hirdetés

A testsúlycsökkentők abbahagyása

A kutatók arról számoltak be, hogy a testsúlycsökkentő gyógyszereket szedők több mint fele 12 hét után vagy akár még annál korábban is abbahagyja a szemaglutid és a liraglutid szedését.

hirdetés

Az említett gyógyszereket szedők 30%-a hagyja abba a szedést az első négy héten belül, még azelőtt, hogy elérnék a céldózist, a Blue Shield kutatása szerint összességében a vizsgáltak több mint fele hagyta abba a gyógyszerek használatát 12 héten belül, pedig a fogyást remélőknek, e szerek hosszú távú szedésre kell berendezkedniük.

„A GLP-1 gyógyszereket testsúlycsökkentésre használó betegek vizsgálata azt mutatta, hogy a legtöbb egyén az előírt kezelést 12 héten belül abbahagyta, így nem valószínű, hogy klinikailag jelentős testsúlycsökkenést tapasztalhattak” - áll a Blue Shield jelentésben. Legkisebb valószínűséggel a 18 és 34 év közöttiek maradtak a terápián, illetve életkortól függetlenül azok, akiknél a legmagasabbak voltak az ellátást akadályozó tényezők.

Hogyan működnek a fogyókúrás gyógyszerek

A Wegovy (szemaglutid) és a Saxenda (liraglutid) GLP-1 antagonisták, amelyek a szervezetben természetesen előforduló, glükagonszerű peptid (GLP-1) nevű hormon hatását utánozzák. Ez a hormon segít szabályozni a vércukorszintet, csökkenti az éhségérzetet, és fokozhatja a jóllakottság érzését azáltal, hogy késlelteti a gyomor kiürülését. A gyógyszerekből származó maximális előnyök eléréséhez azonban azok hosszabb idejű alkalmazása szükséges. A hatékony céldózist legalább 5-12 hónapig kell alkalmazni, hogy hatékony és fenntartott fogyást és az azzal kardiometabolikus előnyöket tapasztalhassunk.  

Mindkét gyógyszer szedése mellett azonban bekövetkezik egy fogyási plató, az a pont, amikor a test alkalmazkodni fog az új súlyához, csökkenteti az anyagcseréjét, és az adott gyógyszerrel már semmiképp nem érhető el további fogyás. Ez a plató minden betegnél más-más ponton következik be.

„Az elhízás krónikus, progresszív és félreértett betegség, amely hosszú távú orvosi kezelést igényel, hasonlóan a magas vérnyomáshoz vagy a magas koleszterinszinthez, amelyek esetében a legtöbb beteg hosszú távú kezelésben marad, hogy továbbra is élvezhesse a gyógyszerek előnyeit” - mondták a vállalat illetékesei.

 

Az emberek közel fele kipróbálná a fogyókúrás gyógyszereket

Az Egyesült Államokban a 20 éves és idősebb felnőttek 73%-a túlsúlyos vagy elhízott. A gyermekek és serdülők körében nagyjából minden 6. túlsúlyos, minden 5. elhízott, és minden 16. súlyos elhízott. Egy 2023-as felmérés szerint az emberek 45%-a mondta azt, hogy érdekelné a vényköteles fogyókúrás gyógyszer szedése, ha az biztonságos és hatékony lenne.

A National Institutes of Health megjegyzi, hogy a fogyókúrás gyógyszereket olyan embereknek szánják, akiknek a túlsúlyossággal vagy elhízással kapcsolatos egészségügyi problémáik vannak, vagyis olyan felnőttek, akiknek a testtömegindexe 27 vagy annál nagyobb, és 2-es típusú cukorbetegségben vagy magas vérnyomásban, illetve egyéb kardiovaszkuláris betegségben szenvednek, és más módonkon, testmozgással vagy étrend módosítással nem sikerült lefogyniuk.

A Medical News Today-nek adott nyilatkozatában a Wegovy és a Saxenda gyógyszereket gyártó a Novo Nordisk vállalat, azt mondta, hogy számos olyan tényező van, amely miatt a betegek nem maradnak a fogyókúrás gyógyszerek szedése mellett. A költségek, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, a gyógyszerek beszerzésével kapcsolatos problémák és a mellékhatások csak néhány a sok lehetséges ok közül, ami miatt a fogyókúrás gyógyszereket szedők abbahagyhatják a szedést.

A fogyókúrás gyógyszerek hosszú távú elkötelezettséget jelentenek, a legnagyobb előnyök elérése érdekében hosszú távon szedni kell a gyógyszereket. „Az elhízás krónikus betegség, amely hosszú távú kezelést igényel. Számítanunk kell arra, hogy az elhízott embereknek, akiket elhízás elleni gyógyszeres kezelésben részesítenek, valószínűleg életük nagy részében valamilyen gyógyszeres támogatásra lesz szükségük”. Bizonyos esetekben e gyógyszerek abbahagyása után a betegek visszanyerik a leadott súlyukat.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.