hirdetés

Az apák kövérsége befolyásolhatja gyermekeik egészségét

A Duke Egyetem orvoskarán végzett kutatás szerint a gyermekek egészségét befolyásolhatja apáik kövérsége, növelheti bennük egyes betegségek, például a rák valószínűségét.

hirdetés

A BMC Medicine február 6-i számában megjelent közlemény az első, amely azzal foglalkozik, hogy az emberekben az apa kövérsége megváltoztathatja a következő generáció egy genetikai mechanizmusát, azaz az apa életmódja „átadódhat” gyermekeinek.

„Fontos, hogy megértsük, hogy a jelenlegi nyugati életmód milyen kockázatokkal jár az elkövetkező generációk számára” – mondta Adelheid Soubry, PhD, a Duke Rák Intézet munkatársa, a közlemény első szerzője. „A mostani vizsgálat célja az volt, hogy meghatározzuk a lehetséges kapcsolatot a szülők fogamzás előtti kövérsége és a gyemekek epigenetikai profilja között, különös tekintettel bizonyos génszabályozó régiókra.”

Az újszülöttek egészségével s a szülői hatással foglalkozó kutatók tipikusan a terhes nőre koncentráltak. Kimutatták, hogy a terhesség alatti táplálkozás és egyes környezeti tényezők befolyásolhatják a gyermekek egészségét és növelhetik bizonyos krónikus betegségek kockázatát. Azzal viszont nagyon keveset foglalkoztak, hogy az apai tényezők milyen hatással vannak a gyermekre.

A Duke kutatócsoportja azt akarta meghatározni, hogy milyen kapcsolat áll fenn a szülők kövérsége és a gyermek inzulinszerű faktor 2 (IGF2) génjének DNS metilációja között. A DNS metiláció szabályozza bizonyos gének aktivitását, ami bizonyos betegségek nagyobb kockázatát tükrözheti. Ismert, hogy az IGF2 gén csökkent DNS metilációja összefügg egyes rákok nagyobb kockázatával, köztük a kolorektális rákéval és a petefészekrákéval.

„Génjeink képesek alkalmazkodni a környezethez. Azonban ez az alkalmazkodás később problémát jelenthet” – mondta Cathrine Hoyo, PhD, MPH, aki a rák epidemiológiájával foglalkozik a Duke-on és a vizsgálat szenior kutatója. „Nem arról van szó, hogy a DNS szekvenciája megváltozik, hanem a gének expressziója az, ami módosul. Egyes gének „leállhatnak” a környezeti trauma eredményeképpen.”

A kutatók úgy szerezték be az újszülöttekről az adatokat, hogy követték azokat a családokat, amelyek részt vettek a Newborn Epigenetics Study-ban (NEST), amelynek célja a környezeti hatások genetikai profilra gyakorolt hatásának tanulmányozása volt újszülöttekben.

A szülőkről kérdőívek kitöltetése és egészségügyi adatok gyűjtése révén szereztek információkat. Ezután megvizsgálták 79 újszülött köldökzsinórjából származó DNS-t, hogy meghatározzák az esetleges kapcsolatot a gyermek DNS-ének metilációs mintázata és a szülők fogamzás előtti kövérsége között.

Az IGF2 gén DNS metilációja szignifikánsan kisebb mértékű volt a kövér férfiak gyermekeiben, mint azokban, akiknek apja normál súlyú volt. Ez azt jelzi, hogy az apa kövérsége hajlamosíthatja a gyermeket bizonyos rákokra.

A kutatók megjegyezték, hogy a DNS metiláció változása egy olyan tényező következménye is lehet, amely kapcsolatban áll a kövérséggel, például egy bizonyos étrendé vagy a diabéteszé – azonban ezeket a kérdéseket ebben a tanulmányban nem vizsgálták.

További vizsgálatok is folyamatban vannak arra vonatkozóan, hogy az IGF2 gén DNS metilációjának megváltozása fennmarad-e akkor is, amikor a gyermek idősebb lesz. Később olyan vizsgálatokra is szükség lesz, amelyek kimutatják, hogy bizonyos beavatkozásokkal a fogamzás előtt vagy után meg lehet-e előzni, hogy szabálytalan metilációs profil alakuljon ki.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.