hirdetés

Felnőttek, serdülők és gyermekek inzulinpumpás kezelése a 21. században

Az elmúlt évtized során az inzulinpumpás kezelés gyakorisága az Egyesült Államokban rendkívüli mértékben megnőtt. A cukorbeteg felnőttek, kamaszok és gyermekek számára az inzulinpumpa ma már elérhető és biztonságos választási lehetőséget jelent az inzulininjekciókkal szemben. Több mint 800 betegre kiterjedő követéses vizsgálataik során a szerzők adatokat gyűjtöttek a pumpakezelés előnyeiről, illetve a módszer sikeres alkalmazásának meghatározó tényezőiről. E cikkben ezeken kívül számos más eredményt is bemutatnak, továbbá ismertetik a pumpakezelés jövőjére vonatkozó előrejelzéseiket.

Az intenzív inzulinkezelés célja a vércukorkontroll és a diabetes szövődményeinek összefüggését vizsgáló Diabetes Control and Complications Trial (DCCT) szerint a közel normális vércukorszintek elérése (1. táblázat), illetve a rövid távon fellépő krízisek (köztük a hypoglykaemia) megelőzése.1 Az anyagcsere szigorú kézbentartásával a cukorbetegség hosszú távú szövődményeinek kockázata minimalizálható, a betegek élettartama meghosszabbodik, életminőségük javul.

Az intenzív kezelés célkitűzéseit napi többszöri inzulininjekcióval (NTI) vagy inzulinpumpa használatával, folyamatos szubkután inzulininfúzióval (FSZI) érhetjük el. Az előbbi módszer hátránya, hogy napi három vagy több injekció beadását igényli, továbbá hogy bazális inzulinként közepes vagy hosszú hatástartamú inzulint (NPH, lente, ultralente vagy glargin) kell használni hozzá.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Bruce W. Bode, MD - William V. Tamborlane, MD - Paul C. Davidson, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.