A táplálkozási faktorok preventív és potenciális terápiás szerepe a Parkinson-betegség kezelésében
Táplálékkiegészítők, gyógynövények, diéta és egyéb táplálkozási faktorok a Parkinson-betegség kezelésében
A Parkinson-betegség (PD, Parkinson’s disease) morbiditásában környezeti toxinoknak és expozícióknak is szerepet tulajdonítanak. Ilyen környezeti faktor lehet az 1-metil-4-fenil- 1,2,3,6-tetrahidropiridin (MPTP), a toluén, a szén-diszulfid és a cianid, míg a peszticidek közül például a szerves foszfátoknak lehet jelentőségük a PD kialakulásában. A PD potenciális etiológiai tényezőiként a környezeti kemikáliák beavatkozhatnak a génexpresszióba, és modulálhatják a mutációt szenvedett gének expresszióját embereknél. Mindezek fényében a PD kutatásának fontos területe a genetikai elemzés. A PD-esetek kis hányadának hátterében egyszeres géndefektusok állnak. Az eddig elvégzett genetikai vizsgálatok több mint tíz olyan gént azonosítottak, melyeknek oki szerepe lehet a familiáris PD előfordulásában.
A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!