hirdetés

Gyermekkori heveny középfülgyulladás

Bevezetés

 L. Emmett Holt 1897-ben tette közzé „The Diseases of Infancy and Childhood” című munkáját, melyben egy teljes fejezetet szentelt a heveny középfülgyulladásnak. Ebben számos tapasztalati tényről szó esik, többek között a gyermekkori előfordulásról (elsősorban a téli hónapokban), az Eustach-kürt funkciózavarának szerepéről és a kiújulási hajlamról. A szerző igen különböző betegségeket taglal, megjegyezve, hogy az esetek 43%-a kanyaróval, skarláttal, szamárköhögéssel vagy mumpsszal jár együtt, és az „egyszerű hurut” (catarrhus) aránya mindössze 29%. A megbetegedések 20%-a a fogzással hozható összefüggésbe. Az egyszerű megfázás kísérőjelenségeként fellépő akut otitis jóindulatú lefolyású, és maradványtünetek hátrahagyása nélkül meggyógyul. A skarlát, diftéria vagy influenza szövődményeként jelentkező középfülgyulladás ezzel szemben súlyos invazív következményekkel jár, és gyógyulása után „bizonyos fokú hallásvesztés” marad vissza. Kezelésként a szerző vérlebocsátást javasol piócák segítségével, valamint jó hatásúnak véli a száraz meleg alkalmazását. Amennyiben a fentiek nem hozzák meg a kívánt eredményt, opiátok adását tartja szükségesnek. A második napon is fennálló fájdalom és láz esetén a dobhártya bemetszését alkalmazták. A visszatérő vagy idült betegség megoldását sebészre bízták.
Több mint száz évvel később már az akut otitis media (AOM) volt a leggyakrabban kórismézett gyermekgyógyászati betegség, mely az esetek 20%- ában szerepel a gyermekgyógyászhoz fordulás okaként. Az AOM következtében évente 24 milliónál is több rendelőintézeti megjelenés fordul elő, a járóbeteg- ellátás keretében felírt antibiotikumok legnagyobb részét e betegség kezelésére rendelik, és évente 5,3 millió dollár kiadást jelent az egészségügyi költségvetés számára. Az Egyesült Államokban a csecsemők 50%-a 6 hónapos kora előtt esik át az első AOM epizódon, és 90%-uknál legalább egy esetben fellép a betegség a kétéves kor betöltése előtt. Az AOM többnyire a 2 évesnél fiatalabb gyermekeket érinti, majd az életkor előrehaladtával gyakorisága fokozatosan csökken. Az esetek valamivel több mint felében fiúgyermekek betegszenek meg. A visszatérő vagy idült gyulladás a hallás- vagy beszédfejlődés zavarának veszélyét rejti magában.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Robert M. Siegel, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.