hirdetés

Az immunsejtek korai öregedése krónikus artritiszes gyermekek ízületeiben

Egy új vizsgálat szerint azoknak a gyermekeknek az ízületei, akik a krónikus gyulladásos artritisz leggyakoribb formájában szenvednek, olyan immunsejteket tartalmaznak, amelyek a 90 évesek immunsejtjeihez hasonlítanak.

hirdetés

A vizsgálatot a Pittsburghi Egyetem orvoskarán és a pittsburghi gyermekkórházban dolgozó kutatók végezték, s az Arthritis and Rheumatism augusztusi számában jelent meg.

A juvenilis idiopátiás artritisz (JIA) minden ezredik gyermeket érint az USA-ban, mondta dr. Abbe de Vallejo, PhD, szenior kutató, a Pitt Orvoskar gyermekgyógyásza és immunológusa. Általában a boka, a térd vagy a csukló duzzanatával kezdődik, s erről a szülők rendszerint azt hiszik, hogy egy kis sérülés okozza.

„A kezeletlen JIA-nak pusztító következményei vannak” – mondta dr. deVallejo. „Lelassíthatja a növekedést, és extrém esetekben súlyos fizikai torzulásokhoz vezethet. Ez egy degeneratív betegség, amely felfalja az ízületeket.”

Az orvosok sokáig autoimmun betegségnek tartották a JIA-t. Dr. de Vallejo korábbi vizsgálatai azonban, amelyeket fiatal, reumatoid artritiszes felnőtteken végzett, azt jelezték, hogy a szinoviális folyadékban és a vérben a sejtek egy bizonyos populációja rendellenesen osztódik és korán öregszik. A mostani vizsgálat célja az volt, hogy megnézzék, hogy ez történik-e a gyermekkori artritiszben is.

A kutatók 98, 1–17 éves, JIA-ban szenvedő gyermek T-sejtjeit vizsgálták meg, amelyeket a szinoviális folyadékból és a vérből nyertek ki. Kontrollként 46 olyan vérminta szolgált, amelyeket egészséges gyermekek szolgáltattak.

A kutatócsoport azt találta, hogy a JIA-s gyermekek T-sejtjeinek mintegy egyharmadában rövidebbek voltak a telomérák, és a sejtek szaporodási képessége csökkent vagy esetenként teljesen megszűnt. Ismert, hogy a telomérák a kromoszómák végei, amelyek minden osztódáskor kissé rövidebbek lesznek. A jelenlegi álláspont szerint az öregedés akkor következik be, amikor a telomérák már túl rövidek ahhoz, hogy a DNS replikáció és a sejtosztódás normálisan végbemenjen.

„A JIA-s gyermekek T-sejtjeinek nagyon rövid telomérái vannak, mintegy olyan hosszúak, amilyeneket 90 éves emberekben látunk vagy olyan fiatal felnőttekben, akiknek reumatoid artritiszük van. Ezek a T-sejtek emellett szokatlanul nagy mennyiségben expresszálják a sejtöregedés és a kimerülés számos klasszikus fehérje markerét” – mondta dr. de Vallejo. „Ez az első bizonyítéka annak, hogy ebben a gyermekkori betegségben korai öregedés következik be.”

Emellett a T-sejtek működésének szabályozása rendellenessé válik, és immunológiai aktivitásukat atipikus sejtfelszíni receptorok stimulációja is kiváltja.

„A JIA-t tipikusan széles spektrumú gyógyszerekkel, például szteroidokkal vagy biológiai szerekkel kezelik, amelyek lényegében megbénítják az egész immunrendszert, noha csak a sejtek egyharmada rendellenes, és a rendellenesség lényegének a korai öregedés látszik, nem pedig az autoimmun aktivitás” – fejtette ki dr. de Vallejo. „Ez a vizsgálat azt jelzi, hogy sejtre irányuló kezeléseket kellene kifejleszteni, hogy megakadályozzuk a korai öregedést.”

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.