hirdetés

Az ustekinumab előnye refrakter Crohn-betegségben

A VENUS vizsgálat szerint refrakter Crohn-betegségben az ustekinumab jobbnak bizonyult a vedolizumabnál

hirdetés

Egy retrospektív analízis szerint az ustekinumab (Stelara, Janssen) a kezelésre adott válasz és a remisszió számos mutatójában kedvezőbbnek  bizonyult a vedolizumabnál (Entyvio, Takeda) a „refrakter” Crohn-betegségben szenvedő, azaz az anti-TNF kezelésre nem reagáló betegeknél.

Crohn betegségben leginkább az anti-TNF kezelés hatástalansága ad okot az aggodalomra. A Crohn betegek kb. 15%-ba eleve nem reagál az anti-TNF kezelésre, és mindössze csak 37%-uk marad legalább 1 évig klinikai remisszióban. Dr. Anthony Buisson (University Hospital Estaing, Clermont-Ferrand, Franciaország) és munkatársai  a Digestive Disease Week (DDW) 2021-es virtuális találkozóján ismertették a VENUS vizsgálat eredményeit, melynek keretében az anti-TNF-szerekétől eltérő hatásmechanizmusa két biológiai gyógyszer, az ustekinumab és a vedolizumab hatásosságát értékelték. A vizsgálatba 312 olyan francia Crohn-beteget vettek, akik legalább egy anti-TNF-kezelésre nem reagáltak, kb. 20%-uk már primeren rezisztens volt. 2014 júliusa és 2020 májusa között 224 beteget ustekinumabbal, 88 beteget vedolizumabbal kezeltek. A betegek jellemzői megegyeztek, az egyéb gyógyszerek adását a  kezelőorvos határozta meg. A vedolizumabot kapó betegek között több eleve nem válaszoló beteg volt, mint az ustekinumab csoportban (6% vs 14%), a terápiás választ befolyásoló egyéb jelentős különbség a csoportok között nem volt.

Kortikoszteroid-mentes remissziónak nevezték a Crohn’s Disease Activity Index alapján, ha az 54. hétnél az érték 150 alatt maradt. Az 54. hétnél a kortikoszetroidok használata nélküli klinikai remisszió az ustekinumab mellett 51%-ban, a vedolizumab csoportban csak 41%-ban volt megfigyelhető. Ezen kívül a 14. héten értékelték a „mély remissziót” is, ha a kortikoszteroid-mentes remisszió mellett a széklet calprotectin koncentrációja 100 µg/g alatt maradt. Méréseik szerint az ustekinumab csoport betegei 26%-ban, a vedolizumab csoport betegei mindössze 4%-ban feleltek így meg a „mély remisszió” kívánalmainak. A gyógyszerelés hosszát tekintve Kaplan-Meier görbe segítségével kimutatták, hogy a vedolizumab csoportban hosszabbak voltak a kezelések (HR: 1,35).

Az ustekinumab az alcsoport analízisekben is jobbnak bizonyult

A vedolizumab egyetlen alcsoportban sem múlta felül az ustekinumabot, az ustekinumab viszont 5 alcsoportban is jobban teljesített: azoknál a betegeknél, akik a kiinduláskor még nem részesültek szteroid kezelésben, azok, akiknél nem történt előzetesen bél-rezekció, azoknál, aki a „nem komplikált” fenotípusba tartoztak, azoknál, akiknél felsőbb gasztroitesztinális szakasz volt érintett, és azoknál, akik 35 évnél idősebbek voltak. A retrospektív analízis ismert korlátai mellett a vizsgálat előnye a viszonylag hosszú megfigyelés és a reletíve magas betegszám.

A szerzők végül megállapították, hogy anti-TNF kezelésre nem reagáló Crohn-betegségben az ustekinumab a korán bekövetkező és hosszú ideig fennálló hatásokban jóval előnyösebb a vendolizumabnál, ugyanakkor ezt fej-fej melletti randomizált, ellenőrzött vizsgálatokkal kellene bizonyítani.

Egy 2020. májusában megjelent holland vizsgálatban anti-TNF kezelésre nem reagáló Crohn-betegekben 128 betegnél vedolizumab és 85 betegnél ustekinumab kezelést alkalmazva  szintén az ustekinumab jelentős előnyét jegyezték fel.

Dr. Farah Monzur (Stony Brook, New York) pozitívumként értékelte, hogy a szerzők ebben az érdekes vizsgálatban mérték a kortikoszteroid-mentes remissziót és a „mély remissziót”, de kritikaként említette, hogy endoszkópos, vagy szövettani vizsgálatokat nem végeztek, pedig azok az új targetek miatt érdekesek lettek volna, Minden esetre vizsgálatukkal megerősítették az új biológiai szerek pozícióját a Crohn-betegség kezelési algoritmusában.

Forrás:

McNamara D. VENUS: ustekinumab found superior to vedolizumab for refractory Crohn's disease in head-to-head comparison. Medscape Medical News > Conference News > DDW 2021. May 21, 2021.

Digestive Disease Week (DDW) 2021 virtual meeting. Abstract 26. Presented May 21, 2021.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.