hirdetés

A stroke-ellátás javítása alacsony jövedelmű országokban

Egy új randomizált vizsgálat igazolta, hogy egyes latin-amerikai kórházakban relatíve olcsó beavatkozással javítható az ischaemiás stroke bizonyítékokon alapuló ellátása.

hirdetés

Számos tanulmányban igazolták, hogy az olyan beavatkozások, mint az antitrombikus szerek és a szöveti plazminogén aktivátor (tPA) korai alkalmazása javítják az akut ischaemiás stroke-ban és az átmeneti agyi keringészavarban szenvedő betegek kilátásait. De a beavatkozások használata „szuboptimális”, különösen az alacsony-, vagy mérsékelt jövedelmű országokban, mint pl. Latin-Amerikában vagy Ázsiában.

A szabályok nem kellő mértékű betartásának és az irányelvek figyelmen kívül hagyásának számos oka van Latin-Amerikában, ezek közül a képzettség hiánya és az egyes kórházak működési szokásai a legfontosabbak. A 2019-es Nemzetközi Stroke Konferencián előadott BRIDGE kódnevű vizsgálatba 36 brazil, argentin és perui kórház sürgősségi osztályát vonták be és 1624, az ellátást megelőző 24 órán belüli akut ischaemiás stroke-ban (AIS), vagy átmeneti agyi keringészavarban (TIA, transient ischemic attack) szenvedő beteg kezelésének eredményességét dolgozták fel. Az ellátást nyújtó kórházakat 2 csoportra osztották: 17, kontrollként szolgáló kórházban (807 beteg) az addig megszokott módon látták el a betegeket, a másik 19 kórházban (817 beteg) már bevezették a minőség javítását célzó programokat. A betegek átlagos életkora 69 év volt, 58%-uk volt férfi.

A minőség javítását célzó 10 beavatkozás a következő volt: korai antitrombotikus kezelés, tPA adás a terápiás ablakon belül, mélyvénás trombózis (DVT) profilaxis, 60 percen belüli ellátás (DTNT, door to needle time), dysphagia szűrés, a rehabilitáció lehetőségeinek felmérése, elbocsájtáskor antitrombózis javaslat, pitvarfibrilláció vagy flutter esetén antikoagulánsok adása, sztatinok adása  az LDL-koleszterin csökkentésére, dohányzás felfüggesztésének oktatása. A minőség javítását szolgáló programok végrehajtására kiképezték a 19 "beavatkozó" („intervention”) kórházat. Az összesített eredmény szerint a minőség javítására kiképzett kórházakban 90,6%-ban, a kontroll kórházakban 77,5%-ban fogadták be teljes mértékben a 10 mérhető beavatkozást. Ez 11,35%-os különbséget jelent (95%CI 3,32-19,37), amit a kutatás mindössze másfél éve alatt értek el.

A vizsgálat másodlagos végpontja az volt, hogy az összes stroke-os beteg közül hányan kapták meg az előírt összes beavatkozást: ez az „intervenciós” kórházakban 59,7%, míg a kontroll kórházakban mindössze 23,1% volt (Odds Ratio /OR/: 5,53, 95%CI 2,07-14,81). A részletesebb analízis során az is megállapítható volt, hogy az „intervenciós” kórházakban egyes beavatkozási javaslatokat jóval nagyobb mértékben betartották, mint a kontrollokban. Ilyen volt a dysphagia szűrése (OR: 13,78, 95%CI 2,78-68,41, P<0,01), a rehabilitációs lehetőségek felmérése (OR: 8,41, 95%CI 2,15-32,96, P<0,01), a dohányzásról való leszoktatás tanítása (OR: 7,08, 95%CI 2,32-21,55, P<0,01) és a tPA terápiás ablakon belüli alkalmazása (OR: 2,32, 95%CI 1,06-5,11, P=0,04). A kutatók felmérték az új vaszkuláris események alakulását is, de a betegszám nem volt elegendő ahhoz, hogy az intervenció hatásosságát le tudják mérni, és ehhez ennél több idő is kell.

A vizsgálat vezetője, dr. Julia Machline-Carrion (Albert Einstein Hospital, Sao Paolo, Brazília) kérdésekre válaszolva a kongresszuson elmondta, hogy az ellátás ilyen fokú javításának költségei igen alacsonyak voltak, csak az odautazás, a tréningek és a nyomtatott anyagok előállításának árát tartalmazta. A beavatkozásokat természetesen az illető kórházhoz kell illeszteni, ami néha nem könnyű, mivel pl. Brazília óriási ország, az ország északi és déli része között jelentős kulturális (és kórházi) különbségek vannak.

Dr. Ralph Sacco (American Academy of Neurology elnöke) kommentárjában elmondta, hogy a tanulmány randomizációja kifogástalan volt, a kutatók egyértelműen kimutatták, hogy az intervenciónak köszönhetően lényegesen javultak a minőségi mutatók, javult a guideline-okhoz való alkalmazkodás. Az eredmények igazolták, hogy az USA-ban gyakorolt „Get With The Guidelines” programmal jó után járunk.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Neurology News > ISC 2019

2. International Stroke Conference 2019

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.