hirdetés

Az etanercept elegendő a reumatoid artritisz remissziója után

Azok a reumatoid artritiszes betegek, akik 6 hónapos etanercept plusz methotrexát kezelés után remisszióba kerülnek, elhagyhatják a methotrexátot.

hirdetés

Dr. Boulos Haraoui, a Montreáli Egyetem (Kanada) munkatársa és kollégái arról számoltak be, hogy azokban a betegekben, akik 6 hónapos kombinált kezelés után remisszióba kerültek vagy nagyon alacsony volt betegségük aktivitása – azaz betegségük aktivitásának pontszáma 28 ízületben (DAS28, disease activity score) kisebb volt 3,2-nél – nagyon hasonló volt a 24. hónapban a radiológiai progresszió rátája (azaz a módosított Total Sharp Score [TSS] progressziója) akár önmagában az etanercepttel folytatták a kezelést (13,6%), akár az etanercepttel és a  methotrexáttal (12,8%).

Ezzel szemben azokban, akikben a 6. hónapban 3,2 pont fölött volt a DAS28, és csak etanarcepttel folytatták a kezelést, 36%-os volt a TSS progressziója, de ha az etanercept mellett methotrexátot is kaptak, akkor csak 23,6%-os. Azokban a páciensekben, akik a 6. hónapra remisszióba kerültek (a DAS28 pontszám kisebb volt 2,6-nál) 82%-os volt annak a valószínűsége, hogy 2 év múltán is remisszióban lesznek. Ezt az eredményt azután kapták, hogy korrigálták az adatokat számos tényezőre nézve (a betegség tartama, a kezelés, az egészségbiztosítás típusa) – írták a kutatók a Rheumatology online kiadásában.

Az elemzés világosan kimutatta, hogy azok a betegek, akik a kezelés 6. hónapjára remisszióba kerültek, vagy alacsony volt betegségük aktivitása, abbahagyhatják a  methotrexát alkalmazását, és klinikai állapotuk legalább 24 hónapig így is változatlan marad. Ez különösen azok számára fontos, akiknél valamilyen okból (tolerabilitás, mellékhatás, compliance, stb.) szükségessé vált a  methotrexát kezelés abbahagyása.

Az aktív reumatoid artritisz első vonalbeli terápiája általában a methotrexát önmagában, vagy más szerrel kombinálva. Ez a másik szer lehet valamelyik hagyományos betegségmódosító antireumatikus gyógyszer (DMARD) vagy egy biológiai szer, például a tumor nekrózis faktor (TNF) - gátlók. Kombinált kezelést rendszerint azoknak adnak, akik nem vagy kevéssé reagálnak önmagában a  methotrexátra.

Mindazonáltal jelenleg minden harmadik beteget kizárólag TNF- gátlóval kezelnek; ennek különféle okai lehetnek, például az, hogy a páciens nem tolerálja a DMARD-okat.

A kanadai CAMEO (Canadian  methotrexát and Etanercept Outcome) vizsgálat egy non-inferioritás összehasonlítás volt: összevetették az etanercept hatását azokban, akik abbahagyták és akik folytatták a  methotrexát kezelést; valamennyi beteg elégtelenül reagált önmagában a  methotrexátra, és korábban nem kaptak biológiai szert.

A vizsgálatban 205 olyan páciens vett részt, akiket 6 hónapon át etanercepttel és a  methotrexát állandó dózisával kezeltek, majd véletlenszerűen vagy folytatták a kombinált terápiát, vagy csak etanercept kezelést kaptak. A vizsgálat elsődleges elemzése szerint a kizárólagos etanercept kezelés a 12. kezelési hónapban nem hozott rosszabb eredményt, mint a kombinált kezelés.

A jelen vizsgálat azzal egészítette ki a CAMEO vizsgálatot, hogy a fenti összehasonlítást a 2. év végén is elvégezte; post hoc elemzéseket végeztek a radiológiai és a klinikai kimenetelekre vonatkozóan (pl. az ízületi rés beszűkülése, romló eróziók, betegségaktivitási indexek, rokkantság foka). Mindezek azt mutatták, hogy a kezelés 6. hónapja után a remisszióba került és a kis betegség aktivitású páciensek áttérhetnek a kizárólagos etanercept kezelésre, azonban nagyobb betegség aktivitás esetén folytatni kell a kombinált terápiát.

 

Forrás: MedPage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.