hirdetés

A szülésznői hivatás gyakorlásának mutatói hazánkban

A szülésznő szerepe és feladatai
 „A szülésznő olyan személy, aki – miután hivatalosan felvételt nyert az adott ország előírásainak megfelelő módon akkreditált szülésznőképzési programra – sikeresen teljesítette az előírt tanulmányi kötelezettségeket és megszerezte a szükséges végzettséget a nyilvántartásba vételhez és/vagy a szülésznői tevékenység gyakorlásának jogszerű megkezdéséhez.
A szülésznők biztosítják a megfelelő felügyeletet, gondozást és tanácsadást a nők számára a terhesség és a szülés alatt, valamint a szülés utáni időszakban, képesek szülések önálló levezetésére és az újszülöttek, csecsemők gondozására. A gondozási tevékenység magában foglalja a preventív intézkedéseket, az anya és a gyermek rendellenes állapotainak felismerését, orvosi segítség igénylését és – annak hiányában – sürgősségi beavatkozások elvégzését. Fontos feladat az egészségügyi tanácsadás és oktatás, nem csupán anyák, hanem családok és a közösség számára egyaránt. A tevékenység magába foglalja a szülésre és a szülői feladatokra való felkészítést, és kiterjed a nőgyógyászat, a családtervezés és a gyermekgondozás egyes területeire. A szülésznő tevékenységét kórházakban, klinikákon, egészségügyi központokban, otthonokban és más területeken végzi.” (WHO 1996)
Magyarországon a szülésznő feladatai a következőkben térnek el az idézett WHO-szabályozástól:
• A várandósok gondozását szülészorvosok irányítása mellett a védOEnOEk végzik.
• A szülések önálló levezetése csak szakorvos jelenlétében vagy annak utasítására történhet.
• A csecsemők gondozása csecsemOEgondozói, illetve védőnői feladat.
• A szülésznő Magyarországon az egészségügyi ellátást biztosító rendszerben, elsősorban azon egységekben, részlegekben tölt be szülésznői munkakört, ahol a szülészeti események történnek. Mindezen túl a szülészeti ellátás egyéb szabályozott területén is tevékenykedhet. A tervezett otthonszülés nem tartozik a szabályozott területek közé, tehát ott nem dolgozhat szülésznő.

A magyarországi szülésznőképzés szabályozása
Magyarországon a szülésznők képzése kizárólag akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzési formában történhet. A szülésznői hivatásra való felkészítés azon képzések közé tartozik, amelyekre az Európai Uniós szabályok vonatkoznak.
A 2006/2007. tanévtől a szülésznők képzése főiskolai szintre emelkedett. Elvileg egymás mellett is működhet a két rendszer. Ezt napjainkban is megfigyelhetjük, mert nappali tagozaton csak főiskolai képzés indul, levelező tagozaton viszont felsőfokú akkreditált szülésznőképzést is meghirdettek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Csetneki Julianna
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.