hirdetés

Betegtájékoztató: Tourette-szindróma

A Tourette- (ejtsd: turett) szindróma a tic (ejtsd: tik) leggyakoribb oka. Ticnek azt a tünetet nevezzük, amikor valaki hirtelen mozdulatokat vagy szavakat, hangokat ismételget önkéntelenül. A ticelés általában gyermekkorban kezdődik, és a serdülőkor végére részben vagy teljesen megszűnik, de addig is gyógyszerekkel és/vagy viselkedésterápiával mérsékelhető.

hirdetés

A ticelő vagy hiperaktív gyermeknek nem fegyelmezésre, hanem orvosi kezelésre van szüksége

A tic hirtelen, félig-meddig önkéntelenül jelentkező mozgás vagy hangadás. Magát a ticet megelőzően a beteg sokszor ellenállhatatlan késztetést érez a mozgás végrehajtására, a hang kiadására. A tic ritkul olyankor, amikor a beteg valamilyen cselekvésre (pl. játékra) összpontosít, a szülői vagy tanári tiltás, fegyelmezés azonban nem segít.

A betegség pontos oka ismeretlen, de a kórfolyamat érinti az agynak a dopamin nevű ingerületátvivő anyag termelését ellenőrző területeit. Egyes családokban halmozódik a betegség.

Hogyan kezelik a Tourette-szindrómát?

Az első teendő az, hogy az orvos elmagyarázza a betegnek (és szüleinek), hogy mivel jár ez a betegség, és tanácsokkal lássa el őket a tic mint kórtünet elfogadására, valamint az iskolatársakkal, tanárokkal, munkatársakkal való elfogadtatására vonatkozóan. Ez a közösségben levő betegek számára olykor igen kellemetlen tünet gyógyszerekkel is kezelhető, a leghatásosabb szerek a dopaminreceptor-blokkolók. Ezenkívül elsősorban viselkedésterápiával érdemes próbálkozni. Magyarországon a Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház és Szakambulancia rendelkezik a legnagyobb tapasztalatokkal a betegség kezelése terén.

Milyen más betegségekkel járhat együtt a Tourette-szindróma?

A Tourette-szindrómás gyermekek/serdülők közül sokan kényszeres-rögeszmés vagy figyelemzavarral, hiperaktivitással járó rendellenességben is szenvednek. A kényszeres-rögeszmés betegek tolakodó gondolatokkal vannak elfoglalva. Rögeszmés viselkedés például, ha valaki tízszer ellenőrzi, hogy bezárta-e a ház ajtaját vagy percenként megnézi, kikapcsolta-e a vasalót. Kényszeres viselkedés az örökös számolás, kézmosás, tárgyak megérintése. A Tourette-szindrómához lehangoltság, szorongás, düh, agresszív magatartás is társulhat, némelyik beteg saját magában próbál kárt tenni.

Hogyan kezelhetők a társuló betegségek?

A figyelemzavar/hiperaktivitás és a kényszeres-rögeszmés rendellenesség kezelése is nagyon fontos, mert ezek sokszor több bajt okoznak, mint a ticelés. A figyelemzavar rontja az iskolai teljesítményt, a betegnek nehezére esik elkezdeni és abbahagyni a tanulást. Az iskolai vagy munkahelyi hiperaktivitást, kényszercselekvéseket a tanárok fegyelmezetlenségként értékelhetik.

A gyógyszeres kezelést igénylő figyelemzavart, hiperaktivitást általában serkentőszerekkel, például metilfenidáttal kezelik, de az atomoxetin is kedvező hatású. Ezek a szerek nem szokták rontani a ticelést, de ha mégis ezt tapasztalnánk, akkor előbb azt kell kezelni. A gyógyszeres kezelésről a kezelőorvosnak kell döntenie.

Hogyan alakul a betegek sorsa?

A figyelemzavar/hiperaktivitás négyéves kor táján, a kényszeres rögeszmés tünetek hétéves korig jelentkeznek először. A ticelés rendszerint 3–8 éves korban kezdődik, és 18 éves korra az esetek felében megszűnik. A társuló betegségek is enyhülnek a felnőttkor közeledtével, ez lehetővé teszi a kezelés megszüntetését vagy a gyógyszeradag csökkentését. Aránylag kevés az olyan Tourette-szindrómás felnőtt, akit betegsége súlyosan korlátozna munkájában, mindennapi életében.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

cikk[] galeria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.