hirdetés

Clostridioides difficile fertőzések kiújulásának megelőzése

A SER-109 orálisan adható mikrobiom fél évig tartósan véd a Clostridioides difficile fertőzések kiújulása ellen.

hirdetés

Egy új Fázis III klinikai vizsgálat eredményei szerint a SER-109 nevű, szájon át szedhető mikrobiom 24 hétig biztonságosan véd a C. difficile fertőzés kiújulása ellen.

A Clostridium difficile egy Gram-pozitív baktérium, mely az álhártyás colitis leggyakoribb okozója. Ez a kórkép gyakran azért alakul ki, mert a túlzott antibiotikum használat után antibiotikum rezisztens törzsek telepednek meg és szaporodnak el a bélben.  A tisztított Firmicute spórákkal (ebbe a törzsbe tartoznak a Clostridiumok) végzett három napos kezelés a 2021-es Digestive Disease Week-en (DDW-n) előadott multicentrikus tanulmány szerint 54%-kal csökkenti a kiújulás kockázatát. A klinikailag jelentős, tartós védőhatást igazolja, hogy fázis  III klinikai vizsgálatuk eredményei szerint a SER-109 nevű, szájon át szedhető mikrobiom 24 hétig biztonságosan véd a C. difficile fertőzés kiújulása ellen.  A kutatók elmondták a tudományos ülésen, hogy a C. difficile elleni antibiotikumok használata szükséges, de sokszor nem lehet tartós klinikai választ elérni, mivel a felszakadt mikrobiomból származó C. difficile spórák ellen hatástalanok ezek a szerek.

A vizsgálat vezetője, Dr. Louis Y. Korman (Washington) elmondta, hogy a SER-109 előállításának feltétele, hogy hatástalanítsuk az esetleges pathogén képességet, dúsítsuk a jótékony Firmicute spórákat, melyek központi szerepet játszanak a C. difficile életciklusának megszakításában.

Az ECOSPOR-III vizsgálat egyéb adatai

Az ECOSPOR-III klinikai vizsgálatba 182 olyan beteget vontak be, akiknél az utóbbi 12 hónapban legalább három esetben fordult elő C. difficile fertőzés. A betegek antibiotikus fidaxomicin vagy vancomycin kezelést kaptak 10-21 napon át a panaszok csökkentésére, majd 1 : 1 arányban randomizálták őket SER-109 kezelésre (négy kapszula naponta 3 napon át), vagy placebóra.

A tanulmány elsődleges célja a kezelést követő  8. hét után a kezelés hatásosságának és biztonságosságának értékelése volt. Már az ACG (American College of Gastroenterology) 2020-as találkozóján előadták, hogy a SER-109 kezelésben részesült csoportban 68%-al csökkent a relatív kockázat és kedvezőek voltak a biztonságossági adatok is. A DDW-n az előző adatokat kiegészítették a 24. héten mért hatásossági és biztonságossági adatokkal, melyek szerint a SER-109 csoportban 54%-kal csökkent a C. difficile fertőzés kiújulásának relatív kockázata: a kezelt csoportban 21,3%-ban, a placebo csoportban 47,3%-ban jegyeztek fel kiújulásokat  (P<0,001).

A SER-109 kezelés a 65 évesnél  idősebbeknél volt a  leghasznosabb, ebben a korcsoportban  56%-os kockázatcsökkenést tapasztaltak (P<0,001), míg a 65 évnél fiatalabbaknál a kockázat csökkenése csak 49%-os volt (P=0,093), de ez a különbség nem volt  statisztikailag szignifikáns. Az eredményeket is befolyásolta, hogy a betegek megelőzően milyen antibiotikus kezelésben részesültek: a fidaxomicinnel kezelteknél 73%-kal csökkent a relatív kockázat (P=0,009), míg a vancomycinnel kezelteknél csak 48%-al (P=0,006). A biztonságossági jellemzők megegyeztek a két csoport esetén.

A Firmicute spórákkal dúsított SER-109 hatása jelentős, csökken a fertőző anyagok transzmissziója, és egy jelentős ugrást jelent a vissza-visszatérő C. difficile fertőzések ellátásában. A nyitott vizsgálatba továbbra is várnak betegeket.

A mikrobiom helyreállítását célzó kezelések

Dr. Sahil Khanna professzor (Mayo Clinic, Rochester, Minnesota) hozzászólásában hangsúlyozta, hogy „A mikrobiom helyreállítására irányuló kezelések segítenek helyreállítani a kolonizációs rezisztenciát”- és  kiemelte, hogy a vizsgálók által alkalmazott eljárás kedvezőbb a széklet mikrobiota transzplantációnál (FMT) – annak hátrányai nélkül, és az is fontos, hogy alkalmazásakor fenntartható válasz alakul ki. Az FMT nem csak invazív, de további probléma, hogy heterogén, mindenki másképp csinálja. Az FMT-vel a donorról a fertőző ágenseket vihetünk át a transzplantációban részesülő betegre, ami viszont nem fordulhat elő a SER-109 használat esetén.

Számos mikrobiota termék van fejlesztés alatt, pl. a beöntés formában alkalmazott RBX2660-el már a Fázis III vizsgálatok folynak, két másik, kapszula formájú anyag, a CP101 és a VE303 vizsgálata pedig Fázis II szakasznál tart, így feltételezhető, hogy valamelyik termék a közeljövőben felválthatja  az FMT-t.

Forrás:

Pass W. Microbiome therapeutic offers durable protection against C. difficile recurrence. MDedge Internal Medicine, From DDW 2021. May 28, 2021.

Lashner BA, Korman L, Kraft CS, et al. 8- and 12-week efficacy and safety data from ECOSPOR-III a phase 3 double-blind, placebo-controlled randomized trial of SER-109 an investigational microbiome therapeutic for the treatment of patients with recurrent Clostridioides difficile infection (rCDI). ACD 2020. LB1 - (LATE-BREAKING ABSTRACT). October 26, 2020.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.