hirdetés

Az akut coronaria-szindróma kezdeti megítélése

Jelenleg az akut coronaria-szindróma megítélése és kezelése gyors fejlődésen és változáson megy keresztül az Amerikai Egyesült Államokban. A cél az, hogy pontosabban meghatározható legyen a betegek veszélyeztetettsége a szövődmények szempontjából, illetve hogy útmutatást kapjunk a betegek közötti prioritási sorrend felállításához. E cikkben a szerző feltárja, hogy a jelenlegi elképzelések szerint milyen kóroki tényezők szerepelnek az akut coronaria-szindróma kialakulásában. Részletesen tárgyalja a már rendelkezésre álló és a még fejlesztés alatt lévő vizsgálati módszereket, amelyek segítségével közvetlenül felállítható a pontos diagnózis és meghatározható az akut coronaria-szindróma szövődményeinek kockázata.

Az akut coronaria-szindróma szűnni nem akaró, ijesztő egészségügyi probléma az Egyesült Államokban. Annak ellenére, hogy jelentős erőfeszítések történnek az atherosclerosis populációs szintű kockázati tényezőinek mérséklésére és primer prevenciójára, a myocardialis infarctus (MI) miatt kórházba kerülő betegek száma nem csökken, sőt kissé nő.1 Évente 1,7–2 millió beteget vesznek fel kórházba akut mellkasi fájdalom miatt, de végül mindössze 30%-uknál diagnosztizálnak instabil anginát vagy MI-t.2 A fokozott figyelem ellenére az akut MI-ben szenvedő betegek 2–8%-át téves diagnózis miatt elbocsátják a sürgősségi osztályról.3,4 E cikkben összefoglaljuk, hogy a jelenlegi elképzelések szerint milyen kóroki tényezők játszanak szerepet az akut coronaria-szindróma kialakulásában, és tárgyaljuk azokat a stratégiákat, amelyek ennek az általánosan elterjedt és nagy kihívást jelentő klinikai problémának a helyes felismerését vannak hivatva elősegíteni.

Ateroszklerotikus plakk okozta akut coronaria-elzáródás

A mellkasi fájdalommal járó akut coronaria-szindrómákat a szívkoszorúér szűkülete és trombotikus elzáródása idézi elő. Régebben a szakemberek úgy gondolták, hogy a coronariákban az ateroszklerotikus plakkok képződése és az ebből fakadó koszorúér-szűkület kialakulása folyamatosan és egyenletes módon megy végbe, s fokozatosan, évek alatt vezet az érlumen elzáródásához és a tünetek kialakulásához.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Thomas L. Rosamond, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.