hirdetés

Az amerikai kórházakban több az endokarditisz

Korábban főleg beteg szívbillentyűk okoztak bakteriális endokarditiszt. Az utóbbi években viszont mind több fiatal beteget ápolnak emiatt, akik injekciós droghasználat miatt kapják meg ezt a súlyos betegséget.

hirdetés

Az infektív endokarditisz súlyos, gyakorta halálos szívbetegség. A veleszületetten vagy reumás láz következtében károsodott szívbillentyű hajlamos a bakteriális fertőzésre, és ez végzetes következménnyel járhat. Az injekciós kezelés révén baktériumok is bejuthatnak a szervezetbe, és az Egyesült Államok kardiológusai észlelték, hogy az injekcós úton bejuttatott drogok mind elterjedtebb használata következtében a korábban ritka endokarditisz évről évre gyakoribb kórházi felvételi okká válik.

A Tufts Egyetem Orvosi Központjának kutatói összegyűjtötték az utolsó évtizedek infektív endokarditiszre vonatkozó adatait, eredményeiket az Open Forum Infectious Diseases szakfolyóirat szeptemberi száma közölte. Az Alysse G. Wurzel vezette munkacsoport azt találta, hogy az Egyesült Államokban már 2000-ben is előfordult drogok beadása után bekövetkező endokarditisz, de ennek gyakorisága az összes esetnek mintegy 12% lehetett. A kórházi nyilvántartások áttekintéséből kiderült, hogy 2013-ra az ilyen betegek száma 3578-ról 8530-ra növekedett.

Az igen jelentős változás az volt, hogy 2000-ben a 15–34 éves kezeltek aránya 28%-nak bizonyult, de ez 2013-ig 42%-ra nőtt. A fehérbőrű fiatal felnőttek aránya 57%-ról 80%-ra ugrott. A fiatal nők aránya kiváltképp gyorsan emelkedett: a 15–34 esztendős korosztályban a kórházba fölvett betegek 53%-a nő volt.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a korosodó, fehérbőrű betegek ilyen okból történő hospitalizációja 2000 és 2013 között 67,9%-ról 39,9%-ra csökkent.

A munkacsoport vezetője kiemelte: eredményeik arra utalnak, hogy a változás az injekciózás következményeként észlelt más betegségek, pl. a hepatitisz C fertőzés epidemiológiájában is hasonló. „További kutatásra van szükség ahhoz, hogy az infektív endokarditisz hatásos megelőzését javíthassuk, mivel a drogfogyasztás szenvedélye továbbra is terjed.”

Az Egyesült Államokban naponta átlagosan 78 ember fejezi be életét opioid készítmény túladagolása következtében, beleszámolva a fájdalomcsillapítóként adott szereket és a heroint egyaránt. Ez a szám 1999 óta a négyszeresére nőtt. Az infektív endokarditisz ötéves mortalitása 12–50%. Kezelése azonnali orvosi beavatkozást igényel, általában késedelem nélküli műtétre van szükség. Javulást csak a hatékony megelőzéstől lehet várni.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.