amelyek mindegyike más-más fehérje szintéziséért felelős. A tokot ezek közül 5 fehérje (F, G, SH, M, M2) alkotja. Az F vagy fúziós protein feltételezhetően a vírusburok és a gazdasejt membránjának összeolvadását (fúzió) indítja el. A jelentős szénhidráttartalmú, nagy méretű G glikoprotein a vírusnak a gazdasejthez való kapcsolódását segíti. A kis méretű, hidrofób SH protein szerepe egyelőre tisztázatlan. Az M és M2 nevű mátrixfehérjék valószínűleg a vírus nukleokapszidját kapcsolják össze a tokkal. A nukleokapszid kialakításáért és működéséért 3 fehérje (L, N, P) felelős. A fertőzött sejtekben a fentiek mellett két amorf szerkezetű fehérje (NS1 és NS2) is megtalálható.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Carol A. McCarthy, MD, Caroline Breese Hall, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.