hirdetés

Egy védőoltást nem kapott amerikai kisfiú tetanusza

A védőoltásban nem részesülteknél -nemtől és életkortól függetlenül- nagy a tetanusz kockázata, a betegségből történő felépülés pedig rendkívül nehéz és hosszadalmas.

hirdetés

A tetanusz a Clostridium tetani nevű baktérium által okozott akut neuromuszkuláris megbetegedés. A talajban található baktériumspórák a bőr sérülésén keresztül jutnak az emberi szervezetbe és a sérülést követő 3-21 napon (általában 8 napon) belül megjelenik a betegség. A baktérium 2,5 µm nagyságú pálcika, spórái már nagyobbak, és dobverőre, vagy teniszütőre emlékeztetnek. A sebbe kerülve egy tetanospazmin nevű toxint termelnek, melyet tetanusz toxoid vakcinációval közömbösíteni lehet.

Egy oregoni kisfiú esetén keresztül mutatjuk be a betegség súlyosságát. A védőoltást nem kapott 6 éves fiú a szabadban játszott egy farmon Oregon államban. A homlokbőrén sérülést szenvedett, melyet a helyszínen kitisztítottak és összevarrtak. Hat nappal később időnként sírva fakadt, állkapcsa megmerevedett, majd karjaiban akaratlan izomgörcsök mutatkoztak, végül a nyaka és a hátizmainak görcse miatt hátrahajlott (opisthotonus) és testszerte generalizált izomgörcsei keletkeztek. Később légzési nehézsége lett, emiatt a szülők kihívták a mentőket, akik légi úton egy gyermekklinikára szállították a kisfiút.

A kórházba érve a gyermek érthetően riadt volt, vizet szeretett volna inni, azonban a kialakult szájzár (trismus) miatt nem tudta kinyitni a száját. Légzési nehézségét a rekeszizom és a gége izmainak görcse okozta, melyek miatt a felvétel 5. napján endotracheális tubust kellett bevezetni gépi lélegeztetéssel és erős szedálással. 3000 egység tetanusz immunglobulint és diphteria és tetanusz toxoidot, valamint sejtmentes pertussis vakcinát (DTaP) kapott a feltételezett tetanusz miatt. Bőrsebét ismételten kiöblítették, letisztították. Intravénás metronidazol kezelést vezettek be. A gyermekosztály inzenzív részlegén feküdt, besötétített szobában, fülében füldugóval (ugyanis bármilyen stimuláció fokozza spazmusok intenzitását). 

Az opisthotonus egyre rosszabbodott, és vegetatív instabilitás (hipertónia, tachycardia, és hőemelkedés 40,5 C fokig) alakult ki. Folyamatosan intravénás gyógyszereket kellett adni a fájdalom és a magasvérnyomás kontrollálására, valamint az izomgörcsök neuromuszkuláris blokádja céljából. A neuromuszkuláris blokádot, a légzéstámogatást fokozatosan el lehetett hagyni, a 44. napon meg is lehetett szüntetni, ekkor a kisfiú már képes volt a tiszta vizet lenyelni. A kezelés 47. napján az intenzívről már átkerülhetett egy „intermediate care” egységbe. Három nap múlva segítséggel már meg tudott tenni 20 lépést. A kórházi felvétel utáni 54. napon tracheostomáját eltávolították, majd egy rehabilitációs centrumba helyezték át, ahonnan további 17 nap elteltével engedték haza. Az egy hónap múlva végzett kontroll során már normális, aktív életet élt. Szülei – az orvosok javaslata ellenére - elzárkóztak egy második DTaP vakcinációtól, illetve az egyéb immunizációktól.

A kisfiúnak összesen 57 nap kórházi kezelésre volt szüksége, melyből 47 napot az intenzíven töltött. A kezelési költségek (a helikopteres szállítás, a rehabilitáció és a kontrollok költségei nélkül) összesen 811.929 USD-t tettek ki, ami 72-szerese a gyermekosztályok átlagos napi 11.143 dolláros számlájának (2012-es amerikai adat). Egy közelmúltban publikált tanulmány szerint a felnőtt tetanuszos esetek kezelése a 22.229 USD-től akár az 1.024.672 dollárig terjedhet (Yen).

A tetanusz toxoiddal végzett oltás eredményeként az USA-ban 1940 óta 95%-kal visszaesett a tetanusz esetek száma, és 99%-kal csökkent a tetanuszos halálesetek száma. 2009 és 2015 között összesen 197 tetanuszos esetet és 16 tetanusszal összefüggő halálozást jegyeztek fel az Egyesült Államokban. Több mint 30 éve ennek a kisfiúnak az esete volt az első Oregon államban. A tetanusz baktériumát, a Clostridium tetanit nehéz kimutatni a sebekben, ezért a negatív seb-kultúra nem jelenti azt, hogy nincs jelen a baktérium. A diagnózis inkább a klinikai tünetek alapján állítható fel. A védőoltásban nem részesült személyeknél magas a tetanusz kockázata, ráadásul a tetanuszból való felépülés nem jelent immunitást a betegség ellen.

Hazánkban a Di-Per-Te immunizálást (ma már kiegészítve a polio-haemophilus influensae B-vel) ötször adják be a csecsemőknek 2, 3, 4,18 hónapos korban, majd 6 éves korban. Felnőtt korban 10 évente javasolt a diphteria és a tetanusz toxoiddal történő emlékeztető vakcinálás.

 

Forrás:

1. MMWR

2. MMWR 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.