hirdetés

Gyermekkori gyulladásos bélbetegségek és a rákkockázat

A gyermekkorban kialakuló gyulladásos bélbetegségek növelik a rosszindulatú daganatok kialakulásának esélyét – függetlenül azok típusától és lokalizációjától.

hirdetés

A gyulladásos bélbetegségek (inflammatory bowel disease, IBD) a rosszindulatú kolorektális daganatok ismert rizikófaktorai. A felnőttkorban diagnosztizált esetekben (colitis ulcerosa és Crohn betegség kapcsán egyaránt) a rákkockázat egyesen arányos a betegség fennállásának időtartamával. További rizikófaktorok között említhetőek a terhelő családi anamnézis és az egyidejűleg fennálló primer szklerotizáló cholangitis. A gyermekkorban kialakuló IBD sokszor sokkal súlyosabb lefolyású betegség, mely hosszú távú fennállása miatt még tovább növeli a betegek rosszindulatú daganatra való kockázatát. Ugyan az Európai Crohn és Colitis Szervezet ajánlásai között határozott protokollok vannak a felnőttkorban diagnosztizált IBD-k karbantartására és a rendszeres kolorektális rákszűrésre vonatkozóan, gyermekkorban manifesztálódó esetekkel kapcsolatban nincsenek ehhez hasonló határozott irányelvek.

Egy svéd nemzeti kohorsz tanulmány a 18 éves kor előtt kialakuló gyulladásos bélbetegségek és a későbbi rosszindulatú daganatok kialakulása közötti összefüggéseket vizsgálta. A vizsgálatban közel 10000, gyermekkora óta IBD-s beteg vett részt; akik adatait 1964 és 2014 közötti időszakra vonatkozóan elemezték. Kontroll csoportként közel 93000, IBD-től mentes egyén adatait tanulmányozták. A gyermekkorban diagnosztizált esetek között 4648 colitis ulcerosa, 3768 Crohn betegség és 989 osztályozatlan IBD szerepelt, közöttük közel azonos számú férfi és nő. Az IBD diagnózisa a páciensek jelentős részénél 15 éves kor körüli volt. A legtöbb colitis ulcerosában szenvedő betegnél pancolitist igazoltak, míg a vastagbél a legtöbb Crohn beteg esetében is érintett volt. A colitis a betegek több mint ötödénél legalább 10 évig állt fenn. A kutatócsoport közel 150.000 betegévnyi követési idő alatt 497 első rákos esetet azonosított gyermekkori IBD mellett (1000 betegévre vonatkoztatva 3,3 esetet), ezzel szemben a kontrollcsoportban ugyanez az arány 1000 betegévre vonatkoztatva 1,5 volt. Az IDB-vel gyermekkorukban diagnosztizált betegek rosszindulatú daganat kialakulására vonatkozó kockázata több mint kétszerese volt a kontrollcsoporténak (2,2; 95%-os konfidencia intervallum (CI): 2,0 és 2,5 között). Colitis ulcerosa esetében a relatív kockázat magasabbnak mutatkozott (2,6; 95%-os CI: 2,3 és 3,0 között) mint Crohn betegség mellett (1,7; 95%-os CI: 1,5 és 2,1 között), P<0,001. A rákkockázat ugyan mindennemű lokalizációban magasabbnak mutatkozott a kontrollcsoporténál, a tanulmány alapján a legnagyobb relatív kockázat a gyomor-bélrendszer rosszindulatú daganati esetében volt megfigyelhető; HR: 18,0 (95%-os CI: 14,4 és 22,7 között). A leggyakrabban érintett három szervnek a vastagbél, a vékonybél és a máj bizonyultak (rendre: 19,5 (95%-os CI: 14,7 és 26,2 között), 12,8 (95%-os CI 3,4 és 51,8 között); 134 (95%-os CI 59,6 és 382 között). Primer szklerotizáló cholangitis egyidejű fennállása szintén fokozta a rákos megbetegedések kockázatát (6,6; 85%-os CI: 4,9 és 8,7 között), valamint magas rizikót jelentett a legalább 10 éven át fennálló colitis is (3,9; 85%-os CI: 2,9 és 5,0 között). A terhelő családi anamnézis elsősorban colitis ulcerosában szenvedő betegeknél jelentett fokozott rákkockázatot; azok, akik elsőfokú rokoni körében a megelőző 50 évben bármilyen típusú rák előfordult, nagyobb eséllyel betegedtek meg rosszindulatú daganatban (4,4; 95%-os CI: 3,2 és 58 között; P=0,03). A családban előforduló daganatos betegség ezzel szemben Crohn betegség mellett nem növelte szignifikánsan a melignómák kialakulásának esélyét (P=0,26). Bélrendszeren kívüli manifesztáció vagy sebészi beavatkozás mindezekkel szemben alacsonyabb rákkockázatot jelentett.

A bemutatott tanulmány eredményei alapján a gyermekkorban megjelenő gyulladásos bélbetegségek mellett mind a gyermekkori, mind a felnőttkori rosszindulatú daganatok kialakulási kockázata nagyobb, mely rizikó a kor előrehaladtával sem csökken. Ezen rákos megbetegedések jelentős része leggyakrabban a gasztrointesztinális traktust érinti. A vizsgálat hatalmas előnyének a magas esetszám, jelentős hátrányának pedig a dohányzással kapcsolatos adatok hiánya tekinthető.

 

Forrás: The BMJ

Dr. V-K. O.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.