hirdetés

Anyai gének határozzák meg az öregedést

Az öregedés folyamata erősen függ sejtjeink energiatermelő központjának, a mitokondriumnak a működésétől. A mitokondrium önálló DNS-sel rendelkezik, ami anyai ágon öröklődik. A mutálódott DNS „felgyorsítja az öregedést”.

hirdetés

A mitokondrium a sejt energiaellátásáért (ATP termelésért) felelős sejtalkotó. Saját DNS-e (mtDNS) van, amely a sejtmagban található DNS-hez képest sokkal változékonyabb, nincs hibajavító mechanizmusa. A viszonylag gyakori mutációk jelentős hatással vannak az öregedésre is, mivel a bekövetkező számos mutáció fokozatosan leállítja a sejt energiatermelő folyamatait.  Az idézett tanulmányban beltenyésztett egerekben vizsgálták a mitokondriális mutációk öregedésben betöltött szerepét. Úgy tűnik, hogy az egerek csupán kis szintű DNS mutációt örökítenek át. Ross és mtsai szerint a mitokondriális DNS életünk során is sérülhet, de a mutálódott mtDNS-t édesanyánktól is örökölhetjük. Ha mutálódott mtDNS-t öröklünk, akkor gyorsabban fogunk öregedni, de számos neurológiai betegre is hajlamosabbak leszünk, mert ezek hátterében is igazolódott a mitokondriális DNS mutálódásának szerepe. Nem tisztázott, hogy a mtDNS mutációja befolyásolható-e az életmódunkkal, bár számos diétás módszer és gyógyszeres kezelés van, amely a mitokondriális működés szabályozását célozza. Ilyenek például az antioxidánsok. Az egérmodell a szerzők szerint alkalmas gyógyszerek és diéták hatékonyságának tesztelésére. A kutatók további kísérleteket terveznek egerekkel, illetve muslincákkal, hogy megállapíthassák az élettartam növelhető-e a mutációk csökkentésével.

 

Forrás: Nature

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.