Eltérő adatok a COVID-19 fertőzésben adott hidroxiklorokin hatásairól

A hidroxiklorokin (HCQ) nem segít elpusztítani a SARS-CoV-2 vírust és nem csökkenti a COVID-19 fertőzésben szenvedő betegek tüneteit sem a standard ellátáshoz képest, sőt, egy Kínában 150 kórházi betegen végzett randomizált, kontrollált vizsgálat szerint több mellékhatással jár.

A hidroxiklorokin (HCQ) nem segít elpusztítani a SARS-CoV-2 vírust és nem csökkenti a COVID-19 fertőzésben szenvedő betegek tüneteit sem a standard ellátáshoz képest, sőt, egy Kínában 150 kórházi betegen végzett randomizált, kontrollált vizsgálat szerint több mellékhatással jár.

Ugyanakkor két szakértő figyelmeztet, hogy a zavaró tényezők miatt a vizsgálat nem ad egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy van-e valamilyen előnye a HCQ alkalmazásának COVID-19 fertőzésben szenvedő betegeken. Dr. Wei Tang (Departments of Pulmonology and Critical Care Medicine at Ruijin Hospital, Shanghai) és munkatársai 2020 február óta Kína 16 centrumából vettek be egy vizsgálatba COVID-19 fertőzésben szenvedőket. A kapott adatokat nyomtatás előtt a medRxiv szerverre töltötték fel, ami szakmai bírálat („peer review”) nélkül fogad be cikkeket.

A 150 COVID-19 fertőzöttből két 75 fős csoportot alakítottak ki. Átlag életkor 46 év volt, a betegek 55% volt férfi. Csaknem mindenki mérsékelt, vagy közepes súlyosságú betegségben szenvedett, mindössze 2 beteg volt súlyos állapotban. A HCQ-val kezelt csoportban napi 1200 mg töltőadagot kaptak a betegek 3 napon át, majd a további napokon napi 800 mg fenntartó dózist. Az enyhén, vagy mérsékelten beteg fertőzöttek 2 hetes kezelésben részesültek, míg a súlyosabb betegeket 3 hétig kezelték. Elsődleges végpontnak a SARS-CoV-2 28 napos negatív konverziós arányát nevezték ki, ez a két 75 fős csoportban azonosnak mutatkozott: a HCQ plusz standard kezelést (SOC) kapók csoportjában 85,4%, az egyedüli standard kezelést kapók csoportjában 81,3% volt (P=0,341). A negatív áttérési arány azonos volt a megfigyelés 4., 7., 10., 14. és 21. napján is. Ugyanakkor a mellékhatások a HCQ csoportban 30%-ban jelentkeztek, míg a SOC kezelést kapóknál csak 8,8 %-ban fordultak elő. A HCQ csoportban leggyakrabban (10%) hasmenés jelentkezett, míg a kontroll csoportban ezt a tünetet egyetlen egyszer sem észlelték. A HCQ csoportban két súlyos mellékhatást írtak le: az egyik esetben a betegség súlyosan progrediált, a másik esetben felső légúti fertőzés alakult ki. 

Nem volt különbség a tünetek enyhítésében

A betegek tünetei napról napra egyformán enyhültek a két csoportban: a 28. napon a HCQ plusz SOC csoportban 59,9%-kal, az egyedüli SOC csoportban 66,6%-ban. A post hoc analízis során kimutatták, hogy antivirális szerek használatával további 8,83%-kal (HR, 95%CI 1,09-71,3) csökkenthetők a tünetek. A gyulladás biomarkere, a C-reaktív protein (CRP) jobban csökkent a HCQ csoportban: a kiinduláshoz képest 6,986 mg/l-el, a SOC csoportban csak 2,723 mg/literrel. A kutatók ennek fényében a tünetek csökkenése a HCQ csoportban a szer gyulladás-ellenes hatása következményének tulajdonítják.

Szakértők szerint a vizsgálat két csoportja nem összehasonlítható

Dr. J Michelle Kahlenberg (University of Michigan in Anna Arbor) arra hívta fel a figyelmet, hogy a vizsgált betegek 89%-a a HCQ-n kívül egyéb kezelésekben is részesült. Ha ezeket a zavaró tényezőket levonjuk, akkor mindössze 14 beteg marad csoportonként. Ráadásul a HCQ kezelést kapók 20%-a enyhe tüneteket mutatott, míg a SOC csoportban a betegek csak 9%-a tartozott a kevésbé súlyos állapotú betegek közé. Ha a CRP -a cikkben mg/l-ben megadott értékeit mg/dl-re átszámoljuk, már kevésbé látszik olyan nagynak a különbség. A COVID betegeknél kialakuló citokin vihar következtében a CRP-jük jóval magasabb, ezért a CRP kicsiny javulása nem meglepő.

Dr. Christopher V. Plowe (Global Health Institute at Duke University in Durham, North Carolina) is a vizsgálat hiányosságaira hívja fel a figyelmet, így annak következtetései sem lehetnek meggyőzőek Eleve eltérő volt a két csoport betegeinek állapota: a HCQ csoportban háromszor annyi betegnek volt nehézlégzése (22,1% vs 5,9%), sokkal több betegnek volt bő köpete (16,2% vs 5,9%), többen köhögtek (51,5% vs 38,2%), ráadásul átlagosan 4 évvel idősebbek voltak, mint a csak standard ellátásban részesülők. Így a találomra való kiválasztás (randomizáció) valójában nem volt randomizációnak nevezhető. A szerzők nem említenek kardiális arritmiát, pl. megnyúlt QT időt, de nem is mutatták be egyetlen beteg EKG leletét sem. „Ilyen módon a vizsgálat nem alkalmas annak megválaszolására, hogy van-e a hidroxiklorokinnek klinikai haszna? Arra a következtetésre jut, hogy van, akkor az mindössze a molekula gyulladás-ellenes hatásával függ össze. Ha ez valóban így van, akkor ismerünk ennél jobb gyulladáscsökkentő gyógyszereket is.”

Más vizsgálatoknak vegyes eredményei vannak

A kínai szerzők szerint negatív eredményeik ellentmondanak az in vitro tapasztalatoknak és egy 36 COVID-19 fertőzött betegen történt ígéretes vizsgálati eredménynek. A mindössze 36 beteget tartalmazó francia vizsgálatban úgy látták, hogy HCQ-val lényeges csökkent a vírus mennyiség, és a kedvező hatás azithromycinnel tovább fokozható.

A bizonyító erejű adatok hiánya ellenére a kínai nemzeti ajánlásban ”off label” javasolják a HCQ-t, az amerikai FDA-ban sürgős esetekben bevethetőnek ítélik, az Infectious Diseases Society of America viszont semmilyen COVID-19 esetben nem javasolja.   

Források:

1. Frellick M. No hydroxychloroquine benefit in small, randomized COVID-19 trial. Medscape Medical News. April 16, 2020.

2. Wei Tang, Zhujun Cao, Mingfeng Han, et al. Hydroxychloroquine in patients with COVID-19: an open-label, randomized, controlled trial. medRxiv, https://doi.org/10.1101/2020.04.10.20060558

3. Gautret P, Lagier J-C, Parola P, et al. Hydroxychloroquine and azithromycin as a treatment of COVID-19: results of an open-label non-randomized clinical trial. Int J Antimicrobial Agents. Presented online 20 March 2020. https://doi.org/10.1016/j.ijantimicag.2020.105949  

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.