hirdetés

HbA1c és diabétesz kockázat

A túlsúlyos vagy elhízott serdülők körében mért HbA1c értékek szorosan korrelálnak a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatával.

hirdetés

Jelen vizsgálatban a Hb1Ac emelkedett értékeit és a 2-es típusú diabétesz előfordulását és kockázatát tanulmányozták túlsúlyos és elhízott fiatalok körében.

A kutatók egy kaliforniai egészségügyi adatbázis adatait elemezve azt találták, hogy egy 10 éves időszak alatt a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása összességében viszonylag alacsony volt a túlsúlyos és elhízott serdülők körében. Azonban a 6,0% feletti HbA1c kiindulási érték a súlyosan elhízottak, a nők és az ázsiai vagy csendes-óceáni szigetlakók esetében növelte a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. Az eredmények alapján a kutatók a prediabétesz diagnózisának küszöbértékét 5,9% HbA1c értéknél javasolják definiálni.

Jelenleg az Amerikai Diabétesz Szövetség (ADA) ajánlása szerint azoknál a túlsúlyos (testtömegindex [BMI] ≥ 85. percentilis) vagy elhízott (BMI ≥ 95. percentilis) serdülőknél érdemes a 2-es típusú diabéteszt szűrni, akik legalább egy további rizikófaktorral rendelkeznek, beleértve a 2‑es típusú diabétesz családi kórtörténetét és az indián, fekete vagy spanyol etnikai hovatartozást. A szerzők közleménye szerint az Egyesült Államokban körülbelül minden negyedik serdülő megfelel ezeknek a kritériumoknak. Továbbá, javasolt a prediabéteszes, azaz az 5,7% ‑ 6,5% közötti HbA1c értékkel rendelkező fiatalok esetében is az évenkénti szűrővizsgálat.

Az új tanulmány megerősítette, hogy azoknál a serdülőknél, akiknél a HbA1c értéke a prediabétesz tartomány felső határán van, nagyobb a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata. Azoknál a túlsúlyos/elhízott serdülőknél, akiknek a kiindulási HbA1c értéke a prediabétesz tartomány alsó határán, 5,7%-5,8% között volt (a vizsgált populáció kétharmada), rendkívül alacsony, mindössze 0,2% volt a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata, esetükben már az életmódváltás is előnyös lehet, és nem feltétlenül szükséges a jelenleg ajánlott éves szűrés, ugyanakkor a magasabb BMI-vel rendelkezőknek gyakoribb szűrést javasolnak.

A vizsgált populációba 74 552 túlsúlyos vagy elhízott, 10-17 éves serdülő került, 49,4%-uk fiú volt, 64,6%-uk 15 évnél fiatalabb, és 73,1%-uk elhízott. Mindössze 21,6% volt kaukázusi, míg 43,6% spanyolajkú, 11,1% fekete és 17,6% ázsiai vagy csendes-óceáni szigetlakó.

Közel egynegyedüknek (22,9%) a HbA1c értéke a prediabéteszes tartományba, 5,7%-6,4% közé esett. A HbA1c értékek átlaga pozitív korrelációt mutat a BMI kategóriákkal (túlsúlyostól a mérsékelt és súlyos elhízásig, P < 0,001 minden összehasonlításnál). A kiindulási HbA1c a fekete serdülőknél volt a legmagasabb (5,53%) és a fehér tizenéveseknél a legalacsonyabb (5,38%), szintén jelentős csoportonkénti különbségekkel (P < 0,001).

A 698 fiatal - akiknél a követés során diabétesz alakult ki - 89,7%-ánál 2-es típusú diabéteszt diagnosztizáltak, és a kiindulási értéktől a diagnózis felállításáig átlagosan 3,8 év telt el.

A 2-es típusú diabétesz általános előfordulási aránya a követés során 2,1 volt 1000 személyévre vetítve. Ahogy a kiindulási HbA1c-érték 5,5% alatti értékről 6,0%-ra, 6,1%-ról 6,2%-ra, illetve 6,3%-ról 6,4%-ra emelkedett, az előfordulási arányok 0,8, 8,1, 21,8, illetve 68,9 volt 1000 személyévre vetítve.

A többváltozós elemzésben az 5,5% alatti kiindulási HbA1c-értékhez képest az 5,9%-6,0%-os HbA1c-érték esetén 9-szeresére, a 6,1%-6,2%-os értékek esetén 23-szorosára, a 6,3%-6,4%-os értékek esetén pedig 72-szeresére nőtt a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata.

Az előfordulási arány magasabb volt a serdülő lányok, mint a fiúk esetén (1000 személyévre vetítve 2,4, illetve 1,8), és BMI-kategóriánként 0,6-tól 1,3–4,3-ig nőtt a túlsúlyos, a mérsékelten elhízott és a súlyosan elhízottak esetében.

A 2-es típusú cukorbetegség előfordulása 1000 személyévre vetítve faji és etnikai hovatartozás szerint is változott, 1,3 a fehér, míg 3,0 az ázsiai vagy csendes-óceáni szigeteki serdülőkorúak esetében.

A cikk szerkesztőségi kommentárjában arra hívták fel a figyelmet, hogy a 12‑13 éves korcsoportban volt a legmagasabb az HbA1c-érték aránya, ami arra utalhat, hogy előfordulhat átmeneti HbA1c-emelkedés serdülőkorban, ezért különösen fontos a "regresszorok" és a "progresszorok" közötti különbségek kiszűrése a HbA1c időbeli változása tekintetében. Ez azt is jelenti, hogy más kockázati tényezők vizsgálata előnyös lehet a diabétesz előrejelzésében ebben a populációban.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/a1c-helps-stratify-type-2-diabetes-risk-teens-2024a100013p?src=

hirdetés
Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.