hirdetés

Refrakter Crohn-betegség kezelése

Az ustekinumabbal az anti-TNF kezelésre nem reagáló Crohn-betegek több mint felénél sikerült javulást elérni.

hirdetés

A Crohn-betegség a vastagbél krónikus, destruktív gyulladása, melyet hullámzó lefolyás, remissziók és visszaesések jellemeznek. Kezelésekor a visszafordíthatatlan bélkárosodások megelőzésére a lehető leghosszabb remissziók elérése koncentrálink. A közelmúltban a mérsékelt vagy rossz prognózisú Crohn-betegségben szenvedők számára drámai javulást hoztak a tumor-nekrózis faktor elleni gyógyszerek (anti-TNF anyagok), de sajnálatos módon a betegek kétharmada nem reagál az anti-TNF terápiára, vagy nem tűri a kezelést.

Ezen anti-TNF kezelésre refrakter Crohn-betegek számára jelenthet alternatívát az ustekinumab, amely több retrospektív vizsgálatban képes volt rövid- és közepes hosszúságú klinikai válaszokat kiváltani e betegekben. Az ustekinumab egy humán monoklonális antitest, amely az interleukin (IL)-12 és IL-23 p40-es alegységét célozza meg, és egy fázis III, placebóval ellenőrzött vizsgálat szerint gátolja a Crohn betegség kialakulásában résztvevő T-helper 1 és T-helper 17 jelátviteli utakat.

Több francia és svájci centrumban olyan 122 súlyos, refrakter CD-ben szenvedő beteg kezelését indították el 2011 és 2014 között szubkután adott ustekinumabbal, akik előzetesen legalább egy anti-TNF kezelésben részesültek, viszont nem kaptak vedolizumabot. A betegek 15-15%-a egyidejűleg immunoszuppresszív (thiopurin, methotrexát)illetve szteroid kezelést is kapott. Az ustekinumab kezelés indításakor a betegek 35%-ánál 5 mg/l alatti, 65%-ánál 5 mg/l fölötti szérum CRP szintet mértek. Már az első 3 hónapban látszott, hogy a betegek 65%-ánál (79 beteg) klinikailag mérhető válasz következett be. A 3. hónapban még nem reagáló 43 beteg közül az első év során 9 betegnél késői választ mértek, ilyen módon 79 + 9, azaz végül összesen 88 betegnél lehetett a kezelés első évében terápiás választ észlelni.

A terápiára reagáló 88 beteg közül 64 beteg (73%) nő volt, az ustekinumab kezelés kezdetekor a betegek átlagos életkora 32,5 év volt, és már átlagosan 11,8 éve szenvedtek CD-ben. A kezelést 79-üknél luminális CD, 9 betegnél perianális CD miatt indították. A betegek előzetesen legalább egy anti-TNF kezelésben részesült, viszont egyikük sem kapott vedolizumab kezelést. A betegek 15%-a egyidejűleg immunoszuppresszív (thiopurin, methotrexát) kezelést is kapott, szintén 15%-ban egyidejűleg szteroid kezelésben részesültek. Az ustekinumab kezelés indításakor a betegek 35%-ánál 5 mg/l alatt, 65%-ánál 5 mg/l fölött volt a szérum CRP szintje.

47 betegnél (54%) az ustekinumab kezelés folytatódott 2016. novemberig, amikor ismételt felmérést végeztek. Az összes beteg klinikailag javult, közülük 21 betegnél (45%) orvosilag is megállapítható volt a remisszió. A 21 igazoltan remisszióban lévő beteg közül 4 az ustekinumab kezelés megkezdésekor egyidejű szteroid kezelést is kapott, de csak 1 szedte tovább arthritise miatt, ilyen módon a 21 beteg közül 20 beteg szteroid-mentesen került remisszióba. A betegkövetés végén a CRP-n lemérhető biológiai válasz a betegek 74%-ánál következett be. A 47, folyamatosan kezelt beteg közül 28-nál végeztek kontroll endoszkópiát: 23 betegnél (82%) endoszkópiás választ állapítottak meg, és 11 betegnél (39%) a nyálkahártya gyógyulását írták le.

Az ustekinumab kezelést 38 beteg szakította félbe a megfigyelési időszaka alatt: 32 beteg a kezelés sikertelensége, 5 beteg a CD-ben észlelt visszaesés illetve 1 beteg terhesség miatt. A 32 „sikertelen” kezelés közül 27 betegnél valóban nem volt válasz, 5 betegnél viszont intolerancia lépett fel. A 27 nem válaszoló beteg közül 12 műtétre került a követési periódus alatt. Mindent egybevetve, az ustekinumab kezelés folytatásának valószínűsége az összes reagáló 88 betegnél 12 hónapnál 80%-os, 24 hónapnál 67%-os, 36 hónapnál 59%-os volt.

32 betegnél a követés során az ustekinumab dózisát emelték, vagy csökkentették a ciklusok közötti időt, ami 18 betegnél (56%) hatásos is volt. Leggyakrabban a 8 hetente adott 90 mg-os adagolást használták, a beadási helyén nem láttak injekciós reakciót. 5 esetben kellett a gyógyszer adagolását befejezni mellékhatások (tüdőgyulladás, hidradenitis suppuratíva, akne, myalgia, anális adenocarcinoma) miatt.

Az eddigi meghosszabb megfigyelés (26,6 hó) után megállapítható, hogy az ustekinumab kezelés anti-TNF kezelésre refrakter CD-ben is alkalmas a műtét kiváltására.

 

Forrás:

1. Clinical Gastroenterology and Hepatology

2. Alimentary Pharmacology Therapeutics

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.