hirdetés

Hogyan befolyásolja egészségünket a kávé?

Sokunk mindennapjainak elengedhetetlen része a kávé, amelyből a világon naponta 1,6 milliárd csésze fogy. A koffein egy szociálisan elfogadott pszichoaktív drog, amelynek számos más, egészségre gyakorolt hatása is van.

hirdetés

Az amerikai FDA adatai szerint egy amerikai átlagosan 2-4 csésze kávét iszik meg naponta, ami 300 mg koffeinbevitelnek felel meg. Ez az átlagos, mérsékeltnek számító érték, amelynek sok tanulmány szerint pozitív egészségügyi vonatkozásai vannak, azonban számos, épp ennek ellenkezőjét állító tanulmány is napvilágot látott. A következőkben a kávéfogyasztás lehetséges egészségügyi vonatkozásait vesszük közelebbről szemügyre.

Természetes élénkítő

A kávé fő összetevője a központi idegrendszert stimuláló koffein, amely többek között a kávébabban, tealevelekben, kakaóbabban, illetve a kóladióban is megtalálható. Elterjedtsége és elfogadottsága miatt sokan elfelejtik, hogy a koffein valójában egy a szociálisan elfogadott pszichoaktív drog, amely átlépi a vér-agygátat és stimulálja a központi idegrendszert. Hatékony lehet fáradtság ellen, és fokozhatja a koncentráló képességet. Hatása az elfogyasztását követő nagyjából 15. perctől kezdődik, és akár 6 órán át is tart. A kávén kívül még sok más termék is tartalmaz koffeint, többek között a teák, néhány üdítőital, energiaitalok és gyógyszerek (nátha és allergia elleni készítmények, fájdalomcsillapítók).

A lehetséges pozitív hatások

Egyes adatok szerint napi 3 csésze kávé fogyasztása 50%-al csökkentheti a májrák, egy másik tanulmány szerint napi 4 csésze kávé ugyanennyivel a torok- és szájrák kialakulásának kockázatát. Fogyasztásnak az agyra is lehet pozitív hatása, a Harvard School of Public Health kutatói szerint napi 2-4 csésze kávé csökkenti az öngyilkossági hajlamot, és pozitívan befolyásolhatja a hosszú távú memóriát. Más kutatók eredményei szerint a koffeinfogyasztás csökkentheti a 2-es típusú diabétesz, a Parkinson-kór, szívérrendszeri betegségek vagy stroke kialakulásának kockázatát.

A koffeinfogyasztás negatív hatásai

Természetesen a koffeinfogyasztásnak is megvannak a negatív velejárói, főleg ha az elfogyasztott mennyiség nagy. A Mayo Clinic vizsgálata szerint napi 500-600 mg koffein már inszomniát, idegességet, érzékenységet, gyomorpanaszokat, gyors szívverést, vagy akár izomrángást is okozhat. Korábbi tanulmányok azonban ennél kisebb mennyiségnél is felfedeztek káros hatásokat. Egy a Medical News Today-ben megjelent tanulmány szerint a várandós nő napi 300 mg-os koffeinfogyasztása növeli annak esélyét, hogy a gyermeke alacsony súllyal születik. Más kutatások arról is beszámoltak, hogy napi 4 csésze kávé elfogyasztása megnövelheti a korai elhalálozás esélyét.

A koffein hatása egyénfüggő.

A tény, hogy a koffein minden személyre másképp hat, megmagyarázza, hogy miért hallunk annyi érvelést mind a pozitív, mind a negatív hatásai mellett. A koffeinre adott reakciót a genetikai meghatározottság az életmód befolyásolja. Szervezeten belüli lebomlásának üteme is egyénenként változik, és számos tényező befolyásolja, az egyik ilyen a dohányzás. A dohányzók kétszer olyan gyorsan képesek lebontani a koffeint, mint a nem-dohányzók.

Fiatalok, terhes nők és a májbetegek esetében a koffein lassabban bomlik le, ami növeli a mérgezés kockázatát.

Gyermekeknek és kamaszoknak kerülniük kell a koffeinfogyasztást.

A gyermekgyógyászok többsége szerint a gyermek-és fiatalkorúaknak a lehető legkevesebb koffeint kellene fogyasztaniuk, hiszen nem ismert, hogy a koffein milyen hatást gyakorol a fejlődő agyra. Ismert álmatlanságot okozó hatása miatt egészen bizonyosan befolyásolja a tanulási képességet. Az FDA hasonlóképpen aggasztónak találja a koffein fiatalokra gyakorolt lehetséges hatásait, és ezért bejelentették, hogy kivizsgálják a felhasználás biztonságosságát, hisz több kutatás szerint is a magas koffeinbevitel nem csupán a fiataloknál, de a terhes nőknél, a szívbetegeknél, vagy a szorongásban szenvedőknél is nem kívánt mellékhatásokkal járhat.

Ugyanakkor szerencsére többségünk mértékkel fogyaszt koffeint mellékhatások nélkül, így az egészséges felnőtteknek nem szükséges aggódniuk. Azonban soha ne felejtsük el, hogy ez egy pszichoaktív anyag, amely túlzott fogyasztás esetén a függőség mellett akár betegségek kialakulásához is hozzájárulhat, vagy súlyosbíthatja a meglévő panaszokat.

 

Forrás: Journal of Caffeine Research

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.