A sok sült krumpli cukorbetegséghez vezethet
Az utóbbi évtizedekben több, egészséges emberek százezreit monitorozó vizsgálat indult. Három ilyen tanulmány összesített adatai alapján a sok burgonyát – kiváltképp a sok olajban sült krumplit – fogyasztó emberek gyakrabban betegednek meg 2-es típusú diabéteszben, mint azok, akik ritkábban esznek burgonyát.
Isao Muraki, az Osakai Onkológiai és Kardiológiai Prevenciós Központ munkatársa vezette azt a munkacsoportot, amelyik három amerikai óriástanulmány táplálkozási adataiból kigyűjtötte a burgonyafogyasztásra vonatkozó anyagot.
Az első vizsgálat, a Nurses’ Health Study 1976-ban indult, amikor a közegészségügy szakemberei rádöbbentek arra, hogy egészséges fiatal nők milliói íratják receptre a fogamzásgátlókat, amelyek pontos hatásai, mellékhatásai még tisztázatlanok. Az amerikai egészségügyben dolgozó, 30–55 éves nők közül mintegy 122 ezren csatlakoztak a vizsgálathoz. A burgonyával kapcsolatos adatfeldolgozásban közülük 70 773 fő adatai szerepeltek.
További forrása volt a burgonyafogyasztással kapcsolatos adatgyűjtésnek a Nurses’ Health Study II. vizsgálat. Ennek résztvevői fiatalabbak (25–42 évesek) voltak, és az előző csoport tagjaihoz hasonlóan rendszeresen kitöltöttek életmódi, étkezési tájékoztatót. Innen 87 739 személy került a statisztikába.
Végül a nővérekéhez hasonló vizsgálat 1986-ban az erősebb nem tagjaival is elindult. A Health Professionals Follow-Up Study (HPFS) létszáma induláskor 51 529 volt, ebből 40 669 férfi burgonyafogyasztási adatait értékelték.
A kutatók a 3 988 007 betegvizsgálati évnyi követési idő során 15 362 új 2-es típusú diabéteszben szenvedő beteget találtak. A demográfiai, életviteli és diétás tényezők figyelembevétele után az derült ki, hogy a burgonya bármilyen formájának (sült, főtt, püré, olajban sütött krumpli) rendszeres fogyasztása a cukorbetegség nagyobb kockázatával járt együtt. A relatív hazárd (HR) 1,07 volt (95%-os MT: 0,97–1,81) a krumplit heti 2–4 alkalommal evőkre, de a heti hét vagy még több alkalommal burgonyát fogyasztókra már 1,33 (1,17–1,52) a krumplit hetenként egyszer evőkhöz képest. Hetenként 3 adag főtt, tört vagy nem olajban sült krumpli elfogyasztása mellett a 2-es típusú cukorbaj kialakulásának esélye 1,04-szorosára nőtt (1,01–1,08). de az olajban sült szalmakrumpli heti háromszori fogyasztása 1,19-szorosára (1,17–1,52) növelte a kockázatot.
„Több krumpli evése, kiváltképp az olajban sült burgonyáé, jelentősen növeli a 2-tipusú diabétesz kockázatát, függetlenül a testtömegindex alakulásától és egyéb kockázat tényezőktől” – foglalják össze a kutatók.