hirdetés

EBC - ALLHAT másodszor

Előző számunkban részletesen ismertettem az ALLHAT (Antihypertensive and Lipid Lowering treatment to prevent Heart Attack Trial) eredményeit, azonban a vizsgálat közzététele óta olyan sok megjegyzés, kommentár, értékelés látott napvilágot, hogy a Szerkesztőség kérésére röviden most ezeket is áttekintjük.

Az áprilisi számunkban1 bemutatott ALLHAT-ra vonatkozó kritikai megjegyzések között formaiak és tartalmiak egyaránt akadnak. Az előbbieket aránylag könnyű elintézni: európai orvosnak szöget üt a fejébe, milyen lehetett az a sajtótájékoztató, amelyen a vizsgálat adatait és a vizsgálók által legfontosabbnak tartott eredményeket úgy mutatták be, hogy annak hangnemét amerikai szaktekintélyek harsánynak és hivalkodónak találták. A kifogás azért meglepő, mert innen nézvést megszokottnak tűnik, hogy a globalizált – amerikanizált – sajtótájékoztatók formai szempontból teljesen egyformák, akár nagy jelentőségű tudományos felfedezést, akár egy új mosópor forgalomba hozatalát tudatják a közönséggel.

Tartalmi kifogások

A tartalmi kifogások kemények és tárgyszerűek.2 A tanulmány nevét adó betűszó vége, a „HAT” a „Heart Attack Trial”-ból ered, s ennek megfelelően az elsődleges vizsgálati végpont is a szívroham (szív eredetű halál és az infarctus) volt, ennek ellenére a közlemény következtetéséből ez a végpont kimaradt, és csak a szövegben található. Pedig ez a legfontosabb tanulság: a háromféle kezelési mód eredménye csak tizedespontnyi különbséggel tért el egymástól (chlorthalidon: 11,5; lisinopril: 11,4; amlodipin: 11,3%), noha a szisztolés nyomást az utóbbi két kezelési mód nem csökkentette olyan mértékben, mint a vízhajtó. Ez csupán dózis kérdése volt, de a merev vizsgálati terv nem tette lehetővé a másik két gyógyszer adagjának rugalmas módosítását.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.