hirdetés

Az alkohol és az emlőrák kapcsolata

Az emlőrák kialakulásában közreható biológiai folyamatok kutatása ismét megerősítette, hogy összefüggés van az alkoholfogyasztás és az emlőrák előfordulása között. Az összekötő kapcsot valószínűleg az alkohol lebomlási termékei képviselik.

hirdetés

A University of Manchester és a University of Salford szakemberei a kémiai reakciókat  felgyorsító egyik enzimet, a CYP2E1 nevű biológiai molekulát vizsgálták. Mostani megállapításaik lehetséges terápiás célpontként szolgálhatnak az emlőrák előrehaladottabb stádiumaiban szenvedő nők kilátásainak javításához.

A vizsgálatot vezető dr. Costas Demonacos, a University of Manchester gyógyszerészkarának munkatársa így fogalmaz: „A CYP2E1 nevű enzimet különféle májbetegségekben (pl. ALD [alkoholos májbetegség]) összefüggésbe hozták az alkohol hatásaival, de szerepet tulajdonítanak neki többek között a cukorbetegség, az elhízás és a rosszindulatú daganatok kialakulásában. Azt szerettük volna megérteni, hogy egy olyan enzim, mely köztudottan a májban fejti ki hatását, miért található meg oly nagy mennyiségben az emlőrákok bizonyos típusaiban, és hogy az enzim egyéb hatásai szerepet játszanak-e az emlőrák kialakulásának szabályozásában.”

A CYP2E1 enzim a sejteken belül különféle molekulák, többek között az alkohol lebomlását katalizálja. Az alkohol lebomlás közti termékei között vannak reaktív oxigéngyökök (ROS, reactive oxygen species), amelyek oxidatív stresszt eredményeznek (ami a sejtek működését segítő normális élettani állapot), ám a ROS-koncentráció jelentősen megemelkedik, vagy az oxidatív stressz krónikussá válik, súlyos sejtkárosodást eredményez.

A korábbi kutatások azt igazolták, hogy az enzim expressziója korai stádiumú emlőrákokban jóval kifejezettebb, mint előrehaladott tumorokban, és a szakemberek feltételezése szerint jelenléte hozzájárul az emlőrák progressziójához. A manchesteri munkacsoport a Breast Cancer Research című lapban közzétett tanulmányában azt vizsgálta, hogy az enzim milyen szerepet játszik a különféle sejtműködésekben emlőrák kapcsán, és azt találták, hogy a magas enzimszint – az emlőrák stádiumától függően – segítheti a sejtek túlélését a stressz alatt. Azt is megállapították, hogy a nagy migrációs potenciállal rendelkező sejtekben az enzim aktivitásának gátlása elősegítette a sejtek migrációját, amelynek fontos szerepe van az áttétképződésben.

„ A CYP2E1 enzim emlőrákok kialakulásában játszott szerepének pontosabb megismerése lehetővé teszi, hogy az enzim a daganat terjedésének lassításának és személyre szabott tumorellenes stratégiák kialakításának egyik lehetséges célpontja legyen – mondja a vizsgálat vezetője. – Mivel a CYP2E1 részt vesz az alkohol lebontásában is, megállapításaink új adalékokkal szolgálhatnak a krónikus alkoholfogyasztás és az emlőrák közötti kapcsolat alaposabb elemzéséhez, mert feltárták, hogy az alkohol miként befolyásolja az emlőrák progresszióját.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.