hirdetés

Az EU gyógyszertestülete jóváhagyta a zolpidem címkéjének módosítását

Az EU egyik testülete (Coordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures-Human [CMDh]), amely a tagállamok gyógyszerhatóságait képviseli, jóváhagyott olyan javaslatokat, amelyekkel csökkenteni akarják az álmosan vezetés kockázatát az álmatlanság miatt zolpidemet (Ambien, sanofi-aventis) szedő betegekben – jelentette be április 25-én az Európai Gyógyszerhatóság (EMA).

hirdetés

Az egyik javaslat az, hogy a lefekvéskor zolpidemet bevevő betegek ne vegyenek be egy második adagot éjszaka. Továbbá, a gyógyszer bevételét követő 8 órában a beteg ne vezessen autót, és ne végezzen semmilyen olyan tevékenységet, amely éberséget igényel.

A CMDh igent mondott a zolpidem címkéjének többféle megváltoztatására, amelyeket múlt hónapban az EMA Farmkovigilancia Kockázatbecslő Bizottsága (PRAC) javasolt. A CMDh egyetértett a PRAC-cal abban, hogy bár a zolpidemnek forglomban kell maradnia, valamit tenni kell a másnap reggeli rosszabb vezetés ellen, ami a lassúbb reakciókból és az álmosságból adódik.

A PRAC azt javasolta – és a CMDh jóváhagyta –, hogy a zolpidem napi adagja maradjon 10 mg a felnőttek számára, és 5 mg az idősek és a májkárosodottak esetében. „Ezt az adagot nem szabad túllépni” – mondja az EMA. Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága ugyanezeket az adagokat hagyta jóvá, azzal a kivétellel, hogy a nők esetében a javasolt kezdeti napi dózis 5 mg. A betegeknek lefekvéskor a legkisebb hatásos adagot kell bevenniük, és nem szabad a központi idegrendszert befolyásoló szereket (alkohol, tiltott drog, gyógyszer) a zolpidemmel együtt alkalmazniuk, mert ezek megnövelik a rossz vezetés kockázatát.

A javaslatok most az Európai Bizottsághoz kerülnek, amely meghozza a végső döntést, amely minden tagállam számára kötelező lesz.

 

Forrás: Medscape

 

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.