hirdetés

EBC - ELSA

Számít-e, hogy mivel érjük el hypertoniás betegeink tenziójának normalizálását? Csak az antihipertenzív hatékonyságtól függ a mortalitásnak és a morbiditásnak a különféle vérnyomáscsökkentőkkel elérhető mérséklődése? Ha így van, akkor mindegy, hogy mivel érjük el a tenzió normalizálását. Az ELSA eredményei szerint azonban ennyire nem egyszerű a helyzet – a plakkok progressziója lassúbb a kalciumantagonista lacidipin hatására, mint atenolol szedése esetén, ami azt támasztja alá, hogy az antiatherogen hatás legalább részben független a vérnyomáscsökkentés mechanizmusától.

A vizsgálat előzményei és célja

A hypertonia és az atherosclerosis közötti szoros összefüggés sokszorosan bizonyított tény, arra azonban egyelőre csak kísérletes adataink vannak, hogy az egyes vérnyomáscsökkentők kedvezően befolyásolják-e az érelmeszesedés folyamatát. Ez részben független az antihipertenzív hatástól. A korábbi vizsgálatok arra utaltak, hogy elsősorban a kalciumantagonisták – azok közül is különösen az erősen lipofil, antioxidáns tulajdonságú, hosszú hatástartamú készítmények – alkalmasak a kísérletes atherosclerosis kezelésére.

Az egyébként tünetmentes érelmeszesedés előrehaladását az arteria carotisok ultrahangos vizsgálatával, az intima-media vastagság (intima-media thickness, IMT) mérésével lehet becsülni. A korábbiakban több, kisebb betegcsoporton végzett vizsgálat utalt arra, hogy a kalciumantagonisták ilyen szempontból hatékonyabbak, mint a diuretikumok. Az ELSA szervezőinek célja az volt, hogy többéves megfigyeléssel igyekezzenek adatokat kapni a kalciumantagonista lacidipin és a b-blokkoló atenolol hatásosságáról: van-e különbség a két készítmény között a carotisok elmeszesedésének lassítása szempontjából? A megfelelő statisztikai erőhöz szükséges számú beteg bevonásával, ultrahangos módszerrel kívánták tanulmányozni a többéves lacidipin-, illetve atenolol-terápia atherosclerosis-gátló hatását a carotisokban.

A vizsgálat jellemzői és tartama

Véletlen besoroláson alapuló, kettős vak vizsgálat két párhuzamos csoport összehasonlítására. A megfigyelési idő négy év volt. A beválasztás szerinti (intention to treat) elemzésbe mindenkit bevettek, aki a besorolás szerint elkezdte szedni a vizsgálati gyógyszert és az első orvosi vizsgálat után legalább az első ellenőrzésen megjelent.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.