Átvihető-e a glutén csókkal?
Egy tanulmány arra a következtetésre jutott, hoga a cöliákiában szenvedőknek nem kell aggódniuk amiatt, hogy megcsókolják partnerüket, ha az épp gluténtartalmú ételt evett.
A kutatók keresztmetszeti vizsgálatot végeztek 10 párral – a párok egyik tagja cöliákiás volt, partnere pedig nem.
A nyál gluténtartalmának változásait vizsgálandó a nem cöliákiás partner gluténterhelést kapott (10 keksz 59 107 ppm vagy 590 mg glutént tartalmazó keksz), és négy különböző protokoll után nyálmintát adott: várakozás nélkül, 5, 15 és 30 perc várakozás után, valamint 1 dl víz azonnali megivása után.
Két protokoll volt a csókolózás útján történő gluténátvitel vizsgálatára: várakozás 5 perccel a gluténbevitel után, majd csókolózás, illetve 1 dl víz ivása a gluténbevitel után, majd csókolózás várakozás nélkül. A párokat arra kérték, hogy legalább 1 percig nyitott szájjal – a másik szájába dugott nyelvvel- csókolózzanak, biztosítva a nyál átvitelét.
A két csókolózási protokollban a cöliákiás partnertől közvetlenül a csók után nyálat gyűjtöttek. Minden este és minden csókolózást követő reggel a glutén felszívódását a vizelet elemzésével vizsgálták. A szerzők szerint a glutén minden protokollban kimutatható volt a nem cöliákiás partner nyálában, bár nem aggasztó mértékben. A cöliákiás résztvevők gluténszintje < 5 ppm és 153,9 ppm között változott; azonban csak két expozíció eredményezett 20 ppm-nél magasabb szintet. Egy pozitív vizeletvizsgálat történt a gluténexpozíció napján este; a cöliákiás partner nyálkoncentrációja 153,9 ppm volt; az összes többi vizeletvizsgálat negatív volt.
A cöliákiában szenvedő résztvevők a csók után 6 és 12 órával nem jeleztek tüneteket.
A tanulmányt a a Digestive Disease Week (DDW) 2025 rendezvényen bemutató Anne Lee (Columbia University, New York City) szerint „A cöliákiás betegek nyugodtabbak lehetnek, tudván, hogy a glutént fogyasztó partner megcsókolása révén a gluténnel való keresztkontaktus kockázata biztonságos szintre csökkenthető, ha az étkezést egy kis pohár víz követi”.
E kis létszámú, még nem publikált tanulmány absztraktjában nem szerepeltek adatok a betegek demográfiai jellemzőiről, jellemzőiről és egyéb olyan tényezőkről, amelyek befolyásolhatták az eredményeket.
forrás:
Digestive Disease Week (DDW) 2025