hirdetés

Automata defibrillátort a repülőgép fedélzetére!

Egy fiatal férfi repülőútján váratlan, hirtelen szívhalált szenvedett. Két dán szívgyógyász felvetette, hogy a légitársaságok számára legyen kötelező minden gépen ilyen életmentő műszert tartani.

hirdetés

A 32 éves férfi Spanyolországból Dániába tartott, amikor hirtelen eszméletét vesztette. Az utaskísérők és az útitársak azonnal igyekeztek segítséget nyújtani. Orvos is volt a gépen, aki megállapította, hogy ez váratlan, hirtelen szívhalál.

Késedelem nélkül elkezdték a mellkas erélyes, percenként százszor végzett összenyomását, majd az eszméletlen ember lélegeztetését is és kérték a gépen lévő elsősegélykészletet. A riasztó valóság az volt, hogy a repülőgép elsősegélykészlete szinte semmit nem tartalmazott, amire bármilyen súlyos rosszullét esetén szükség lehet: sem végzetes szívritmus-zavar esetén életet mentő defibrillátor, sem mesterséges lélegeztetéshez szükséges eszközök nem voltak és az ellenőrző vizsgálat azt is kimutatta, hogy az allergiás rosszullét gyógyszerei is hiányoztak.

A járat kényszerleszállással Amszterdamban landolt, de a betegen már nem lehetett segíteni. Az European Heart Journal júliusi számában 2 dán szakorvos azt írta, hogy az Európai Unióban repülő légitársaságok elsősegélykészletét egységes szabályok szerint kellene összeállítani.  A váratlan, hirtelen szívhalál esetére legyen többek között olyan automata defibrillátor, amit bárki biztonságosan használhat: rövid bemutatót követően az utaskisérők életet menthetnek vele. A dán városokban mind több olyan helyen van könnyen elérhető és működtethető defibrillátor, ahol sok ember megfordul: bevásárlóközpontban, bankban, vasútállomáson.

A hirtelen szívhalál 70 %-ban ritmuszavarral, kamrafibrillációval kezdődik és csak későbbi stádiumban következik a szívmegállás. A korai defibrillálás legtöbbször eredményes és életmentő. Naponta 300 000-nél több repülő száll fel világszerte, és évente csaknem 3 milliárd ember közlekedik légi utakon.

Amerikai statisztikák szerint a repülés során segítséget igénylő rosszullétek 0,3%-a hirtelen szívhalál, de az ilyen esetek 82 %-a halállal végződik.

 

Forrás: European Heart Journal

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.