hirdetés

Új orális, nem peptid GLP-1 agonista elhízásra és cukorbetegségre

Az Eli Lilly szájon át szedhető, nem peptid GLP-1 agonistája, az orforglipron, hasonlóan hatékony az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, mint más injekciós és orális GLP-1 agonisták.

hirdetés

A jelenleg a 2-es típusú cukorbetegség és/vagy elhízás kezelésére engedélyezett glükagonszerű peptid-1 (GLP-1) agonisták peptidalapúak, és subcutan injekcióban vagy szájon át adagolandók. Az elhízás kezelésére jelenleg egyetlen szájon át szedhető GLP-1 agonista sincs engedélyezve, és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében is csak egyorális GLP-1 agonista, a semaglutid (Rybelsus, Novo Nordisk) alkalmazható.

A szájon át szedhető semaglutid egyes komponensei védik a szert a lebomlástól, mások növelik a gyomorból történő felszívódását. A felszívódás és a hatékonyság maximalizálása érdekében a gyógyszert éhgyomrra, az étkezést vagy folyadékfogyasztást megelőzően 30 perccel tanácsos bevenni. Mindazonáltal a szájon át bevitt semaglutid biológiai hasznosulása csak maximum 1%.

Az Eli Lilly új orális GLP-1 agonistája, az orforglipron nem peptid, hanem egy kismolekula, amely nem bomlik le a gyomor-bélrendszerben. Dr. Juan Frias, a 2-es típusú cukorbetegségben végzett fázis 2 vizsgálat vezető szerzője szerint a korábbi farmakokinetikai vizsgálatok azt mutatták, hogy az étellel vagy étkezési szünetekben történő szedés, amely jelentős könnyebbséget jelent a betegek számára.

Az orforglipron 2-es típusú cukorbetegségben való alkalmazásának eredményeit júniusban ismertették az Amerikai Diabetes Társaság (ADA) 83. tudományos ülésszakán (és ezzel egyidejűleg a The Lancet című folyóiratban is megjelentették) a túlsúlyos vagy elhízott felnőttek kezelésében végzett 2. fázisú vizsgálat eredményeinek ismertetésére szintén itt került sor (és az eredményeket egyidejűleg a New England Journal of Medicine-ben is közzétették).

Kényelmes adagolás, jobb hozzáférhetőség

Ennek az új, nem peptid GLP-1 agonista gyógyszercsoportnak (egyéb szerek is vannak a fejlesztés korábbi szakaszaiban) előnyei túlmutathatnak a kényelmesebb adagoláson, hisz egy nem peptid természetű kémiai anyagot könnyű tömegesen előállítani, ami növelni fogja az ellátáshoz való hozzáférést.

Rövid idő alatt jelentős testsúlycsökkenés

A 2. fázisú kettős vak, randomizált vizsgálatban 272 elhízott vagy túlsúlyos, beteg vett részt, akiknek legalább egy, a testsúlyhoz kapcsolódó szövődményük volt (beleértve a cukorbetegséget). A vizsgálatba vontak 36 héten keresztül naponta egyszer 12 mg, 24 mg, 36 mg vagy 45 mg dózisban orforglipront vagy placebót kaptak. Az átlagos kiindulási testtömegindex (BMI) 37,9 kg/m2 és az átlagos testsúly 108,7 kg volt.

Az elsődleges végpont, a testsúly a kiindulási értékhez képest a 26. héten, az orforglipronnal kezeltekben 8,6-12,6%-os csökkenést mutatott, míg a placeb esetén a csökkenés csak 2,0%-os volt. A 36. héten az orforglipronnal 9,4-14,7%-os átlagos testsúlycsökkenés volt tapasztalható, szemben a placebóval elért 2,3%-os csökkenéssel. A 36. hétre legalább 10%-os súlycsökkenést elérő betegek aránya az orforglipronnal 46% és 75% között volt, szemben a placebóval elért 9%-kal.

Az egyéb GLP-1 agonistákhoz hasonlóan a leggyakrabban jelentett mellékhatások gasztrointesztinális jellegűek voltak, többnyire enyhék vagy közepesen súlyosak, elsősorban a dózisnövelés során jelentkeztek, és 10-17%-ban vezettek a kezelés abbahagyásához.   

A dulaglutiddal szembeni előny 2-es típusú cukorbetegségben

A 2-es típusú cukorbetegségben végzett randomizált 2. fázisú vizsgálat egy 26 hetes, kettős vak, multicentrikus vizsgálat volt, amelyben metformint szedő vagy nem szedő 383 felnőtt (HbA1c-értékkel 7,0%-10%-os volt) kapott naponta egyszer 3 mg, 12 mg, 24 mg, 36 mg vagy 45 mg orforglipront vagy placebót, illetve aktív összehasonlító szerként heti egyszeri subcutan 1,5 mg dulaglutidot. A betegek étel- és vízfogyasztását nem korlátozták.

Az átlagos kiindulási HbA1c 8,1% és a BMI 35,2 kg/m2 volt. A 26. héten az HbA1c a 36 mg-os orforglipron adag esetében átlagosan legfeljebb 2,0 százalékponttal csökkent (-2,10%), szemben a placebóval elért 0,4 százalékpontos (-0,43%) és a dulaglutiddal elért -1,10%-os csökkenéssel. Minden orforglipron-dózis a placebónál szignifikánsan jobban csökkentette a HbA1c-értéket, míg a 12 mg-os vagy nagyobb dózisok jobbak voltak a dulaglutidnál. Az átlagos testtömeg 26 hét alatt akár 10,1 kg-mal csökkent az orforglipronnal, szemben a placebóval elért 2,2 kg-os és a dulaglutiddal elért 3,9 kg-os csökkenéssel.

Az elhízással kapcsolatos vizsgálathoz hasonlóan az enyhe vagy közepesen súlyos gasztrointesztinális események gyakoriak voltak, az orforglipront szedők 44,1-70,4%-ánál fordultak elő, szemben a placebót szedők 18,2%-ával és a dulaglutidot szedők 34,0%-ával.

A vizsgálók elmondták, hogy a gasztrointesztinális események "eléggé jellemzőek a 2. fázisú GLP-1 agonista vizsgálatokban, mivel gyorsan kell növelni az adagot. Ezt a tirzepatidinnál is megfigyelték. Általában minél alacsonyabb a kezdés, minél lassabb az eszkaláció, annál kevesebb a GI-probléma.

A vizsgálatokat az Eli Lilly finanszírozta.

 

ADA 2023. Obesity data were presented on June 23, 2023.

Lancet. Published online June 23, 2023. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(23)01302-8/fulltext

N Engl J Med. Published online June 23, 2023. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2302392

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.