hirdetés

A teafogyasztás befolyásolhatja a génexpressziót

A teafogyasztás nőkben befolyásolhatja a rákos, illetve az ösztrogén metabolizmusával kapcsolatos gének működését. 

hirdetés

Ráadásul ezek a változások epigenetikaiak, azaz a génexpressziónak olyan jellegű módosulásai, amelyek a következő generációkban is megjelenhetnek. Az epigenetika olyan tudomány, mely külső faktorok (környezet, életmód) génekre gyakorolt hatásait elemzi, valamint azt, hogy ezek a hogyan hatnak az egyén és leszármazottai egészségére.

Megelőző vizsgálatok során már igazolódott, hogy az étkezési és italfogyasztási szokások befolyásolhatják a génexpressziót. Egy korábbi tanulmányból például az is kiderült, hogy a tipikus nyugati étrend olyan epigenetikai változásokhoz vezethet, amelyek megváltoztatják a bélbaktériumok összetételét.

A Weronica Ek vezette svéd kutatócsoport a teázási és kávézási szokások epigenetikai hatásait vizsgálták. A Human Molecular Genetics folyóiratban megjelent munkájuk során négy különböző európai ország 3100 férfi és női lakosának tea és kávéfogyasztását illetve ezzel párhuzamosan a génexpressziós változásokat elemezték. A génexpresszió változásait a vérminták DNS-metilációinak elemzésével követték. Kávéfogyasztás mellett sem a férfiak, sem a nők vérmintáiban nem észlelték a DNS-metiláció megváltozását, férfiak esetében pedig a teafogyasztás mellett sem sikerült DNS-metilációs változásokat azonosítaniuk. Ellenben a teát fogyasztó nők genomjában 28 különböző területén is eltéréseket észleltek: többek között az ösztrogén metabolizmussal és rákkal kapcsolatba hozható DNAJC16 és TTC17 gének expressziójának módosulását. Az, hogy ezek az eltérések pontosan milyen hatással vannak a génekre, beindítják a rákos elfajulást, vagy azt éppen gátolják azt, egyelőre még nem sikerült a kutatóknak tisztázniuk.

Korábbi tanulmányok alapján a teafogyasztás csökkentheti az ösztrogénszinteket, mely arra utal, hogy a tea férfiakban és nőkben más típusú biológiai választ vált ki. De igen fontos megemlíteni, hogy az eredményt az is befolyásolta, hogy a nők általában nagyobb mennyiségben fogyasztanak teát, tehát esetükben nagyobb eséllyel figyelhetők meg a tea okozta változások.

A vizsgálat korlátai ellenére mindenképpen érdekes a tény, hogy a teafogyasztás milyen szinten képes epigenetikánkba és utódaink génexpressziójába beavatkozni.

 

Forrás: 

1. Medical News Today

2. Human Molecular Genetics

Dr. V-K. O.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.