hirdetés

Már heti egy óra séta is csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

Bármilyen szintű szabadidős fizikai aktivitás egyötödével és egyharmadával csökkenti a neuropátia és a nefropátia kockázatát a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél.

hirdetés

Egy, az UK Biobank több mint 18 000 résztvevőjének adatain alapuló, a Diabetes Care-ben megjelent brit kohorszvizsgálatban azt találták, hogy a betegek önbevallása alapján becsült neuropátia- és a nefropátiakockázat csökkenéséhez kevesebb mint heti 1,5 óra séta is elegendő. Dr. Frederik P.B. Kristensen (Aarhus Egyetem, Dánia) és szerzőtársai eredményeiket különösen a neuropátia esetében tartják ígéretesnek, mivel a neuropátiára jelenleg nem létezik betegségmódosító kezelés, és korlátozottan állnak rendelkezésre megelőző stratégiák. Bár a legtöbb diabéteszkutatás az összhalálozásra és a makrovaszkuláris szövődményekre összpontosít, a jelenlegi vizsgálatban a mikrovaszkuláris szövődményekkel kapcsolatosan is igazolódott, hogy már kis mennyiségű fizikai aktivitás is jótékony hatással van az egészségi állapotra.

A szerzők rámutatnak, hogy a mikrovaszkuláris szövődmények - például idegkárosodás (neuropátia), veseproblémák (nefropátia) és szemszövődmények (retinopátia) - a 2-es típusú cukorbetegek több mint 50%-ánál fordulnak elő, és jelentős hatással vannak az életminőségre,bár kétségtelenül nem olyan mértékben, mint az akár a rokkantság és a halált eredményező makrovaszkuláris szövődmények (például szív- és érrendszeri betegségek.

Bár a fizikai aktivitást "a 2-es típusú cukorbetegség multifaktoriális kezelésének sarokkövének tekintik, mivel kedvezően hat az anyagcsere kockázati tényezőire", a mikrovaszkuláris szövődményekre gyakorolt hatása "bizonytalan", a bizonyítékok pedig korlátozottak és "ellentmondásosak".

A kutatók ezért arra törekedtek, hogy megvizsgálják a szabadidős fizikai aktivitás és a neuropátia, a nefropátia és a retinopátia közötti dózis-válasz összefüggést, és azt, hogy mi az minimálisan hatékony testmozgás, ami előfordulásuk gyakoriságát csökkentheti.

Kohorszvizsgálatot végeztek a UK Biobank 37-82 éves egyéneken, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek, amelyet az Eastwood-algoritmus és/vagy az A1c ≥ 48 mmol/mol (6,5%) alapján azonosítottak. Kizárták az 1-es típusú cukorbetegségben vagy terhességi cukorbetegségben szenvedőket, valamint azokat, akik többek között súlyos fogyatékosságot okozó szomatikus rendellenességekben, neurodegeneratív betegségekben és mentális zavarokban szenvedtek.

A heti szabadidős fizikai aktivitást az önbevalláson alapuló gyakoriság, időtartam és a fizikai tevékenységek típusai alapján határozták meg, és ezeket kombinálták a teljes szabadidős aktivitás kiszámításához MET-órában kifejezve. Az American Diabetes Association/World Health Organization heti 150-300 perc mérsékelt és erőteljes szabadidős fizikai aktivitásra vonatkozó ajánlásait felhasználva a kutatók az ajánlott mérsékelt aktivitási szintet 150 percben határozták meg (ami heti 2,5 órának, azaz 7,5 MET-órának felel meg).

Összesen 18 092, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személyt vontak be az elemzésbe, akiknek 37%-a nő volt. Az átlagéletkor 60 év volt. A résztvevők 10 százaléka nem végzett szabadidős fizikai aktivitást, 38 százalékuk a mérsékelt aktivitás küszöbértéke alatti aktivitást végzett, 20 százalékuk az ajánlott szinten, 32 százalékuk pedig aktívabb volt. A fizikai aktivitást nem végzők nagyobb valószínűséggel voltak nők, fiatalabbak, magasabb testtömegindexűek, magasabb átlagos A1c-értékkel, valamint kedvezőtlenebb szociodemográfiai és viselkedési profillal rendelkeztek. A 12,1 éves átlagos követési idő alatt a résztvevők 3,7%-ánál neuropátiát, 10,2%-ánál nefropátiát és 11,7%-ánál retinopátiát diagnosztizáltak, ami 1000 személyévre vetítve 3,5, 9,8, illetve 11,4 előfordulást jelent.

A kutatók megállapították, hogy a fizikai aktivitás bármely szintje hozzávetőlegesen csökkentette a neuropátia és a nefropátia kockázatát. A többváltozós elemzés azt mutatta, hogy az ajánlott szint alatti aktivitás a fizikai aktivitás hiányához képest 0,71-es korrigált kockázati aránnyal (aHR) járt együtt a neuropátia szempontjából, míg az ajánlott szint alatti aktivitás esetén az aHR 0,73, az ajánlott szint feletti aktivitás esetén pedig 0,67 volt. A nefropátia aHR-je a fizikai aktivitás hiányához képest 0,79 volt az ajánlott szint alatti aktivitás esetén, 0,80 az ajánlott szint alatti aktivitás esetén, és 0,80 az ajánlott szint feletti aktivitás esetén. A fizikai aktivitás és a retinopátia közötti összefüggés azonban gyengébb volt, az ajánlott szint alatti, az ajánlott szinten lévő és az ajánlott szint feletti aktivitás esetén 0,91, 0,91, illetve 0,98 aHR-rel. A kutatók szerint ez a gyengébb kapcsolat és a mikrovaszkuláris szövődmények különböző formáinak etiológiájában mutatkozó különbségeknek tudható be. Megjegyzik, hogy a retinopátia kialakulásában a hiperglikémia a legfontosabb tényező, míg a neuropátiában és a nefropátiában más metabolikus kockázati tényezők, például az elhízás, az inzulinrezisztencia, a gyulladás, a diszlipidémia és a magas vérnyomás játszanak szerepet. Az összefüggések a nők esetében is kevésbé voltak kifejezettek.

 

Forrás:

Diabetes Care 2023;46(10):1816–1824. https://doi.org/10.2337/dc23-0937

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.