hirdetés

Gyakoribb kávézás, ritkább cukorbetegség

Korábbi adatok is jelezték, hogy a kávé és a tea csökkenti a cukorbetegség veszélyét, de egy új vizsgálat azt bizonyította, hogy a napi kávéadag növelése évekre mérsékli a 2-típusú diabetes gyakoriságát.

hirdetés

Az utóbbi évek számos vizsgálata azt mutatta, hogy a rendszeres kávézás vagy teázás csökkenti a 2-típusú cukorbetegség kockázatát. Egy amerikai munkacsoport Frank Hu és Shilpa Bhupathiraju vezetésével arra volt kiváncsi, hogy napi átlag másfél adaggal (az amerikai kávéivási szokások szerint kb. 360 ml-rel) – több kávé elfogyasztása milyen mértékben befolyásolja a kávé kedvező prevenciós hatását.

Három nagy amerikai tanulmány résztvevőit vizsgálták, így igen sok egészséges emberben figyelhették meg a cukorbetegség esetleges kialakulását. A Nurses Health Study (NHS) 1986-2006 között követte az egészségügyben dolgozó 30-55 éves nők sorsát, az NHS II. tanulmányban fiatalabb, 25-42 éves ápolónők egészségének alakulását figyelték meg 1991-2007 között. A Health Professionals Follow-up Study (HPFS) pedig az egészségügyben tevékenykedő férfiak: fogorvosok, gyógyszerészek, állatorvosok egészségi állapotát monitorozta. Valamennyi, vizsgálatba bevont résztvevőtől azt kérték, négy éven keresztül pontosan rögzítse étkezését, kávé- és tea-fogyasztását, illetve jelezze, ha cukorbeteg lett. A résztvevők egy része vállalta, hogy az elkövetkezendő 4 évban rendszeresen több vagy kevesebb teát illetve kávét fogyaszt, és természetesen ezt is regisztrálták.

A végleges értékelést az NHS 48 864, az NHS II 47 510 és a HPFS 27 759 résztvevőjének adataiból végezték. Az évek során észlelt diabetes esetek (7 269) alapján azok körében, akik négy esztendőn keresztül naponta átlagosan 1,69 pohárnyival több kávét fogyasztottak a 2-típusú cukorbetegség gyakorisága 11%-kal csökkent.  

Azok körében, akik átlagosan napi két csészénél kevesebb kávét fogyasztottak, a cukorbetegség 17 %-kal gyakrabban fordult elő. A teaivás mennyiségi változtatása a 2-típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét nem befolyásolta.

Azok, akik már a vizsgálat kezdetekor is rendszeresen sok kávét ittak és ehhez a szokásukhoz folyamatosan ragaszkodtak, 36 %-kal ritkábban lettek cukorbetegek, mint azok, akik legfeljebb napi egy csésze kávét fogyasztottak.

A tudományos dolgozatot a Diabetologia áprilisi száma közölte. A kutatók összefoglalásában az szerepel, hogy ebben a három (összesen 1,6 millió évnyi megfigyelési időt felölelő)  prospektív vizsgálatban, a nagy mennyiségű kávéfogyasztás a következő négy évben jelentősen csökkenti a 2-típusú cukorbetegség gyakoriságát (a teaivásnak nem volt ilyen hatása).

A kávéivás mennyiségének csökkentése viszont növeli a diabetes esélyét. A megfigyelés csak a koffeint tartalmazó kávé esetében igaz, a koffein mentes kávénak nincs ilyen védő hatása. A négy évig tartó nagyobb kávéfogyasztás védő hatása nem függ a kezdeti kávéfogyasztás mértékétől sem egyéb, a magasabb kávéfogyasztás mellett feljegyzett étkezési szokásoktól.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.