hirdetés

Az antireumatikumok késői leállítása fokozza a műtét utáni fertőzés kockázatát

Több mint 50 000 műtét áttekintése azt mutatta, hogy az ortopédiai sebészeti eljárást követő fertőzés kockázata nagyobb azokban a betegekben, akiknek gyulladásos reumás betegségük van, mint a degeneratív vagy traumás eredetű betegségben szenvedőkben.

hirdetés

A kockázat azokban a gyulladásos reumatikus betegségekben a legnagyobb, amelyeket hagyományos betegségmódosító antireumatikus gyógyszerekkel (cDMARD) vagy tumornekrózis faktor (TNF) gátlókkal kezelnek, s főleg akkor, ha a beteg egynél több cDMARD-ot vagy TNF gátlót kap, ha az alkalmazási intervallumok hosszúak, és ha a műtét előtt nem szakítják meg a gyógyszer adását – erről számolt be Catrina B. Scherrer, a zürichi Schulthess Klinika munkatársa, az Amerikai Reumatológiai Kollégium éves találkozóján.

Egy adatbázis alapján 50 359 műtétet vizsgáltak, amelyeket 37 137 betegen végeztek el, s ezek közül 422 esetben fordult elő a műtéttel kapcsolatos fertőzés. A fertőzések közül 49 abban a 2472 betegben lépett fel, akiknek gyulladásos reumatikus betegsége volt (IRD; 2%-os gyakoriság), és 373 pedig abban a 47 887 betegben, akiknek degeneratív/poszttraumás betegségük volt (0,8%-os gyakoriság). A különbség statisztikailag szignifikáns volt, és az maradt azután is, hogy az elemzés során figyelembe vették a többi kockázati tényezőt, köztük az életkort, a nemet, a diabéteszt, a túlsúlyt, a kardiovaszkuláris betegséget, a dohányzást és a műtét típusát.

A legkevesebb fertőzés a kéz- és vállműtéteknél fordult elő, a legtöbb pedig a könyökműtéteknél.

Az IRD csoportból 1329 betegről állt minden gyógyszerelési információ rendelkezésre, és közülük 171 (13%) TNF gátlót kapott, és közülük 49 (29%) a műtét előtt három gyógyszeralkalmazási intervallumnál hosszabb idővel szüntette be a gyógyszerelést. A maradék 122 személy esetében ez az idő három vagy kevesebb gyógyszeralkalmazási intervallum volt.

A fertőzéses arány nagyobb volt azokban, akik egynél több cDMARD-ot használtak a műtét előtt (esélyhányados [OR]: 2,425) vagy egynél több TNF gátlót (OR: 2,627), és ha a műtétet egy gyógyszeralkalmazási intervallumon belül végezték el, a kockázat tízszeres (OR: 10,047) volt.

Azoknak a betegeknek, akik a műtét előtti egy gyógyszeralkalmazási intervallumon belül kapták az utolsó kezelést, 81%-a infliximabot, 33%-a adalimumabot és 24%-a etanerceptet használt.

A vizsgálatban résztvevő betegeket a műtét után 8 évig követték. Az eredmények retrospektív jellegűek, s ezért prospektív vizsgálatoknak még igazolniuk kell őket, de ennek ellenére fontosak, mivel azok a betegek, akik olyan agresszív betegségben szenvednek, mint az IRD, gyakran szorulnak ortopédiai műtétre.

Az eredmények azt jelzik, hogy az IRD-s betegeknél általában véve nagyobb a posztoperatív fertőzés kockázata; hogy különös figyelmet kell fordítani azokra, akik egynél több cDMARD-ot vagy TNF gátlót szednek hosszú alkalmazási intervallumokkal; és hogy a TNF gátlók – különösen az infliximab – utolsó alkalmazásának a műtét előtt legalább egy alkalmazási intervallumnál többel meg kell előznie a műtétet.

Forrás: Internal Medicine News

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.