Gyakoribb kávézás, ritkább cukorbetegség
Korábbi adatok is jelezték, hogy a kávé és a tea csökkenti a cukorbetegség veszélyét, de egy új vizsgálat azt bizonyította, hogy a napi kávéadag növelése évekre mérsékli a 2-típusú diabetes gyakoriságát.
Az utóbbi évek számos vizsgálata azt mutatta, hogy a rendszeres kávézás vagy teázás csökkenti a 2-típusú cukorbetegség kockázatát. Egy amerikai munkacsoport Frank Hu és Shilpa Bhupathiraju vezetésével arra volt kiváncsi, hogy napi átlag másfél adaggal (az amerikai kávéivási szokások szerint kb. 360 ml-rel) – több kávé elfogyasztása milyen mértékben befolyásolja a kávé kedvező prevenciós hatását.
Három nagy amerikai tanulmány résztvevőit vizsgálták, így igen sok egészséges emberben figyelhették meg a cukorbetegség esetleges kialakulását. A Nurses Health Study (NHS) 1986-2006 között követte az egészségügyben dolgozó 30-55 éves nők sorsát, az NHS II. tanulmányban fiatalabb, 25-42 éves ápolónők egészségének alakulását figyelték meg 1991-2007 között. A Health Professionals Follow-up Study (HPFS) pedig az egészségügyben tevékenykedő férfiak: fogorvosok, gyógyszerészek, állatorvosok egészségi állapotát monitorozta. Valamennyi, vizsgálatba bevont résztvevőtől azt kérték, négy éven keresztül pontosan rögzítse étkezését, kávé- és tea-fogyasztását, illetve jelezze, ha cukorbeteg lett. A résztvevők egy része vállalta, hogy az elkövetkezendő 4 évban rendszeresen több vagy kevesebb teát illetve kávét fogyaszt, és természetesen ezt is regisztrálták.
A végleges értékelést az NHS 48 864, az NHS II 47 510 és a HPFS 27 759 résztvevőjének adataiból végezték. Az évek során észlelt diabetes esetek (7 269) alapján azok körében, akik négy esztendőn keresztül naponta átlagosan 1,69 pohárnyival több kávét fogyasztottak a 2-típusú cukorbetegség gyakorisága 11%-kal csökkent.
Azok körében, akik átlagosan napi két csészénél kevesebb kávét fogyasztottak, a cukorbetegség 17 %-kal gyakrabban fordult elő. A teaivás mennyiségi változtatása a 2-típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét nem befolyásolta.
Azok, akik már a vizsgálat kezdetekor is rendszeresen sok kávét ittak és ehhez a szokásukhoz folyamatosan ragaszkodtak, 36 %-kal ritkábban lettek cukorbetegek, mint azok, akik legfeljebb napi egy csésze kávét fogyasztottak.
A tudományos dolgozatot a Diabetologia áprilisi száma közölte. A kutatók összefoglalásában az szerepel, hogy ebben a három (összesen 1,6 millió évnyi megfigyelési időt felölelő) prospektív vizsgálatban, a nagy mennyiségű kávéfogyasztás a következő négy évben jelentősen csökkenti a 2-típusú cukorbetegség gyakoriságát (a teaivásnak nem volt ilyen hatása).
A kávéivás mennyiségének csökkentése viszont növeli a diabetes esélyét. A megfigyelés csak a koffeint tartalmazó kávé esetében igaz, a koffein mentes kávénak nincs ilyen védő hatása. A négy évig tartó nagyobb kávéfogyasztás védő hatása nem függ a kezdeti kávéfogyasztás mértékétől sem egyéb, a magasabb kávéfogyasztás mellett feljegyzett étkezési szokásoktól.