hirdetés

Az intim bőrfelületek szőrtelenítése növeli a vírusfertőzés veszélyét

A női genitális szőrzet borotválása, kitépése vagy gyantázása kifejezett divattá vált. A higiénikusnak hitt szokás a szőrtelenítés okozta mikrotraumák miatt vírusfertőzés forrása lehet.

hirdetés

Amikor Louis Réard francia mérnök 1946. július 5-én bemutatta két részből álló női fürdőruha elképzelését, azért nevezte bikininek, mert remélte, hogy a kreáció megpillantása olyan hatást vált ki a férfiakból, mint a Marshall-szigetek részét képező Bikini-atollon végzett kísérleti atomrobbantás. A kirobbanó hatás nem maradt el, de a hölgyek napfényre helyezett testét fedő fürdőruha mind kecsesebb és parányibb lett.

Emiatt a hölgyek mind gyakrabban érezték szükségét, hogy a bikini alsó része által nem megfelelően fedett szőrt eltávolíttassák, és erre többféle technikát használnak: van, aki leborotválja, mások kitépik, de nagy divat lett a gyantával történő kiszakítás is. Egy új kutatási eredmény most jelentős tudományos érdeklődést váltott ki, mert kimutatta, hogy mindegyik eljárás mikrotraumát jelent a bőrnek, és ez növeli a vírusinfekció kockázatát.

Nizza egyik magánrendelőjében François Desruelles és munkatársai összegyűjtötték a 2011 januárja és 2012 márciusa között molluscum contagiosum miatt vizsgált eseteket. Ez a vírusos bőrfertőzés főleg gyermekeken gyakori, vagy olyan betegeken, akiknek az immunrendszere legyengült, akár valamilyen betegség, akár valamilyen gyógyszer szedése miatt.

Desruelles dolgozatát a Sexually Transmitted Infections közölte. A munkacsoport 30 beteget észlelt, akik molluscum contagiosum fertőzés miatt kerültek rendelőjükbe. A betegek közül hat volt nő, és a fertőzéssel észlelt csoport átlagéletkora 29,5 év volt. Négy esetben vírus okozta papulák jelentek meg, melyek a hasra is kiterjedtek, egy betegnél pedig a combon voltak láthatók. Tíz másik betegen változatos bőrtüneteket figyeltek meg: hegeket, cisztákat vagy szőrbenövést.

A teljes betegcsoport 93%-ában a fanszőr eltávolítása volt az előzmény. A betegek genitális szőrzetét 70%-ban leborotválták, 13%-ban kitépték, 10%-ban gyanta használatával leszakították.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy a Közel-Kelet országaiban a női fanszőrzet eltüntetése a megfelelő tisztaság, ápoltság jele volt, és ezt évszázadokon keresztül megkívánták a szokások. Az iszlám vallás részeként ez a fitrah, a veleszületett istentudat eleme. A szokás Indiában is évezredek óta megtalálható. A nők pubikális régiójának szőrtelenítése bizonyos indiai kasztokban ősidők óta kötelező.

A francia nőgyógyászok hangsúlyozzák, hogy a fanszőrzet borotválása, kitépése vagy gyantázása kifejezett divattá vált, és a molluscum contagiosum az utóbbi tíz évben egyre jobban terjed. Erre főleg az amerikai bőrgyógyászok figyelmét kell fölhívni, mert ott tért hódított az ún. „brazíliai gyantázás”. A brazíliai technika Manhattan egyik szalonjából indult, melyet hét brazíliai nőtestvér vezet, és rövid idő alatt rendkívül népszerűvé vált. Több amerikai bőrklinika szakemberei készülnek már, hogy a francia tanulmány alapján megvizsgálják a molluscum contagiosum fertőzés gyakoriságát.

Az eredeti tanulmány konklúziójában a szerzők azt írják: „A genitális szőrzet eltávolításának oka nem világos: szerepe lehet benne az internet útján terjedő pornográfiának; a tudat alatti vágynak, hogy a nők szexuálisan éretlennek látsszanak; vagy annak a kívánságnak, hogy távolodjunk állati eredetünktől.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.