hirdetés

Stop a cukros üdítőknek és a gyorséttermeknek!

A járványszerűen terjedő elhízás ellen a cukros üdítők megadóztatását, valamint a gyorséttermeknek az iskolák környékéről történő kitiltását javasolják brit orvosok – áll az Academy of Medical Royal Colleges (AoMRC) jelentésében.

hirdetés

„Az egészségügyi szakemberek receptje az elhízás országos krízisére” című beszámolót az orvostudomány különböző szakterületeinek képviselői állították össze, köztük háziorvosok, gyermekgyógyászok, sebészek és pszichiáterek. A kutatók és az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a gyermek- és felnőttkori elhízás egyre nagyobb problémát jelent az Egyesült Királyságban. Martin Lombard professzor, a májbetegségek országos klinikai igazgatója 2011 júliusában arra figyelmeztetett, hogy az országban akár 500 ezer is lehet azon gyermekek száma, akik túlsúlyuk vagy elhízásuk miatt komolyan ki vannak téve annak a veszélynek, hogy a máj zsíros degenerációja fejlődik ki náluk. A zsírmáj nyomán gyulladás és hegesedés alakulhat ki.

A jövőbeni aktivitást kijelölő akcióterv tíz ajánlást fogalmaz meg az iskolák, a helyi hatóságok és az egészségügyi dolgozók számára. Néhány ezek közül:

  • Minden brit kórház számára kötelezővé kell tenni táplálkozási standardok kidolgozását.
  • Az iskolák és egyéb oktatási intézmények környezetében nem szabad engedélyezni új gyorséttermek megnyitását.
  • Minden cukrozott üdítőitalra 20%-os extra adót kell kivetni.
  • Minden élelmiszert el kell látni a közlekedési jelzőlámpák három színéhez hasonló jelöléssel, mely részletesen feltünteti a gyermekekre és serdülőkre érvényes kalóriabeviteli adatokat.
  • A következő három évben évente 100 millió fontot kell fordítani az egészséges testsúly elérését és fenntartását célzó szolgáltatásokra országszerte.
  • A telített zsírokban, sóban és cukorban gazdag élelmiszerek reklámját csak este 9 óra után szabad engedélyezni a tévében és a rádióban.
  • A szakmai szervezeteknek meg kell alkotniuk a kötelező élelmiszer- és tápanyagszabványokat.

Az AoMRC elnöke, Terence Stephenson professzor ezt mondja: „Egészségügyi szakemberként rálátásunk van az egész problémakörre az alapellátástól a műtőasztalig. És azt kell mondanunk, hogy éppen most zajlik a legnagyobb közegészségügyi krízis, amivel az Egyesült Királyságnak mind ez ideig szembe kellett néznie. Eljött az ideje, hogy kifogások keresése helyett új módszereket keressünk, melyek működnek és gyors eredményt ígérnek az elhízással szemben – ellenkező esetben a rendelkezésünkre álló egészségügyi költségvetés legnagyobb részét egy teljes egészében megelőzhető kórállapot kezelésére és gondozására fecséreljük el.”

A szerzők az alábbi háttérinformációkat hozták nyilvánosságra álláspontjuk alátámasztására:

  • Az Egyesült Királyságban a nők körében 24 százalék, a férfiak között 22 százalék az elhízottak aránya.
  • Kilencéves korra a brit gyermekek egyharmada túlsúlyos vagy elhízott.
  • Az Európai Unió államain belül az Egyesült Királyságban a legnagyobb az elhízás aránya.
  • Az utóbbi évtizedben több mint 40 százalékkal emelkedett a 11 évesnél fiatalabb, elhízott gyermekek aránya.
  • Amennyiben a jelenlegi trend folytatódik, úgy 2020-ra a brit gyermekek fele lesz túlsúlyos vagy elhízott.
  • A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) 2050-re évente 10 milliárd fontot lesz kénytelen költeni az elhízással összefüggő kórállapotok kezelésére.

Az elhízással összefüggő egészségi problémák között tartják számon többek között a 2-es típusú cukorbetegséget, a stroke-ot, az alvási apnoét, az arthrosist és a rák többféle típusát (hasnyálmirigy, vese, nyelőcső, vastagbél, végbél, méhtest). A rosszindulatú daganatok esetében az is bebizonyosodott, hogy például a prosztatarák gyakran agresszívabb formában jelentkezik elhízott betegeknél. Túlsúllyal/elhízással összefüggő betegség továbbá a magas vérnyomás, bizonyos epebetegségek, a magas vérzsírszint, a koszorúér-betegség és egyes légzési problémák is.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.