hirdetés

Férfi fogyókúra fociklubok segítségével

Mind több az elhízott férfi, de nekik nehezebb csoportos fogyókúrát szervezni,, mint a nőknek. Skót kutatóknak 13 focicsapattal együttműködve sikerült elérni a túlsúlyos drukkerek hatásosabb és tartósabb súlycsökkentését azzal, hogy ezek nem csak étrendi tanácsokat kaptak, hanem résztvehettek kedvenc játékosaik edzésén is.

hirdetés

Az utolsó három évtizedben a kövérség világszerte megduplázódott. Ez azt jelenti, hogy a súlytöbblettel élő nők prevalenciája 7,9 %-ról 13,8 %-ra nőtt, a férfiaknál ez az arány 4,8 %-ról 9,8 %-ra növekedett. Noha a kedvezőtlen változás a férfiak körében nagyobb mértékű, mint a gyengébb nem tagjainál, a férfiak ritkábban érzik magukat elhízottnak és nehezebb őket fogyókúrára fogni.

Most Glasgow-ban, egy munkacsoport vizsgálatot szervezett, hogy kiderítse, milyen eredményesen lehetne fogyókúrát szervezni az elhízott skót focidrukkereknek, ha az akcióba bevonják kedvenc labdarugó klubjukat is. A közleményt a Lancet közölte.

A vizsgálat 13,  elsőosztályú skót csapat drukkereinek részvételével folyt. A tanulmány neve a “Football Fans in Training (FFIT) trial” volt. Az önként jelentkező résztvevők arra vállalkoztak, hogy 12 héten keresztül, hetenként eljárnak a 90 perces programra.

Valamennyi fociszurkoló súlytöbbletet viselt magán – testtömeg indexük 28, vagy annál több volt, életkoruk 35-65 év. A vizsgálati alanyok száma 747 volt, de  aktív résztvevőként a csoport fele kezdte a tanulmányt. A jelentkezők másik fele, randomizáltan egy évet várakozott, bár az aktív csapat tagjai által megkapott, súlycsökkentő tanácsadásban ugyancsak részesült.

Az aktív résztvevők lehetőséget kaptak  arra, hogy jelen legyenek az edzéseken, tanították őket a focijáték fortélyaira: cselezésre,  hogyan lehet az ellenfél  játékosainak figyelmét elterelni, vagy úgy mozdulni egyik irányba,miközben éppen az ellenkezőbe  indulunk.

A klubok rajongói számára ezek a foglalkozások jelentették a legfőbb vonzerőt, a fogyókúra szervezői számára pedig azt a lehetőséget, hogy a vizsgálat alanyai igyekezzenek betartani a rendszeres mozgást, vagy az étrendi tanácsokat. Ezt az is igazolta, hogy a kontroll csoport tagjai és a program résztvevői között a súlycsökkenésben egy év után is átlag 4,94 kg különbséget mértek.

A foglalkozásokra járó férfiak közül 130 (39 %) eredeti súlyának legalább öt százalékát leadta, míg a részvételre várók között, minden diétás tanács ellenére ez csak 40 férfiúnak (11 %) sikerült. A testszöveti mérések azt is bizonyították, hogy a kisebb súlyúvá válók testének zsírtalma is jelentősen csökkent.

Az értékelésben az is szerepel, hogy a csoportos foglalkozás lélektani hatása ugyancsak fontosnak bizonyult. A kutatók úgy vélik, hogy az országonként eltérő népszerűségű, csoportos sportok mindenhol lehetővé tennék, ilyen módon is kezelve az elhízás világméretű járványát.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.