hirdetés

Ígéretes módszer az emlőrák progressziójának megelőzésére

Azonosítottak egy olyan mechanizmust, amelynek révén a mitokondriumok szabályozzák az emlőrák agresszivitását. Az eredmények alapján kidolgoztak egy olyan egyszerű kezelést, amely egerekben gátolja a rák progresszióját és meghosszabbítja az életet.

hirdetés

Az orvosok mindent megtesznek, hogy megállapítsák, hogy melyik emlőrák válik majd agresszívvé, életveszélyessé – ennek ismerete erősen befolyásolja a kezelést. Most a Scripps Intézet (La Jolla, Kalifornia, USA) kutatócsoportja azonosított egy olyan mechanizmust, amelynek révén a mitokondriumok szabályozzák a tumorok agresszivitását. Eredményeik alapján kidolgoztak egy olyan egyszerű kezelést, amely egerekben gátolja a rák progresszióját és meghosszabbítja az életet.

A kutatócsoport, amely eredményeit a The Journal of Clinical Investigation február 15-i online kiadásában tette közzé, azt reméli, hogy gyorsan belefoghatnak a humán klinikai vizsgálatokba is olyan gyógyszereket használva, amelyeket más betegségekben már alkalmaznak.

Brunhilde Felding-Habermann professzor laboratóriuma a rákkal foglalkozik, elsősorban azokkal a mechanizmusokkal, amelyek a metasztázisok kialakulását szabályozzák, a rák elterjedését kialakulási helyéről a test távoli szerveibe.

Korábbi vizsgálatok azt jelezték, hogy a mitokondriumok DNS-ének mutációi erőteljesen befolyásolják, hogy agresszívvé válik-e egy daganat. Ennek mechanizmusa azonban nem volt világos.

„Mi egy specifikus fehérjekomplexet akartunk vizsgálni, a mitokondriális komplex I-et, amelynek kritikus szerepe van a sejtlégzés során termelődő energia mennyiségének meghatározásában” – mondta Antonio F. Santidrian, a vizsgálat első szerzője, Felding-Habermann laboratóriumának munkatársa. Ehhez összefogtak a szintén a Scripps Intézetben dolgozó Takao Yagi csoportjával, akik a komplex I kutatásának vezető szakértői, és különleges reagensekkel látták el a kutatócsoportot. Ezek felhasználásával a kutatók felfedezték, hogy a komplex I által szabályozott alapvető metabolikus kofaktorok – a nikotinamid-adenin dinukleotid (NAD+) és a NADH, amely ennek egy elektronnal kibővült formája – egyensúlya felborult az agresszív emlőrák sejtekben.

A kutatócsoport úgy folytatta vizsgálatait, hogy egy élesztőgomba sejt génjét illesztették be a ráksejtekbe, amelynek hatására megnőtt a NAD+ szintje. Így akarták megtudni, hogy a NAD+ és a NADH egyensúlya döntő fontosságú-e a tumorsejt viselkedésének meghatározásában. A kutatók meglepetésére az egyensúly-eltolódás hatására a daganatsejtek kevésbé agresszívek lettek.

„Ez igazán örömteli pillanat volt számomra” – mondta Santidrian. De a még izgalmasabb pillanatok még csak ezután következtek, tette hozzá.

Hogy igazolják és kibővítsék a kezdeti eredményeket, a kutatócsoport megváltoztatta a NAD+ termelődésével kapcsolatos géneket. Az így létrejött NAD+/NADH egyensúly-eltolódás ismét azt eredményezte, hogy a NAD+ túlsúly hatására kevésbé agresszívek lettek a tumorok, míg a NADH túlsúly eredményeként agresszívebbeké váltak.

Logikusan adódott a következő lépés: olyan egyszerű módszert kerestek, amellyel terápiásan növelni lehet a NAD+ koncentrációját. Megnézték, mi történik akkor, ha az emlőrákos egereket nikotinamiddal dúsított vízzel itatják. (A nikotinamid a NAD+ prekurzora.) Azt találták, hogy ennek hatására a daganat fejlődése drámaian lelassult, és az egerek tovább éltek.

„Különböző stádiumú rákban szenvedő állati modellekben láthattuk, hogy tulajdonképpen meg tudjuk előzni a betegség progresszióját” – mondta Felding-Habermann.

Jelenleg a kutatócsoport a humán vizsgálatokra készül, hogy megtudják, hogy a nikotinamidnak vagy más NAD+ prekurzoroknak hasonlóan impresszionáló hatása van-e emberben is. Mivel más célokra, például koleszterincsökkentésre már alkalmaznak a gyógyításban NAD+ prekurzorokat, egyszerűbb lesz engedélyeztetni a klinikai vizsgálatokat, mint a szokásos esetekben.

„Ez nem egy teljesen új kezelés, amelynek ellenőrizni kell a toxicitását és a mellékhatásait” – mondta Felding-Habermann. „És azt is tudjuk, hogy a prekurzorok szájon át könnyen bejuttathatók a szervezetbe.”

Ha a NAD+/NADH arány manipulálásának emberben is ugyanaz a hatása, mint az egérben, akkor ez az eredmény nagyon jelentős lenne. Ez a kezelés nagyon hasznos lenne azoknak, akikben fennáll az agresszív emlőrák kockázata, és kiegészítő kezelés lehetne a kemo- és a radioterápia mellett. Sőt, talán preventív terápiaként is használható lehetne olyan nőkben, akiknek családjában emlőrák fordult elő.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.