hirdetés

Gondolatok a daganatos betegek vénás trombózisprofilaxisáról

A daganatos betegekben a vénás tromboembóliás események (VTE) kockázata magasabb, mint az átlagnépességben, s ezt a kezelés is fokozza. Megfelelő szempontrendszereket – melyek legfontosabbika az aktuális minisztériumi irányelv – alapul véve, megállapítható azon betegek köre, akiknél (ellenjavallat hiányában) a trombózisprofilaxist meg kell kezdeni, és a kockázati tényezők fennállásának idején (ezek állandósulása esetén akár beteg haláláig) folytatni. A választandó kezelés az alacsony molekulatömegű heparin (LMWH), mely az orális K-vitamin-antagonistáknál hatásosabb és biztonságosabb; a trombocitaaggregáció gátlása nem bizonyult ebben a betegcsoportban sikeresnek. Az eddigi eredmények arra utalnak, hogy az LMWH (a VTE-profilaxis mellett) a tumoros betegség lefolyását is kedvezően befolyásolhatja, s talán a későbbiekben javallatként is törzskönyvezésre kerül. Magyar Onkológia 55:164–169, 2011

Kulcsszavak: daganatos betegség, vénás tromboembóliás esemény, kockázati tényezők, profilaxis, alacsony molekulatömegű heparin

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Pikó Béla, Krémer Ildikó Mária, Rahóty Pál, Bassam Ali, Dimák Sándor, Kis Anita, Csiffári Margit, Rus-Gal Paul, Szabó Zsolt, Veréb Blanka, Zsilák János
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,5 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.