hirdetés

Új "twincretin" a láthatáron

Az inkretinreceptor-agonista pemvidutid jelentős súlycsökkenést és további kardiometabolikus előnyöket eredményezett egy 2. fázisú randomizált vizsgálatban.

hirdetés

A vizsgált inkretinreceptor-agonista pemvidutid jelentős súlycsökkenést és egyéb kardiometabolikus előnyöket eredményezett egy 2. fázisú randomizált vizsgálatban, és ezzel egy másfajta "ikerkretinnel" bővült a fejlesztés alatt álló, a testsúlycsökkentés mellett további előnyöket is kínáló inkretin-alapú gyógyszerek egyre szélesebb köre.

A pemvidutid (Altimmune, Inc.) a glükagonszerű peptid 1 (GLP-1) és a glükagon hosszú hatású, "kiegyensúlyozott" kettős agonistája, amelyet az elhízás és a nem alkoholos steatohepatitis (NASH) kezelésére fejlesztettek, de mivel a glükózanyagcserére gyakorolt hatása semleges, a 2-es típusú cukorbetegség kezelését nem tervezték vele. A pemvidutid májra gyakorolt hatására vonatkozó 1. fázisú adatokat 2022-ben mutatták be.

Az első duális inkretinreceptor- (glükózdependens inzulinotróp polipeptid (GIP) és a glükagonszerű peptid-1 (GLP-1)) -agonista tirzepatidot (Mounjaro, Lilly) ezzel szemben a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére engedélyezték, engedélyezése az elhízás kezelésére jelenleg engedélyezés alatt áll.

A MOMENTUM nevű, 2. fázisú pemvidutid vizsgálat adatainak új, 24 hetes időközi elemzésének eredményeit Dr. Louis J. Aronne (Weill-Cornell Medical College, New York) október 3-án ismertette a European Association for the Study of Diabetes (EASD) 2023-as éves ülésén, aki hangsúlyozta, hogy az elhízást problémák sorozatának kell tekinteni, így különböző társbetegségek (szövődmények) esetén más-más szerektől várható kedvező hatás. Az elhízott emberek körülbelül 20-25%-ának van 2-es típusú cukorbetegsége is, tehát számukra azok a twincretinek lesznek előnyösek, amelyek egyben a glükózszintet is csökkentik, míg más vegyületek a zsírmájbetegséggel vagy hiperlipidémiával élő elhízottak súlycsökkenését segítik majd. Az ülésen egy másik GLP-1-glükagon kettős agonista, a survodutid (Boehringer Ingelheim és Zealand Pharma), valamint az GLP-1-GIP-glükagon "triagonista" retatrutid (Eli Lilly) vizsgálati adatainak bemutatására is sor került. A retatrutidot testsúlycsökkentőként, míg a survodutidot a pemvidutidhoz hasonlóan testsúlycsökkentésre és zsírmájbetegség kezelésére fejlesztik.

A kettős GLP-1-glükagon-agonista agonistákkal, köztük a pemvidutiddal kapcsolatban az ülés moderátora dr. Rajna Golubic (Oxford Centre for Diabetes, Endocrinology and Metabolism, Oxford, United Kingdom) rámutatott, hogy a glükagon-agonizmus a glükózcsökkentőkkel ellentétes hatást fejt ki, de a vegyület "kiegyensúlyozottan nagyobb affinitást mutat a GLP-1 receptorhoz, mint a glükagonhoz, így a kedvező hatások meghaladják a glükózra gyakorolt hatást, ugyanakkor érvényesül a glükagon májra gyakorolt -májzsír csökkentő- hatása, a szívre, a vesére gyakorol és egyéb anyagcsere-hatásai".

A pemvidutid csökkenti a testsúlyt, az LDL-t, a triglicerideket és a vérnyomást

Aronne elmondta, hogy a diszlipidémia, a zsírmájbetegség és a magas vérnyomás az elhízás legjelentősebb társbetegségei, amelyek a betegek 66-70%-ánál, 58-75%-ánál, illetve 45-55%-ánál fordulnak elő, míg a 2-es típusú cukorbetegség ritkábban, 19%-23%-ban jellemző e betegekre.

A pemvidutid GLP-1 receptor agonizmusa csökkenti az étvágyat, a gyulladást és a gyomorürülést, glükagon agonizmusa pedig növeli a lipolízist, mobilizálja a zsírt és növeli az energiafelhasználást.

 

A 48 hetes, 2. fázisú MOMENTUM vizsgálatban 320 túlsúlyos vagy elhízott, legalább egy elhízással összefüggő társbetegséggel, nem diabeteszes résztvevőt osztottak be véletlenszerűen heti 1,2 mg, 1,8 mg vagy 2,4 mg pemvidutid vagy placebo szedésére. A két alacsonyabb pemvidutid dózist a betegek azonnal, titrálás nélkül kezdték el szedni, míg a 2,4 mg-os adagot a betegeknél 4 hét alatti titrálsá során vezették be. A 160 résztvevőt érintő, előre meghatározott időközi elemzésben a 24 hetes testsúlycsökkenés százalékos aránya 10,7%, 9,4% és 7,3% volt a 2,4 mg-os, az 1,8 mg-os és az 1,2 mg-os dózisok esetében (P<0,001). Valamennyi gyógyszer melletti testsúlycsökkenés értéke szignifikáns volt; a placebóval elért testsúlycsökkenés nem szignifikáns, 1% volt. A legalább 5%-os testsúlycsökkenést elérő betegek aránya 84,6%, 66,7%, illetve 66,7% volt, szemben a placebo szedésekor mért 25%-os testsúlycsökkenéssel. A 2,4 mg-os és 1,8 mg-os adagot kapó betegek felének testsúlya legalább 10%-át sikerült leadnia. A derékkörfogat csökkenése is ezt követte; a 2,4 mg-os dózist kapó betegeknél az átlagos csökkenés 10,2 cm volt.

A 24. héten az összkoleszterin és a trigliceridszintek jelentős, 16,5%-os, illetve 25,0%-os csökkenése is megfigyelhető volt a 2,4 mg-os adaggal. Az alacsony sűrűségű lipoprotein-koleszterin szintje szintén csökkent, bár nem szignifikánsan; a nagy sűrűségű lipoprotein szintje jelentősen csökkent. A szisztolés vérnyomás 5,5 mm Hgmm-rel, a diasztolés 1,8 mm Hgmm-rel csökkent a 2,4 mg-os csoportban, míg a kisebb dózisokat kapó betegeknél és kisebb mértékben. A pulzusszámban nem volt jelentős változás. A glükóz homeosztázis minden csoportban megmaradt a 24 hét alatt.

Mint minden inkretin osztályba tartozó gyógyszer esetében, a gasztrointesztinális mellékhatások a pemvidutid szedésekor is gyakoriak voltak. Súlyos hányás az 1,8 mg-os csoportban egy személynél, a 2,4 mg-os csoportban pedig négy személynél fordult elő. Ezek a hatások valószínűleg a fokozatos feltitrálással, dóziscsökkentéssel vagy átmeneti antiemetikum szedéssel csökkenthetőek.

A hatékony inkretin alapú fogyókúrás gyógyszerek közelmúltbeli megjelenése hatalmas paradigmaváltás. Az elhízás előfordulási aránya 2035-re meghaladhatja a 35%-ot. A bariátriai műtét nem mindenki számára kivitelezhető, és nagyon drága, ezért olyan gyógyszerekre van szükségünk, amelyek a testsúly csökkentése mellett további előnyöket biztosítanak a glükóz és más kardiometabolikus kockázati tényezők csökkentése révén.

A MOMENTUM teljes, 48 hetes adatai 2023 negyedik negyedévére várhatóak.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/976480

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.