hirdetés

Gyógyszerfejlesztés a GLP-1 RA-k melletti izomvesztés ellen

A fejlesztés alatt álló gyógyszerek megőriznék az izomtömeget és fokoznák a zsírvesztést, ha a fogyás céljából szedett glükagonszerű peptid 1 (GLP-1) receptor agonistákkal kombinálva alkalmaznák.

hirdetés

Mivel a glükagonszerű peptid-1 (GLP-1) agonistákkal (szemaglutid, liraglutid) és a glükagonszerű peptid-1 (GLP-1) és glükózfüggő inzulinotrop polipeptid (GIP)-1 agonistával (tirzepatid) egyre több embernél sikerül jelentős mértékű fogyást elérni, aggodalomra ad okot, hogy a leadott testtömeg körülbelül 30-50%-a zsírmentes (vagy sovány) testtömeg (sima és harántcsíkolt izom, testvíz, csontok, inak, bőr). Bár bármilyen gyors általános súlyvesztés esetén várható némi izomtömeg-veszteség, nem világos, hogy ez milyen hosszú távú hatással lehet a fizikai funkciókra, a csontsűrűségre és a hosszú élettartamra, különösen a szarkopéniás elhízásban szenvedő idősebb felnőttek esetében, akiknél fennáll az izomsorvadás és a törékenység kockázata. Bár az izomtömeg megőrzése a fogyás mellett nyilvánvalóan fontos, de annak ellenére, hogy ezen szerek alkalmazása mellett a fogyás 30-50%-a a sovány tömegből származik, a zsírvesztésnek óriási előnyei vannak, beleértve a szív- és érrendszeri és rákkockázat csökkentését, a várható élettartam növekedését és a cukorbetegség kontrolljának javulását.

Számos, a fejlesztés különböző stádiumában lévő olyan szer van, amely a fogyókúrás gyógyszerek valamelyikével kombinálva képes az izomtömeg megőrzésére vagy építésére és a zsírvesztés fokozására. A most zajló vizsgálatoknak az izomtömeg növekedése mellett a funkció javulását és a szer biztonságosságát is igazolniuk kell. Az egyik ilyen szer a Veru Inc. orális szelektív androgénreceptor-modulátor (SARM) enobosarm jelenleg egy 2b fázisú klinikai vizsgálatnál tart, és a szemaglutiddal együtt olyan embereknél alkalmazható, akiknél fennáll az izomsorvadás és -gyengeség kockázata.

Szintén 2b fázisú vizsgálatban van a szemaglutiddal való együttes alkalmazásra a bimagrumab antimyostatin intravénás szer. Az Eli Lilly 2023 júliusában vásárolta meg a Versanis nevű céget, amely ezt a gyógyszert fejlesztette. Az elhízott és 2-es típusú cukorbetegeknél a bimagrumab önmagában és placebóval szemben végzett korábbi 2. fázisú adatai az izomtömeg javulását mutatták nagyobb zsírveszteséggel, de hasnyálmirigy-gyulladásra utaló jeleket is találtak a vizsgálat során, tehát ezirányban alaposan tovább kell kutatni. A Scholar Rock intravénás antimyostatin apitegromabja jelenleg szintén fázis 2 vizsgálatban van, és a Biohaven Pharmaceuticals várhatóan még ebben az évben elindítja a szubkután antimyostatin taldefgrobep alfa fázis 2 vizsgálatát.

Ezen és más hasonló szerek többségét egy vagy több más izomvesztési betegségben, többek között gerincvelői izomsorvadásban, szarkopéniában és rákban való alkalmazásra is vizsgálják.

Az Amerikai Klinikai Endokrinológiai Társaság 2024. május 9-11-én tartott éves ülésén két poszteren bemutatott adatok megalapozták az enobosarm és egy GLP-1 RA kombinációban végzett későbbi, 2. fázisú vizsgálatokat. Az egyik a teljes sovány tömeg növekedését és a teljes zsírtömeg csökkenését mutatta ki 3 mg enobosarmmal 14 napon keresztül a placebóval összehasonlítva egészséges fiatal és idősebb (≥ 60 éves) férfiaknál egyaránt, a legnagyobb előny az idősebb férfiaknál volt tapasztalható, akiknek a kiinduláskor alacsonyabb volt a sovány tömege és nagyobb a zsírtömege.

A másik egy 3. fázisú klinikai vizsgálat post hoc elemzése volt, amely 3 mg/nap szájon át szedhető enobosarmot vizsgált előrehaladott tüdőrákos betegek izomsorvadásának kezelésére. Itt a ≥ 60 éves és elhízott résztvevők egy alcsoportjában szintén a zsírtömeg csökkenését és a sovány testtömeg megőrzését tapasztalták a gyógyszerrel a placebóhoz képest, ami „jó minőségű fogyáshoz” vezetett.

Forrás:

American Association of Clinical Endocrinology (AACE) Annual Meeting 2024

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.