hirdetés

Candida albicans okozta endocarditis

Anamnézis és klinikai lelet. Egy 54 éves gazdálkodó középsúlyos mitrális insufficientiával, infektív endocarditis gyanúja miatt került kórházba.

Vizsgálatok. A mitrális billentyűn az echokardiográfia nagy vegetációt mutatott ki, amelyhez többgócú szeptikus embolisatio társult (agy, lép, mesenterialis és poplitealis artériák, szem, vese). A femoropoplitealis artériából eltávolított embolus és a billentyűcsere során kivett billentyűn lévő vegetáció tenyésztéses vizsgálata Candida albicans fertőzést igazolt.

Kezelés és lefolyás. Amphotericin B kezelés és billentyűcsere ellenére a beteg E. coli okozta sepsisben meghalt.

Következtetés. A C. albicans endocarditis gyakran jár súlyos szövődményekkel. Ennek a ritka betegségnek a felismerése negatív hemokultúra esetén gyakran késedelmet szenved. Ha nagyméretű vegetációkat és a nagy artériákat érintő embolisatiót találunk, fel kell vetni a gombás endocarditis gyanúját.

A Candida albicans okozta endocarditis nagy morbiditással és mortalitással járó, ritka betegség. Negatív hemokultúrák esetén gyakran késve születik meg a diagnózis. Gyakori a billentyűkön a kiterjedt vegetáció és a nagy artériák embolisatiója, amelyek alapján mindig gondolni kell gombás endocarditis lehetőségére. A következőkben a Candida-endocarditisnek egy olyan esetét ismertetjük, amelyben a diagnózis több mint egy hónap elteltével derült ki, miután több szövődmény is fellépett már.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
C. Zellweger - S. Zimmerli
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.