hirdetés

A sok sült krumpli cukorbetegséghez vezethet

Az utóbbi évtizedekben több, egészséges emberek százezreit monitorozó vizsgálat indult. Három ilyen tanulmány összesített adatai alapján a sok burgonyát – kiváltképp a sok olajban sült krumplit – fogyasztó emberek gyakrabban betegednek meg 2-es típusú diabéteszben, mint azok, akik ritkábban esznek burgonyát.

hirdetés

Isao Muraki, az Osakai Onkológiai és Kardiológiai Prevenciós Központ munkatársa vezette azt a munkacsoportot, amelyik három amerikai óriástanulmány táplálkozási adataiból kigyűjtötte a burgonyafogyasztásra vonatkozó anyagot.

Az első vizsgálat, a Nurses’ Health Study 1976-ban indult, amikor a közegészségügy szakemberei rádöbbentek arra, hogy egészséges fiatal nők milliói íratják receptre a fogamzásgátlókat, amelyek pontos hatásai, mellékhatásai még tisztázatlanok. Az amerikai egészségügyben dolgozó, 30–55 éves nők közül mintegy 122 ezren csatlakoztak a vizsgálathoz. A burgonyával kapcsolatos adatfeldolgozásban közülük 70 773 fő adatai szerepeltek.

További forrása volt a burgonyafogyasztással kapcsolatos adatgyűjtésnek a Nurses’ Health Study II. vizsgálat. Ennek résztvevői fiatalabbak (25–42 évesek) voltak, és az előző csoport tagjaihoz hasonlóan rendszeresen kitöltöttek életmódi, étkezési tájékoztatót. Innen 87 739 személy került a statisztikába.

Végül a nővérekéhez hasonló vizsgálat 1986-ban az erősebb nem tagjaival is elindult. A Health Professionals Follow-Up Study (HPFS) létszáma induláskor 51 529 volt, ebből 40 669 férfi burgonyafogyasztási adatait értékelték.

A kutatók a 3 988 007 betegvizsgálati évnyi követési idő során 15 362 új 2-es típusú diabéteszben szenvedő beteget találtak. A demográfiai, életviteli és diétás tényezők figyelembevétele után az derült ki, hogy a burgonya bármilyen formájának (sült, főtt, püré, olajban sütött krumpli) rendszeres fogyasztása a cukorbetegség nagyobb kockázatával járt együtt. A relatív hazárd (HR) 1,07 volt (95%-os MT: 0,97–1,81) a krumplit heti 2–4 alkalommal evőkre, de a heti hét vagy még több alkalommal burgonyát fogyasztókra már 1,33 (1,17–1,52) a krumplit hetenként egyszer evőkhöz képest. Hetenként 3 adag főtt, tört vagy nem olajban sült krumpli elfogyasztása mellett a 2-es típusú cukorbaj kialakulásának esélye 1,04-szorosára nőtt (1,01–1,08). de az olajban sült szalmakrumpli heti háromszori fogyasztása 1,19-szorosára (1,17–1,52) növelte a kockázatot.

„Több krumpli evése, kiváltképp az olajban sült burgonyáé, jelentősen növeli a 2-tipusú diabétesz kockázatát, függetlenül a testtömegindex alakulásától és egyéb kockázat tényezőktől” – foglalják össze a kutatók.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.