A teafogyasztás befolyásolhatja a génexpressziót
A teafogyasztás nőkben befolyásolhatja a rákos, illetve az ösztrogén metabolizmusával kapcsolatos gének működését.
Ráadásul ezek a változások epigenetikaiak, azaz a génexpressziónak olyan jellegű módosulásai, amelyek a következő generációkban is megjelenhetnek. Az epigenetika olyan tudomány, mely külső faktorok (környezet, életmód) génekre gyakorolt hatásait elemzi, valamint azt, hogy ezek a hogyan hatnak az egyén és leszármazottai egészségére.
Megelőző vizsgálatok során már igazolódott, hogy az étkezési és italfogyasztási szokások befolyásolhatják a génexpressziót. Egy korábbi tanulmányból például az is kiderült, hogy a tipikus nyugati étrend olyan epigenetikai változásokhoz vezethet, amelyek megváltoztatják a bélbaktériumok összetételét.
A Weronica Ek vezette svéd kutatócsoport a teázási és kávézási szokások epigenetikai hatásait vizsgálták. A Human Molecular Genetics folyóiratban megjelent munkájuk során négy különböző európai ország 3100 férfi és női lakosának tea és kávéfogyasztását illetve ezzel párhuzamosan a génexpressziós változásokat elemezték. A génexpresszió változásait a vérminták DNS-metilációinak elemzésével követték. Kávéfogyasztás mellett sem a férfiak, sem a nők vérmintáiban nem észlelték a DNS-metiláció megváltozását, férfiak esetében pedig a teafogyasztás mellett sem sikerült DNS-metilációs változásokat azonosítaniuk. Ellenben a teát fogyasztó nők genomjában 28 különböző területén is eltéréseket észleltek: többek között az ösztrogén metabolizmussal és rákkal kapcsolatba hozható DNAJC16 és TTC17 gének expressziójának módosulását. Az, hogy ezek az eltérések pontosan milyen hatással vannak a génekre, beindítják a rákos elfajulást, vagy azt éppen gátolják azt, egyelőre még nem sikerült a kutatóknak tisztázniuk.
Korábbi tanulmányok alapján a teafogyasztás csökkentheti az ösztrogénszinteket, mely arra utal, hogy a tea férfiakban és nőkben más típusú biológiai választ vált ki. De igen fontos megemlíteni, hogy az eredményt az is befolyásolta, hogy a nők általában nagyobb mennyiségben fogyasztanak teát, tehát esetükben nagyobb eséllyel figyelhetők meg a tea okozta változások.
A vizsgálat korlátai ellenére mindenképpen érdekes a tény, hogy a teafogyasztás milyen szinten képes epigenetikánkba és utódaink génexpressziójába beavatkozni.
Forrás: